149 entry daha
  • dünyadaki en güzel yoğurt.

    açılın mandıra ve ari işletme sahibi geldi.

    temiz sütle ve doğru usülle yapılan koyun yoğurdunu kokusundan filan ayırt edemezsiniz. tadarak ancak işin içindeki kişiler ayırt edebilir. en iyi ihtimalle son tüketici birazcık ekşi mi bu yoğurt diyebilir. market yoğurdu yiyemezsiniz sonra, yediğiniz şey yoğurt değil zaten.

    koyun sütü ve yan ürünlerine ön yargının ana sebebi kokudur. aynı şey koyun eti için de geçerli.

    - süt ve yumurta gibi mandıra ürünleri inanılmaz hızlı şekilde ortam kokusunu çekerler. hayvanın yediği yem, özellikle kalitesiz otla beslenen hayvanlarda ete ve süte kokusunu geçirir. aynı şekilde, ayak sağlığı ile süt verimi ve kalitesi arasında da çok yakın bir ilişki vardır.

    - sütte koku varsa tüketmeyin, koyun koyun kokuyorsa sağım temiz yapılmıyordur. başka garip koku varsa süt bozulmuştur.

    - sütün rengi süt beyaz renge de adını verdiği üzere, %90 beyaz, %10 krem diyeyim öyle bir renktir. sarıya çalıyor ise süt uzun süre soğutulmadan beklemiştir. sarı-kahve arası renkte süt artık sağlığa zararlı miktarda bakteri ihtiva eder, kahve-mavi-yeşil tonlarında süt zaten küflenmeye başlamıştır.

    - süt sağımdan itibaren ahırdan kısa sürede uzaklaştırılmaz ise ortamdaki bakteri ve sıcaklığın etkisiyle sütü bozan bakteriler hızla çoğalır. yine aynı şekilde süt ahırda ne kadar kalırsa o kadar koku çeker. yaptığınız yoğurtta bu koku daha da belirginleşir, bakteri kültürlüyorsunuz ve miktarını arttırıyorsunuz çünkü.

    - sağım ekipmanı günlük, günaşırı değil, her sağımdan sonra dezenfekte edilmelidir. bu yapılmaz ise en iyi ihtimalle yoğurtta peynirde ekşime, kötü senaryoda ise gıda zehirlenmesine sebep verir. kokudan vs. bahsetmiyorum bile. burada sağım makinaları görüyoruz, sütteki kalsiyum ve ortamdaki toz artık boruyu kahverengi yapmış. bu sütler toplanıp tanklarda karışıyor düşünün.

    - iyi ve temiz sütle, doğru yöntemle yapılmış koyun yoğurdunu kaptan ayıramazsınız, kaşıkla kazımanız lazım. kesinlikle sulanmaz. süzme yoğurt yanında cacık kalır. aha böyle

    - yoğurdun evde yapımı için temel prensip kısa sürede 82-86 dereceye sütü çıkarıp, kaynatma süresinin 2 katı sürede 46-48 dereceye soğutulmasıdır.

    yani 15 dakikada 86 derece çıkıyorsanız ekşimemiş bir yoğurt için 30 dakikada 46-48 dereceye soğutup mayalamanız lazım.
    oda sıcaklığında üstüne keçe veyahut polar örterek 2-2.5 saat mayalama yeterlidir.
    fırında, kalorifer üstünde yoğurt mayalamak hatalıdır. yoğurt kendi ısısı muhafaza edilerek mayalanmalıdır. üstüne bolca örtün, sarın sarmalayın yeterli.
    en güzel yoğurt çelik tasta mayalanır. homojen ısı dağılımı olur ve mayalanma bitiminde soğutması kolaydır.
    pratik ölçü 1 litre süte 1 kaşık damızlık kullanmaktır. damızlık dene şey maya olarak kullandığımız yoğurt oluyor.
    yoğurdunuz ekşi olduysa ve sürede/süreçte hata yapmadığınıza eminseniz mayayı fazla katmışsınızdır.
    ve en önemli nokta, yoğuda metal kaşık sokulmaz. sadece yoğurtta kullandığınız bir tahta kaşığınız olsun, sıcak suda, elle ve illa deterjan olacak ise el sabunu ile yıkayın. tahta kaşık bulaşık makinasında yıkanmaz.

    sağım grupları kuruya çıkınca sütsüz ve yoğurtsuz kalmayalım diye 150-200 litre her daim buzluklarda sütümüz olur. çözdür çözdür yoğurt yap. iyice şımardık artık, sütü fazla anaçlardan ilk 2 hafta kolostrum alıp hem anasız kalan yavru olursa diye donduruyoruz, hemde hamile eşe dosta veriyoruz içsinler diye.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap