105 entry daha
  • bir sanat eseri imzalanmalı mı, imzalanmamalı mı?

    dünyaca ünlü pieta heykelinde, meryem'in göğsüne attığı imza yüzünden pişman olduğu için imzayı kibirle eşdeğer gören ve sırf bu yüzden sonraki çalışmalarını imzalamamaya karar veren michelangelo'yu saymazsak, hiç şüphesiz ki imzalanmalı. çünkü bir sanat eserine imza atmak, yani üzerine adını yazmak, işi bitirmek ve sahiplenmek demektir. alıcı içinse imza, eserin özgünlüğünün bir göstergesidir.

    ~ görsel

    bu düşünceyle ilk olarak, müşteri sayılarını artırmak amacıyla isimlerini duyurmaya çalışan kuyumcuların zımba kullanarak işlerini imzalamaya başlamasını takiben, özellikle 19. yüzyılda koleksiyonerlere yönelik sanat piyasasının gelişmesiyle bağlantılı olarak, ressamlar da tablolarını imzalama işine büyük özen gösterdiler. hatta bazı modern sanatçılar, imzalarının çok daha görünür ve taklit edilemez olması için onları esere katılan gerçek birer unsur haline getirdiler.

    ~ jean michel-basquiat

    elbette ki, imzanın hangi biçimde olacağı tamamen sanatçıya bağlıdır. bazen tam isim, bazen sadece ön/son isim veya bir monogram; bazen de takma isim veya bir sembol... burada önemli olan, eserin önüne geçecek kadar canlı ve aşırı abartılı imzalardan kaçınmaktır.

    ~ albrecht dürer, otoportre (1500) - detay

    resim sanatında tuval imzalanırken, yaygın olarak siyah veya beyaz renkler kullanılmakla birlikte, tablodaki diğer renklerle uyumlu farklı bir renk de seçilebilir. imzada kullanılan kalemin ise, kurşun kalem gibi kolay silinebilir özellikte olmamasına dikkat edilmesi gerekir. bu yüzden ressamlar, eserlerini imzalarken akrilik boya, yağlıboya veya mürekkep tercih etmişlerdir.

    tuval üzerinde imzanın mantıksal konumu, tuvalin ön tarafıdır ve genellikle sağ alttadır. böylece imza daha görünür olur.* ancak sanatçı, bir eserin arkasına da imza atmayı tercih edebilir, özellikle de çok incelikli bir çizimse... amma velâkin, sanatçı milletinin işine karışılmaz. eser sahibi, istediği yere imza atmakta özgürdür.

    ~ vincent van gogh, ayçiçekleri (1888)

    son olarak, olası bir çerçeveleme ihtimaline karşı, tuvalin kenarına çok yakın bir noktaya imza atılmaz. çerçeve imzayı ısırabilir. yani imza, çerçeve altında kalabilir ve görünmez olabilir.

    bir de şöyle bir imza vardır ki ne gizlenebilir ne de silinebilir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap