880 entry daha
  • street fighter ii ile başlayan dövüş turnuvaları fikrine kan ve vahşeti dahil ederek bambaşka bir türün ateşini yakmış, ilk kez görenin ağzını açık bırakan meşhur fatality sahneleriyle yaratıcılarına defalarca dava açılmasına sebep olmuştur. gerçekçi görünümlü dövüşçüler yaratmak için dijitalleştirilmiş aktörleri kullanan ilk oyunlardan biridir. oyunseverlere ilginç karakterler, yerler ve hikayelerle dolu kurgusal evreniyle zengin ve ayrıntılı bir mitoloji sunar.

    peki bu özgün fikir nasıl hayata geçti? başlayalım.

    evrenin askerleri filminin yapımcıları midway games'i ziyaret ederek filme dayalı bir oyun yapılmasını istemiş. midway games ise projede filmin tamamı yerine o sıralar popülaritesi zirvede olan filmin yıldızı jean-claude van damme üzerinden gitmeyi teklif ederek kan sporu'na benzeyen daha cesur bir oyun yapmayı önermiş ancak bu teklifleri maalesef reddedilmiş.

    • 1991'de midway games, o zamanlar 27 yaşında olan programcı ed boon ve 22 yaşındaki çizgi roman sanatçısı john tobias ile 10 ay içinde piyasaya sürülmeye hazır olacak bir dövüş oyunu yapmak için el sıkışmış. boon ve tobias, ekiplerini sanatçı john vogel ve ses tasarımcısı dan forden ile dört kişiye tamamlamış.

    • oyunu yapmak 10 ay, ismini bulmak ise 6 ay sürmüş. dragon attack, death blow, fatality ve kumite (karate eğitiminde yalnızca ellerin kullanıldığı bir bölüm) fikir birliğine varılamayan bu isimlerden bazılarıymış. ed boon'un bir arkadaşı olan pinball ve oyun tasarımcısı steve ritchie, ofis ziyareti sırasında çizim tahtasındaki karalamalar içinde yanlış yazılmış bir "kombat"* kelimesine dikkat çekmiş ve mortal kombat adını bulmuş. herkesin onayladığı tek isim bu olmuş.

    mortal kombat, street fighter ii'ye rakip olarak "daha basit kontroller ve daha kaliteli grafikler" amaçlanarak geliştirilmiş. yapımcıların gönlünde hep jean-claude van damme olduğundan oyunun ilk karakteri narsist hollywood yıldızı johnny cage; görüntüsü, hikayesi ve kişiliğiyle tamamen kendisinden esinlenerek modellenmiş.

    • oyundaki şimşek tanrısı raiden'ı modellerken "big trouble in little china" filminin suikast üçlüsü üç fırtına'dan, oyunun patronu shang tsung'ı modellerken ise aynı filmin kötü büyücüsü lo pan'den esinlenilmiş. john tobias, bir röportajda bu esinlenmelerinin filme bir saygı duruşu olduğunu, çünkü hem filmin hem de oyunun "mitolojik bir doğu dünyası ile daha çok gerçekliğe dayanan bir batı dünyası arasındaki karma" temeli ile hayata geçtiğini söylemiş.

    • toplamda 6 dövüşçüden oluşan kadroya "stryker" isimli bir karakter daha eklenerek 7 kişiye tamamlanacakmış. ancak "street fighter ii'de chun-li var, bizde kadın karakter yok" argümanı ile son anda sonya oyuna dahil edilmiş. hanımefendi ismini ed boon'un kız kardeşinden alırken cynthia rothrock temel alınarak modellenmiş. stryker karakteri ise serinin ikinci oyununda farklı bir isimle* kadroya alınmış.

    fatality, yine street fighter ii'deki karakterin seri dayak yedikten sonra yaşadığı anlık sersemlemeden ilham alınarak hayata geçirilmiş. rakip savunmasızken serbest dövüş fikrine sıcak bakan ed boon, bunun dövüşün ortasında olmasının saçma olduğunu ve aslında dövüşün finalinde kullanılmasının daha iyi olacağı fikrini ortaya atmış. böylece oyunun adına yakışır şekilde ölüm sekansları geliştirilerek yenilen karakterin özel tuş kombinasyonları ile acımasız bir şekilde katledilmesi sağlanmış.

    • oyunun geliştirilmesine harcanan kısıtlı zamana ve kaynaklara rağmen, piyasaya sürülmesinin boyutu neredeyse benzersizmiş. oyun stabil bir sürüm halini aldıktan bir yıl sonra "mortal monday" isimli özel bir etkinlikle nintendo'nun super nes ve game boy'u ile sega enterprises'ın sega genesis ve game gear'ı olarak dört ev sistemiyle birden kullanıcılara sunularak neredeyse her platformda yerini almış. tabii bunu kan ve ölüm sahnelerini ev kullanıcılarına sansürleyerek başarmış. ancak oyunun şanına gölge düşürmemek için oyunseverlere oyunun girişinde yazacakları "abacabb" kodu ile bu sansürü kapatabilecekleri bir arka kapı bırakılmış.

    özetle mortal kombat; onlarca oyun, üç film ve sonsuz bir çizgi roman edebiyatı ile bizlerle tanışmasının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen halen oyun dünyasının en etkili yapımlarından biridir. müsaadenizle bu yazıyı y kuşağı'nın gözlerini yaşartarak noktalıyorum.

    not: mortal kombat'ın en büyük rakibi street fighter ii ile ilgili yazım için lütfen şöyle buyurun.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap