60 entry daha
  • reklam böyle bir şey işte. millet ciddi ciddi diğer kahvelerden daha kafeinli bir kahve olduğuna inanıp almış ve 'denedim valla öyle' diyor.

    arkadaşlar öncelikle bu tamamen yalan haberiniz olsun. placebo'dan başka bir şey değil sizin yaşadığınız(ızı sandığınız şey).

    bu kahve olsa olsa türkiyenin en koyu kavrulmuş kahvesi olabilir, ondan dolayı da evet sert bir içimi olur. daha doğrusu ha gidip asfalt yalayıp zift aroması alırsınız, ha çok koyu kavrulmuş bir kahve içip yine zift aroması alırsınız, ikisi de aynı şey.
    bi kere kahvenin kavrulma oranı arttıkça içindeki kafeini kaybeder. ne kadar çok kavrulursa, ne kadar koyu kavrulursa aslında o kadar az kafeine sahip olur. şimdi oturup kimya dersi vermeye gerek yok merak eden google amcasına sorsun zibil gibi bilgi var artık bununla ilgili. yani bu markadaki kafein mevzusu tamamen yalan dolan.
    ikinci olarak, eğer bir marka sert kahve satmayı tercih ediyorsa, gidip de arabica çekirdeklerini kullanmaz. kullanacağı çekirdek türü robusta olur, ki onun da en kalitesizini kullanır çünkü kömür olana kadar kavuracağı, hiçbir aroma vadetmeyecek bir kahve için neden daha pahalı olan arabica çekirdeklerini kullansın ki?
    merak eden arabica ve robusta arasındaki farkı da google amcasına sorabilir. ama arabicanın daha kıymetli ve pahalı, robustanın daha ucuz ve kıymetsiz olduğunu bilseniz bile yeter.

    ha ben illa robusta seviyorum diyorsanız ona da eyvallah, olabilir. ama robustanın bari kalitelisini için içecekseniz. gidip de kafeini yüksek yalanlarıyla satılan bir kahveye para vermeyin.
    son olarak, ister arabica ister robusta olsun, bir kahveyi yağı dışına çıkacak kadar kavurduğunuzda elinizdeki tüm kahveler aynı olur. çünkü kahvenin asıl aroması içindeki yağındadır. ve bir noktadan sonra kahve maruz kaldığı ısıdan dolayı içindeki yağı bırakır (şimdi gidin ve elinizdeki taft paketinden bir avuç çekirdek kahve alıp bakın, evet o dışındaki parıl parıl parlayan şey kahvenin yağı, onu yüzünüzen nemlendirici olarak bile sürebilirsiniz, içmekten daha mantıklı bir hareket olur). bu kadar çok kavrulan bir kahve aynı zamanda içindeki enzimleri de yitirir, kavrulma sırasında gaz olup uçar hepsi (kafein bir enzimdir).
    'ee ne güzel yağı hala üstünde duruyor işte, demekki aroması da üstünde hala' diyecekseniz de demeyin, o yağın kahvenin içinde kalması lazım, dışında değil. dışına çıktıysa artık o yanıktır.

    yani sırf bu son sebepten dolayı bile 'bilmem nerenin en kafeinli kahvesi' diye alıp içtiğiniz kahveden, gerçekten yüksek kafein aldığınızı sanmanız tamamen psikolojiktir. çünkü evet zift gibi kapkara, sert, acı bir kahve içiyorsunuz ve bu da size 'ne kadar sert olursa kafeini de o kadar fazla olur' diye düşündürüyor. ama yok öyle bir şey. bilimsel ve kimyasal olarak imkansız. bana inanmıyorsanız google amcaya sorun.

    peki yüksek kafeinli kahveyi nereden bulacağız?
    valla bir tık daha fazla para vermek gerekiyor bunun için. kronotrop, coffee department, probador colevtiva ilk akla gelen markalar. bulunduğunuz yerde de butik kavurucular olabilir onlara da bakabilirsiniz. ama sonuç olarak içtiğiniz kahve ne kadar açık kavrum olursa, kafeini de o kadar yüksek olur. ayrıca tabi ki arabica cinsi tercih etmeniz gerekir (ki bu saydığım ve benzeri firmalar arabica kullanır).
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap