• kendileri ile cok uzun zamanli olarak platonik iliski yasadigim sonrasinda da bu platonik iliskinin gercege donustugu karttir. soyle ki bu cekilisin varligini ilk olarak 1995 yilinda ogrendim ve o zamanlar universite birinci sinif ogrencisiydim. ıste sagdan soldan sorusturdum ama bu konuda hic bilgisi olan kimseler yok etrafimda, bugunku gibi her yerde danismanlik(!) sirketleri de yok iste efendim su kadar verin sizin yerinize basvuralim diyen...

    neyse dedigim gibi arastirdim falan sonunda ogrendik basvurularin nasil yapilacagini ama surec oldukca sakat yani efendim bir a4 kagida, resminizi boyle bant ile falan yapistirip, bilgileri yazip gonderiyorsunuz... kazanirsaniz evet mektup geliyor kazanamazsaniz hic bir bilgi falan yok yani basvurunuzu dogru yapip yapmadiginizi anlayabileceginiz bir mekanizma bile yok. bi de bu kagidi imzalayip gonderiyorsunuz sonra kazandiginizda ayni imzayi atmaniz gerekiyor yoksa karti alamiyorsunuz falan... ıki imzayi ayni atamayan biri olarak hep yillarca bunun korkusunu yasadim ulan ya cikarda ben imzayi duzgun atamayip elenirsem falan diye... ıste ilk boyle 1995 yilinda basladi bu maceram, fotograflar cektirilir, ozenle formlar hazirlanir sonrasinda da ozenle imzalanarak postaya teslim edilirdi. ama ne ozen sanirsiniz mektubu amerikan dis isleri bakani falan acacak, neyse efendim mektubu kasim gibi gonderirdiniz sonrasinda da cekilis sonuclari haziran gibi postalanmaya baslardi ve agustos sonuna kadar mektup gelebilecegi bilgisi vardi o zamanlar. ıste esas heyecan buradaydi her sabah evden cikarken ya da aksam eve gelirken heyecanla posta kutusuna bakardiniz ve ozellikle orada boyle buyuk beyaz bir zarf varsa kalp atislariniz hizlanir, zarfi elinize alirsiniz ve sonra tabi ki hevesiniz kursaginizda kalirdi. buyuk beyaz zarf iste o gelecek zarf boyle tarif edilirdi o yuzden hep boyle posta kutusunda buyuk beyaz zarf beklenirdi. bazilari bu bekleme isini abartir postaci ile muhabbete girer hatta yuklu bahsis verecegini soyleyerek kutuya degil eve getirmesini isterdi. ben oyle kendi halimde sakin sakin beklerdim o buyuk beyaz zarfi, akrabalara bile soyleyemezdim hani dalga gecerler diye bekledigimi...

    yillar boyle geldi gecti, basvurunun boyle kagit ile yapildigi gunlerden sonra basvurular artik web sitesi uzerinden alinmaya ve tabi bu da basvuru sayisini inanilmaz arttirmaya basladi. hep kendi kendime diyordum o gunlerde cikmadi bugunlerde nasil cikacak diye... bi taraftan komplo teorilerine cok merakli turk halki bos durmuyordu tabi cekilis degil bu adamlar iste kime cikacagini onceden belirliyorlar, universite mezunlari ya da ne bileyim amerikaya gitmis olanlara cikiyor derlerdi. salakca gelirdi bu teoriler bana cunku cekilise uzun zamandir basvurdugumdan biliyordum ne amatorce yapildigini, web sayfalarinin inanilmaz basit oldugunu ve en basit soruyu bile cevaplamaktan aciz olduklarini vs vs vs... bizim icin cok onemliydi bu cekilis ama amerika diyarlarinda kimselerin sallamadigi o kadar belliydi ki, yani zamaninda geleneksel olarak baslatmislar ve oylesine devam eden birsey oldugu ve muhtemelen gocmenlerle ilgili ilk yasal duzenleme de kaldirilacagi...

    neyse yillar geldi gecti, basvuru sekilleri degisti, ben okulu bitirip calismaya basladim ve gerek calistigim yerlerde gerekse arkadas cevrelerinde onlarca kisi ile karsilastim bir sekilce cekilisi kazanmis, kimi gitmek isteyen kimi ise hic gitmeye niyeti olmayan... ıcden ice hala umudumu koruyordum, tum kariyer planimi bir gun amerika da calisacagim uzerine yapiyor ve surekli amerikadaki is ilanlarina bakiyordum ama beklenen o buyuk zarf bir turlu gelmiyordu. son senelerde zaten kendi ev adresimi vermiyor, annemin adresini veriyordum ki surekli posta kutusuna bakmak zorunda kalmayayim ve boylece ufak ufak unutayim diye, ama basvuru yapmaktanda hic vazgecmiyordum. hep kafada soru isaretleri vardi acaba eskiden bir zaman kazandim da posta da kayboldu mu vs vs vs diye

    ve gunlerden 17 mayis 2010 pazartesi geldi catti... normalde isyerinde olmam gerekirken bir gun once sampiyonlugu sahamizda trabzonspor ile 1-1 berabare kalarak kaybetmemizden oturu olusan moral durumu ve isyerinde gecilecek dalgalardan uzak durmak amaciyla evde kalmayi tercih etmistim. evde uzuntulu bir sekilde otururken telefon caldi ve arayan 150 metre uzakta oturan annemdi, nasil oldugumu ve moralimin bozuk olup olmadigini soruyordu. ısteksiz konusuyordum tabi cunku uzuntumu ancak fanatik biri anlayabilirdi ve annem de bu tanimdan cok uzakti o yuzden bir an once telefonu kapatmak ve uzuntumu yasamaya devam etmek istiyordum. 2-3 dakikalik konusmadan sonra annem tamam sonra konusuruz diyerek telefonu kapatmaya yeltendi ben de gorusuruz dedim sonradan bana aaa sana birsey geldi dedi... ne geldi dedim, bilmiyorum yurtdisindan bir mektup dedi... her ne kadar son yillarda olay ile alakami kesmis olsam da donemin farkindayim yani mayis ayindayiz ve yeni online surec dolayisiyla mektuplar bu zamanlarda geliyor. sana, yurtdisindan mektup geldi deyince tabi kulaklarim boyle kurt kopeklerinin bir ses duymasiyla dikildigi gibi dikildi. ama cok cok heyecanlanmak da istemiyorum, nasil bir mektup dedim; boyle kucuk sari bir mektup dedi... tabi bunu duyunca bir anda kulaklarim asagi dustu ve alakasiz bir mektup oldugunu dusunmeye basladim halbu ki son 2 yildir mektuklar sari kucuk zarflarda yollanmaya baslamis ama benim bundan haberim yok. annemi sorgulamaya calistim dedim simdi alakasiz birsey icin evden cikmayayim ne yaziyor uzerinde dedim, okuyamiyorum yabanci dilde birseyler yaziyor dedi. hecele o zaman dedim su sekilde dedi: k, e, n, t, u ... anneeeeee diye bagirarak telefonu atarak evden firladigimi hatirliyorum uzerimde pijamalarim ve ayagimda da birsey olmadan :) cunku cekilis sonuclarini kentucky consular center gonderiyordu ve mektup onlardan geliyor olmaliydi... benim evden anneminkine sanirim 10 saniye de falan vardim ama o 10 saniyede aklimdan neler gecti anlatamam. zili 10 defa falan calip direk iceri girdim, nerde nerde diye sordum annem dur ne oluyor falan derken, aldim mektubu elime ve orada duruyordu. artik tek bir adim kalmisti acip gercekten o olup olmadigini gormek ama cok heyecanliydim nasil acacagimi bilmiyordum, annem birak ben acayim dedi hayir olmaz dedim 15 yil bekledim onu ben acicam :) mektubu yavasca actim ve ust tarafinda eu2010000xxxx ile baslayan numarayi gordum, iste o benim case numaramdi son 4 haneyi ciglik cigliga bagirmaya basladim, kardesim uyandi o da ne oldugunu anlayamadi ben boyle sevincden delirdim falan...

    ertesi gun ise gittim tum herkes beni macla ilgili kizdirmaya calisiyor ama benim dunya umrumda degil normalde ne kadar fanatik oldugumu bilenler bu duruma bir anlam veremiyorlar tabi, allahtan ki case numaram cok dusuk ve o yuzden ilk ayda yani ekim ayinda hemen mulakata giricem. yine de mayis-ekim arasi gecmek bilmiyor hep bir aksilik korkusu, belgeler muntazam hazirlaniyor vs vs vs... ankara'nin yolu tutuluyor, yillardir o kadar okunmus, hazirlanilmis ki olunacak her sey en son detayina kadar biliniyor, mulakat sirasinda gozler hep mulakati yapan gorevli de cunku eger eliyle kargo fisine uzanirsa bu demek oluyor ki artik bu is bitti. cekilis sonrasi son derece sorunsuz geciyor ve green card vizesi basiliyor. butun bu yillardir beklenen hersey sonunda gerceklesiyor.

    sonra ne mi oluyor, cok kisa bir gidip gitmeme kararsizligi yasaniyor ama isyerinde cok kotu gecen bir gun sonrasi kafa atiyor ve cekip gidiliyor. su an itibariyle de 2 senedir amerika da guzel bir sirkette calisarak, bilindik o amerikan yasami suruluyor. o gun sabah ne oluyor diye uyanip olanlara anlam veremeyen kardesim ? o da su an benimle ve burada universiteye gidiyor. green card bana sans ve mutluluk getirdi, en azindan simdilik... umarim ihtiyaci olan ve ozlemle bekleyen herkese cikar ya da bir sekilde ellerine gecer.

    mart 2016 itibariyle elimden alınmış olan karttır. yerine amerikan vatandaşlığı belgesi verdiler :-)
  • green card sonuclarinin aciklandigi bu gunde ufak bir hatirlatma yapmak isterim.

    abd federal kanunlari, tum abd vatandaslari ve green card sahiplerinin "abd icerisindeki bir faaliyet sonucu olsun, olmasin" tum mal varligini vergiye tabii tutar. green card aldiginiz an, abd disindaki $10000 uzeri banka hesaplarinizi, tasinmaz mal varliginizi ..vs.. beyan etmek ve ona iliskin vergi vermek zorundasiniz.

    ayni sekilde abd vatandasi oldugunuzda, abd disinda yasamaya karar verseniz dahi ayni durum devam eder. turkiye'de ev aldiginiz icin abd'de vergisini verirsiniz.

    ha, beyan etmediniz diyelim. bu da pek hos sonuclara sebebiyet vermez, vergi kacakciligi abd'de cok ciddi bir suctur, turkiye gibi kolayca yirtamazsiniz.

    bilin de, sonra surpriz olmasin.
  • edit: paket linki yenilendi : link

    şansıma lotodan çıkmış olan kart. ben bilgiye ulaşmak için çok zorladım, saçma sapan forumlardan saçma sapan spam sitelerle boğuştum. daha sonra yazarlığım onaylanınca buradan çok bilgi aldım, tecrübeli bir şekilde aşamaları tamamladım, bugun itibariyle de ptt den teslim aldım pasaportumu.

    elbet yararlanan olur diye burada anlatmak istiyorum.

    -öncelikle her sene yaklaşık 1 ekim 3 kasım tarihleri arasında https://www.dvlottery.state.gov/ adresinden bizzat kendiniz başvuru yapıyorsunuz. bu aşamada bilgileri doğru doldurmanız önemli. fotoğrafı kurallara uyacak şekilde taratıp yüklüyoruz. photo validator ile doğrulayıp yükleyebilirsiniz. size verilen anahtar numarayı saklamanız gerekmekte. kaybederseniz loto felan yalan olur.

    -mayıs ayının başında sonuçlar açıklanıyor, eğer siz de "randomly selected" iseniz aşamalara başlama hakkı kazanmışsınızdır demek. bundan sonra yapacağınız ilk iş karar vermek olsun. eğer istiyorsanız amerikada yaşamak devam edin, turist olarak kullanacaksanız sorun olacağını söylüyor genelde greencard sahipleri. 160 dolara turist vizesi almanız daha mantıklı olabilir.

    - seçildikten sonra kartı alana kadar önünüzde uzun bir süreç var. mesela dv2016 başvuruları 2014 ekimde, sonucu 2015 mayısta öğreniyorsunuz, mülakatlar eylül ayında başlıyor 2016 eylülüne kadar sürüyor.

    -önce ds260 ( ds-260 ) formunu dolduracaksınız, tekrar bu formda da belirttiğiniz herşeyin doğru olması zorunluluğu var. eğer hatanız olursa ve göndermişseniz düzeltmek çok zor.
    --yesilkart.gen.tr forumundan crazycells isimli arkadaşın hazırladığı bu set ingilizce bilmiyorsanız bile formu doğru doldurmanızı sağlıyor. link
    --formu doldururken bir pasaporta ihtiyacınız var fakat pasaportunuzu değiştirmeniz gerekecekse de sorun değil, 15 gün önce pasaport fotokopisini göndermeniz gerekiyor, eski pasaportu da saklayıp yenisinin fotokopisi ile birlikte gönderirsiniz.
    yani formu doldurduktan sonra pasaport değişimi sorun değil.
    --formu buradan bulabilirsiniz. https://ceac.state.gov/ceac/ formun adı ds260 ( ds-260 )
    --15 dakika içinde kaydetmezseniz site sizi dışarı atabilir. bu yüzden her aşamada kaydedin.
    --tekrar uyarayım eksik bilgi vermeyin. herşey doğru olmalı yukarıda paylaştığım dosya bu konuda çok aydınlatıcı.

    -formu doldurdunuz şimdi beklemeye başlıyorsunuz. büyükelçiliğin sitesinde her ay hangi numaraların o ay içinde aktif olacağıyla ilgili duyuru var.
    --siz yine de https://www.dvlottery.state.gov/ sitesinden sürekli kontrolünüzü yapın.
    --sizin için bir mülakat tarihi oluşturulduysa ds260 da belirttiğiniz mail adresine mail gelir ama buna çok da güvenmeyin sürekli yukarıdaki iki şekilde kontrol edin.
    --mülakat tarihi iki şeye bağlıdır:
    1) sıra numaranız, size 201xeu0000xxxx şeklinde bir numara gelir. ilk numara lotonun yılı, eu dan sonraki ikinci numara da sıra numaranız.
    2) sıra numaranız 1 olsa bile ds260 formunu geç doldurduysanız mülakat tarihi ertelenir. ne kadar erken doldurulursa o kadar iyi aslında. çünkü 85 bin kişi "randomly selected" ama yaklaşık 55 bin kişi kartı alabiliyor. bu yüzden numaranız yüksek ise ( 15 bin ve üstü ) erken doldurmanızda fayda var.

    -mülakat tarihini öğrendikten sonra ilk yapmanız gereken pasaportunuzun mülakat tarihinden sonra en az 8 ay daha kullanılabilir olabileceğini garantilemek. yani diyelim ki siz ocak 1 de mülakata gireceksiniz, geçerlilik tarihi en az 1 eylüle kadar olmalı. bu aşamada pasaportun yeşil - bordo olması fark etmiyor.

    -mülakattan en az 15 gün önce posta ile gönderilmesi gerekiyor belgelerin. geç kalmayın. sırasıyla şu belgeler isteniyor.

    türk dv talihlileri için belge listesi

    bu belgeleri görüşmeden önce elçiliğe göndermemek vize işlemlerinizde gecikmelere sebep olacaktır!

    * iki tane fotoğraf : kuralları var linkten bakın

    * diploma (fotokopi): en az lise diploması isteniyor. üniversite öğrencisiyseniz, öğrenci belgesi ve "aslı gibidir" onaylı fotokopisi yeterli. eğer diplomanız yoksa en az 2 yıl iş tecrübesi gerekiyor bunu kanıtlamanız gerek.

    * pasaport fotokopisi: ds-260 doldurduğunuz eski pasaportunuz var ise onun da fotokopisini gönderin. eğer amerikan vizesi var ise onun da fotokopisi isteniyor.

    * nüfus kayıt örneği (asıl): nufus müdürlüğünden alınacak, kırmızı damgalı, aslı gönderilecek.

    * evlilik cüzdanı (fotokopi): evliyseniz. bekarsanız yok.

    * boşanma belgesi ya da ölüm belgesi (fotokopi): evlenip boşandıysanız, bekarsanız yok.

    * adli sicil kaydı (16 yaşından büyük her başvuran için) (asıl): arşiv kayıtlı olacak, e devletten alınacaksa resmi kurum seçilmeli. adliyeden alınacaksa kırmızı mühürlü olarak gönderilecek.

    * mahkeme kararları ve hapishane kayıtları (fotokopi ve ingilizce tercüme): suç işlediyseniz.

    * finansal belgeler (fotokopi):15000$ göstermeniz gerekiyor hesabınızda. abd sizin oraya geleceğinizden ve bir süre iş arayacak bütçeniz olduğundan emin olmak istiyor. aile için başvuruluyor ise 15k+5k x kişi sayısı diyorlar ama yine de kişi başı gösterin. fotokopileri önce göndermeniz isteniyor, hesap cüzdanını yanınızda bulundurun deniyor. eğer ıslak imzalı ise istenmiyor orjinali fakat riske atmayın mülakata da götürün.

    * csc pasaport teslim alma yeri makbuzu: bir ptt şubesi seçiyorsunuz vizeniz onaylanırsa almak için. diversity visa seçeceksiniz.

    daha fazla bilgiye ulaşmak için kaynak :
    büyükelçilik sitesi
    yönergeler

    -sağlık raporu ( sağlık kontrolü) : sizden vize için bir sağlık raporu isteniyor. kapalı zarf içinde teslim edeceksiniz zarfı kesinlikle açmayın. ben baştan söyleyeyim de.
    -- bulabildiğiniz tüm aşı kartlarınızı bulun.
    --anlaşmalı yalnızca bir muayenehane var onun da linki burada
    -- ilk masrafınızı burada yapacaksınız.
    -- yeri kuğulu parkın hemen yanında, düzen labının olduğu binada, içeriden pasaja gireceksiniz. 4. kat. asansörden çıkınca sağda beyaz bir bekleme odası var orada bekliyorsunuz. önceden randevu almak şart. kalablık olabiliyor.
    --sağlık raporu için en az 2 gün önceden gelmeniz gerekiyor mülakattan.
    --öncelikle sizi bir alt katta tahlil yaptırmak için gönderiyorlar. 47 dolarlık bir ödeme alınıyor. bu ödeme kan tahlili ve akciğer röngeni ya da başka birşeyi için, galiba tüberküloz a bakılıyor.
    --ardından üst kata çıkıyorsunuz, soyunup muayene önlüğü giyiyorsunuz. doktor nefesinize bakıyor ve aşı kartlarınızı istiyor.
    --aşı kartınızı bulabilirseniz iyi olur. aşı listesi doktorun sitesinde var.
    --eğer bulamazsanız doktor size uygun aşıları yaşınıza göre tespit edip orada hemen yapıyor. size bir aşı kartı veriyor.
    --aşıların ücretleri 20-200 dolara arası değişiyor. doktor ücreti 100$ + aşılar 100$ civarı tuttu, 47$ da kan ve röngen toplam 250dolar civarına çıkmış oldum. bir gün sonra teslim alınıyor.
    -- zarfı kesinlikle açmayın.
    -- aşı kartlarını mülakata götürmenize gerek yok.
    -- cd yi de götürmenize gerek yok, sadece zarfı götürceksiniz.

    - sıra geldi mülakata. öncelikle bir güzel 330 dolar ayarlayın. görüşme masrafı o çünkü.
    --bazı bankamatikler de dolar verebiliyor.
    --genelde kredi kartı geçiyor diye biliyordum ama nedense görevli kredi kartı değil nakit istiyorum dedi hemen çıkarıp verdim 350 dolar. hemen üstünü veriler. yanınızda nakit dolar bulundurun.
    --tl kabul edilmiyor.
    --öncelikle 8.30 için randevunuz vardır. 8.30 da orada olursanız çok geç kalırsınız. 8.10 geçe civarı gitmeme rağmen 1 saat 20 dakikada içeri girebildim. sıra çok olabiliyor. erken gidin.
    -- size sıra numarası veriliyor. mülakatın türkçe mi ingilizce mi olacağı soruluyor. türkçe seçmiştim ben. sürekli ekranı takip edin kaçırırsanız sıkıntı olur.
    --öncelikle sıra numarası yanınca pasaport ve eksik belgeleri teslim etmek için bankoya gidiyorsunuz. selective service diye bir muhabbet var, eğer seferberlik olursa sizi de çağıracağız diyorlar. yaşı 18-26 olanlar için sadece. onun belgesini imzalayın diyorlar. ama ben daha önceden imzalamıştım. hemen belgeyi de alıp beklemeye gönderiyorlar sizi.
    --bir sonraki yandığında ücret ödemeye gidiyorsunuz.
    -- bir saat sürüyor en az bu işlemler, 1.30 saat kadar sürdü 3. kez ışığın yanması.
    -- mülakat işte bu aşamada oluyor. eksik belgeniz yok ise konsolos ile görüşeceksiniz.
    -- önce parmak izi alıyor
    -- yemin ediyorsunuz söylediklerinizin doğru olacağı için.
    -- türçe olarak konuşmaya başladık konsolos ile, ama ben ingilizceye döndüm tam anlaşamayınca. sizinle ilgili amerika ile ilgili basit sorular soruyor. en sonunda onaylandı ptt ile göndereceğiz diyor tebrik ediyor gönderiyor.

    -2-3 gün içinde daha önce seçtiğiniz ptt şubesinden alıyorsunuz. telefonunuza takip numarası geliyor.
    -- zarfı aldınız içinde pasaportunuz ve açıklama kağıtları var. dikkatli açın paketi.
    -- sarı bir zarf var kesinlikle açmayın.
    --sarı bir zarf olacak onu sakın açmayın.
    --sarı zarf çok önemli açılmaması gerekiyor.

    - bundan sonra yapmanız gereken 6 ay içinde amerikaya giriş yapmak, yapamazsanız sağlık raporunu yeniletmeniz gerekiyor galiba ben de pek bilmiyorum.
    -- hava alanında sarı zarfım var diyerek sizi yönlendirmelerini istediğinizde güvenlikler yönlendiriyormuş buradan sonrasını ben de bilmiyorum.

    --vereceğiniz adrese greencard'ın orjinali gelecek, gelmesi 2 ay sürebiliyormuş. ama o arada siz pasaportunuza basılı olan vizeniz ile rahatlıkla çalışabiliyormuşsunuz.

    bu arada sözlükten yardım eden yazarlara çok teşekkür ederim. isimlerini teker teker yazmamaya karar verdim durduk yere bir çok soru gelip bunalabilirler. bana sorulacak soruları yanıtlamaya çalışacağım. ama önce yazdıklarım içinde aratmanızı tavsiye ederim. bir dakikadan fazla sürede ulaşamayacağınız genel bilgi yok. ben de buraya kısa sürede ulaşılamayan bazı bilgileri yazmaya çalıştım. işine yarayan çıkarsa ne mutlu bana.

    edit: buradan istatistikleri bulabilirsiniz. kazanan sayısı da buradan.
  • ne acı bir şeydir, bir insanın vatanını kendini geliştirememiş gerizekalı, cahil, din istismarcısı, hırsız, katil sürüsü yüzünden terk etmek için çekilişe katılması. bir umutla sonucunu beklemesi...
  • aşiretle amerika'ya gitmeye çalışanları göstermiş olan çekiliş. yuh amk bildiğin hicret ediyor adamlar.
  • önemli edit: dolandırıcı andavallar millet diskalifiye olsun diye yalan söylüyorlar. ben bu entry'yi sistemde bir açık varsa diye yazdım ancak yok böyle bir açık. tek başvuru yapın, zamanında yapın, resmi siteden yapın. dolandırıcıların oyunlarına gelmeyin, çakal olmaya da kalkmayın.

    ****

    adamlar bir sistem kurmuşlar, lotoyla çekilişle neredeyse vatandaşlık kadar hak sağlayan bir vize dağıtıyorlar dünyaya. güzel bir şey düşünmüşler, haksızlık olmasın diye de her sene kota belirliyorlar falan bazı ülkeleri o sene kuraya dahil etmiyorlar.

    peki bizim ortadoğu zihniyetli şark kurnazlarımız ne yapıyor? sistemin açığını buluyor. sonra hileye başvuruyor. illa bi çakallık, illa bi sırada öbürünün önüne geçmecilik.. siz o 25 farklı başvuruyu yaparken bu durumdan habersiz birçok insanın hakkını yiyorsunuz hakkını!

    işin kötüsü, yarın öbür gün bu yayılır da türkiye'de çakal dolu olduğu için "ben enayi miyim lan" diye düşünen insanlar kişi başı 25 başvuru falan yaparsa bu durumun farkına varan abd çat diye kura dışı bırakır türkiye'yi de binlerce insan bu kerizler yüzünden böyle bi nimetten de faydalanamaz olurlar..

    tanım: neden abd'nin bize dağıtıp da bizim onlara dağıtmadığımızı ispatlarcasına sistemindeki açığı şark kurnazlarınca suistimal edilen, kurayla dağıtılan bir vize çeşidi.
  • eğer kazanabilirseniz ki umarım kazanırsınız, rahat hayat kurabileceğiniz yerlere yerleşmeye çalışın. sırf popüler diye (bkz: new york), (bkz: chicago), (bkz: los angeles) gibi yerlerde başlamayın.

    hiç bilmediğin bir oyuna en yüksek zorluk seviyesi ile başlamak mantıksız. tavsiyem daha sakin suç oranı düşük kuzey eyaletleri olacak. hatta öyle büyük şehirler metropoller değil kasabalardan başlayın hayata. daha ucuza yaşarsınız ve sakin bir başlangıç yaparsınız.

    kendinizi geliştirin adapte olun. gülümseyin çünkü gülümsemek çok önemli. selam verin insanlara, muhabbet edin ve arkadaşlar edinin. insanlar sizi aşağılamaz tam tersi saygı duyar bu şekilde. çünkü siz farklısınız. orada bir çok insanın ikinci dili olmaz ama siz iki dil konuşabiliyorsunuz. size ülkenizle ilgili sorular sorarlar. bu durumda politikadan bahsetmeyin çünkü bi çok ortamda bunun konuşulması sıkıcıdır.

    kendimi hayat koçu gibi hissettim umarım işinize yarar.

    tanım: amerika'da yerleşim ve çalışma hakkı veren vize.

    edit: imlacık
  • her fırsatta "ben amerika'da yaşıyorum, zaten stalk'larsanız ex-facebook, ex-microsoft, ex-apple, ex-ternal harddisk gibi eski çalıştığım yerleri de görürsünüz ki ben zaten siz bakamadan bunları söyleyeceğim" diyen sözlük selebritilerinin henüz şu ana dek insanları vazgeçmeye zorlamadığı çekilişin bu yılki ayağı.

