8 entry daha
  • fantastik edebiyat, hayal gücü ile edebi yeteneğin birleşmesidir.

    fantezi kelimesi, bu tür kitaplardaki gerçek olmayan olay ve karakterlerden gelir.
    1954'de j.r.r. tolkien'in lord of the rings'inden öncesine dayanır aslında; dante'nin la divina commedia'sı cennet ve cehennemde geçer * ve goethe de faust'ta karakterleri arasına şeytanı * sokar.

    insanlar fantastik edebiyat kitaplarını, kendilerini var oldukları dünyadan alıp olmayan başka dünyalara götürmek için okurlar. bu insana farklı duyguların tadını verir.

    fantastik edebiyat sadece orta dünya öğeleri ile süslenmiş, bir çok kültürdeki kahramanlardan bozma karakterlerle yaratılmış dünyaları anlatan kitaplardan oluşmaz. şehir fantazisi *, teknofantastik * gibi alt kolları da vardır. çok eski zamanlarda geçebildiği gibi daha ulaşılmamış zamanları da anlatabilir.

    son yarım asırda fantastik edebiyat çoğu avrupa ve amerika ülkelerinde önemli bir yere kavuşmuş, bu edebiyat için büyük bütçeler ayrılmış ve büyük paralar kazanılmıştır. türkiye'de ise bunun tek örneği barış müstecaplıoğlu'nun perg efsaneleri adı altında yazdığı ve korkak ve canavar, merderan’ın sırrı ve bataklık ülke kitapları ile görülebilir. bir çok yapımcının bu edebi türü çocuk edebiyatı olarak görmesi, önemsememesi ve basmak istememesi fantastik edebiyatın gelişimini yavaşlatmaktadır.

    1954'de j.r.r. tolkien'in lord of the rings'i ile başlamış ve margaret weis ve tracy hickman ikilisinin, r.a. salvatore'un, ed greenwood'un ve birçok yazarın eserleri ile çoğalmıştır.

    (bkz: #6555359)
    (bkz: #6675140)
    (bkz: #2896487)
83 entry daha
hesabın var mı? giriş yap