    şimdiden cevapları verelim.

    evet, amerika çok zor. başa çıkabilmek için senin gibi olmamız lazımdı.
    evet, amerika'da iş bulmak da çok zor. aynen herkes gelip pizzacı olmaya mecbur kalıyor.
    evet, amerika'da iş hayatı da çok zor. aynen günde 22 saat çalışıyorsun.
    evet, amerika'da ev falan da çok zor alıyorsun. 60 sene kredi ödeyip 61. senede ölüyorsun.

    evet la evet. sen mükemmel olduğun için amerika'yı yendin, biz köylüler olarak çabalıyoruz burada.
  • orada nasıl yaparım endişesinin içi aslında oldukça boş. daha önce hiç amerika’da araç kullanma deneyimim olmadan, eyaletlere göre farklılaşan trafik kurallarını bilmeden araç kiralayıp san francisco’dan los angeles’a oradan tekrar san francisco’ya epey yol yaptım. istanbul trafiğinde hayatta kalmayı başaran ortalama bir vatandaş amerika’da pekala araç kullanabilir.

    tüm caddeler, yollar, şehirler anlaşılır bir mantık ve sistemle kurgulanmış. burada en düzenli yapılaşma örneklerinden biri olarak gösterdiğimiz ataköy’ün kısımları bile karışık sayılır. hangisi nerede başlar, nerede biter, yapım yılına göre isimlendirildiği için karıştırılması doğaldır.

    burada günlük hayatın içinde, artık farkında olmadan birlikte yaşadığımız endişe; bizi arka planda yorar, yaşlandırır, yıpratırken orada birçok eyalette inanılması güç bir sakinlik karşılar. özellikle amerikanın batı kıyılarında hayatın temposu keyif üzerine kurulu. california’da girdiğim, - sanırım target’tı, bir markette sıra bize gelmişti. kasiyer kızın her bir ürünü eline alıp oldukça yavaş bir tempoyla incelemesi, bazı ürünlerde ürün üzerinden espri yapması yangından mal kaçırır gibi poşetlemeye alışkın bizi çok şaşırtmıştı. arkamda sırada bekleyen insanlara mahçup bir ifadeyle baktığımda hiçbirinin dünya umrunda değildi. kasiyerin çalışma hızıyla marketteki kapalı sistem müzik yayınının huzur verici melodisi birleşince o fotoğrafta aslında yanlış olan parçanın benim yaşadığım telaş olduğu apaçık.

    bunca vergi yükünün altında şerefiyle çalışmaya, çalışkanlığıyla üretmeye devam eden, ailesini geçindiren, çocuğuna dünyanın en pahalı meyvelerinden alan, hayatının tüm yükünü değil omuzlarında, tırnak uçlarında bile hisseden bir sürü güzel insan yaşıyor buralarda. bunu burada başarabilen o güzel insanlar orada çok daha rahat başarır.

    gitmeyi istemek ayıp değil. asıl ayıp insan olduğumuzu unutturup müşteri olduğumuzu düşündürenlerin ayıbı...

    debe editi: girmişim, hiç söylemiyorsunuz. çok sağ olun, green card’ımız bol olsun.
  • 2021 yili icin green card cekilis basvurulari 2 ekim 2019 - 5 kasim 2019 tarihleri arasinda yapilacaktir. basvuru sonuclari 5 mayis 2020'de yine ayni siteden ogrenilebilecek.

    bu yil dikkat edilmesi gerekenler;

    resmi site

    * cekilise ucretsiz sekilde su siteden basvuru yapabilirsiniz: https://dvlottery.state.gov/

    * ayrica yine ayni siteden 5 mayis'ta sonuclari ogrenebilirsiniz.

    * basvuru icin su video'dan yararlanabilirsiniz, ayrica sorularin turkce aciklamalarini su sayfada bulabilirsiniz. basvurunun ilk gunu video'yu guncelleyince yeni linki de hemen alta eklerim.

    pasaport

    * beklenildigi uzere bu yil pasaport bilgileri de forma eklenecek. basvuru yapabilmek icin gecerli ve suresi bitmemis bir pasaporta sahip olmaniz gerekiyor.

    * ana basvuru sahibinin pasaport numarasi, pasaportu veren kurum ve pasaport gecerlilik tarihinin basvuru formuna yazilmasi gerekecek. es ve cocuklarin passaport bilgisi vermesine gerek yok. (es icin ayri basvuru yapilacaksa, tabii ki o durumda esinizin de kendi basvurusunda kendi pasaport bilgisini girmesi gerekecek)

    * forma yazdiginiz pasaportun gecerli ve gercek olmasi gerekiyor, yanlis veya hatali bilgilerle cekilise katilmaniz diskalifiye olmaniza neden olacak.

    * eger cekilisten secilirseniz mulakat gunu bilgilerini girdiginiz pasaportu -suresi gecmis olsa dahi- ibraz etmeniz gerekecek. pasaportun kaybolmasi durumunda onlem olarak fotokopisini cekip saklayabilirsiniz ama fotokopiyi kabul edip etmemek konsolosun takdirine kalmis. o nedenle isinizi garanti altina almak icin bu pasaportu cok iyi saklayin.

    * pasaportun cekilise basvuru sirasinda gecerli olmasi yeterli, daha sonra suresi gecse dahi problem degil, yeni bir pasaport ile surece devam edebilirsiniz. fakat her yil bu islemlerle ugrasmak yerine tek sefer 10 yillik pasaport basvurusu yapmanizi tavsiye ederim.

    * eger devletsizseniz ve bir ulkeniz yoksa ya da pasaport vermeyen komunist bir ulkenin vatandasiysaniz o durumda bir pasaporta sahip olmaniz gerekmeyecek. fakat eger turkiye ya da azerbaycan vatandasiysaniz bu durumda olmadiginiz icin bir pasaport bilgisi girmeniz gerekecek.

    fotograf

    * bu yil da basvuruya yeni cekilen ve gecen yillarda kullanilmayan bir fotograf eklemeniz gerekecek.

    * basvuru fotografini evde kendiniz cekip bilgisayarda editlemek isterseniz su video'dan yardim alabilirsiniz.

    * fotograf konusu danisman sirketler tarafindan bilerek ve isteyerek abartilmaktadir, ozellikle de sizi korkutup kendilerine para vermeniz icin bunu yapiyorlar. eger elinizde bir fotograf varsa bunu yukaridaki video'nun son 5 dakikasini izleyerek (17:00'dan sonrasini) cekilise uygun hale getirebilirsiniz, basvuru ve fotograf icin hicbir danisman sirketi kullanmaniza gerek yok.

    sartlar

    * green card cekilisine basvuru yapmak icin herhangi bir yas siniri yoktur. fakat kazandiktan sonra vize alabilmek icin en az lise mezunu olmaniz veya uzmanlik ve deneyim gerektiren bir iste en az 2 yil calismis olmaniz gerekiyor. eger cekilis sartlarini saglamiyorsaniz ve mulakat sirasinda da saglamayacaksaniz o durumda cekilise basvuru yapmamalisiniz.

    vize sayisi

    * onceki yillarda 55.000 cekilis vizesinin maksimum 5000'i nacara programina aktariliyordu, nacara programinin sonuna gelinmesiyle artik bu 5000 vize yine sadece cesitlilik vizesi olarak kullanilabilecek. bu nedenle bu yil verilecek vizelerin sayisi onceki yillardan farkli olarak 55.000.

    ayrica

    green card ile green card cekilisi iki farkli seydir. green card abd'de suresiz oturma ve calisma iznine sahip olmanizi saglayan resmi bir belgedir, green card almanin pek cok yolu vardir, cekilis bunlardan sadece biridir. 2017 yilina dair bazi green card verilerini su iletide bulabilirsiniz: (bkz: #89737976)

    basvuru icin hicbir araci kuruma para vermenize gerek yoktur. araci kurumlarla basvuru yapmaniz kazanma sansinizi arttirmamaktadir. bu, araci kurumlarin uydurduklari bir yalandir. fakat buna ragmen destek almak isterseniz, losev'e bagis karsiliginda su servisi kullanabilirsiniz.

    ozellikle hizli bir sekilde abd'ye adapte olup, abd'de bir yasam kuracaklara cikmasi dilegiyle.
    herkese bol sanslar.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap