• hava 30 derecenin üstünde, 17 saat, susuz.

    tanım: su götürmez gerçek.
  • dedemin problemli olduğunu gösteren önerme.

    zira adam 14 yaşında oruç tutmaya başlamış şuan 81 yaşında, taş gibi dimdik maşallah. allah uzun ömürler versin.

    hem sanane amk sağlıksızsa tutma.
  • oruç tutanları alıkoymayacak önerme. zira aşikar oluşu bir kenarda dursun, sağlıklı yaşam sürmek adına yapılan bir faaliyet değildir.

    (bkz: gereksiz tespitler)
  • 70 sene sigara içip 85'ine kadar yaşayan akrabalarım var, demek ki sigara çok sağlıklı.

    konuya gelirsek; uzun süre su içmemek sağlıklı mı diye sorarsak hayır, oruç sağlıklı mı diye sorarsak evet.

    ya da 10-11 ay boyunca su içmemek zararlı, ramazan ayı civarı ise sağlıklı.

    din derslerinde "bir şey yiyip içmemek sağlığa iyi gelir, 11 ay çalışan midemiz dinlenmiş olur" demeselerdi beni ilgilendirmezdi. hatta gazetelerde sağlıklı yaşamın yollarını anlatan doktorlar bile direk sağlıksız diyemiyor. şu hastalığın yoksa, bu hastalığın yoksa, çok yaşlı değilsen vs. yani açlığı susuzluğu tolere edebilecek derecede sağlıklıysan tut diyebiliyorlar anca.
  • kuzeye gidildikçe daha uzun tutulduğu için güneydekilerin daha şanslı olduğu ibadet
  • bilimsel araştırmalarla değil de, "x saat susuz kalmak sağlıklı olur mu hiç" gibi öznel bir varsayımla savunulan safsata iddia.

    çok bilimsel arkadaşlar bana kızacak "e tabii susuz kalmak sağlıksızdır, buna mı karşı çıkıyorsun" diye. evet abi, karşı çıkıyorum zira o kadar bilimsel takılırken bize oruç tutmanın sağlıksız oluşuyla alakalı bir tane bilimsel araştırma getirmeden, sadece ve sadece susuz kalmanın sağlıksız oluşunu öne sürüp kaçarsanız, çocuklar bile halinize güler.

    ama araştırma yapmasanız daha iyi, zira araştırdığınızda orucun faydalarına ilişkin pek çok bilimsel makaleye rastlayıp moraliniz bozulabilir. tutup 10 kişiyle yapılan deneylerin sonuçlarını paylaşırsanız başka tabii.

    düzeltme: hala kafası almayanlar var, "dehidrasyon" değil "oruç" üzerine bilimsel makaleleri araştırın diyorum. benim araştırmama gerek yok, orucun faydaları üzerine milyar tane makale yazılmış. iddia makamı olarak "oroç zororlodor" diyen bilimsel ergenlere diyorum, zararları üzerine bir araştırma getirin diye.
  • uzun uzadıya yorum yapmaya, bilimsel tespitlerde bulunmaya gerek yok aslında.

    adamlar diyor ki 'ramazanda yemek yemediğin o sürede organlar dinleniyor, temizleniyor.'
    sanıyor ki organlar yemek yemediğinde mola verip tatil yapıyor, kalp kan pompalamayı falan bırakıyor yani, dinlenmeye çekiliyor.
    hay aklını sevdiğim, bir de bu söylediğine inanıyor!

    orucun sağlıksız olduğu ispatlı bir gerçektir.
    oruç tutanlarınsa gerçeklerle pek arası olmayan kişiler olduklarını da artık biz kabul etmeliyiz dostlar.
  • yaklasik 2-3 hafta suresince sadece su icerek yapilan "fasting" yani bir nevi oruc tutmak bazi kronik hastaliklari ve bagimliliklari asmada etkili olabilir ancak gereken tetkikler yapilarak doktor kontrolu altinda yapilmasi sart. yani bilimsel olarak oruc tutmanin faydali olmasi icin gerekli kosullar altinda, ihtiyaci olan kisilerce uygulanmasi gerek.

    onun disinda musluman alemindeki gibi sahurda ve iftarda vucudu gereksiz yere tikanana kadar doldurup, gun boyu stresli kosturmaca icinde ac ve susuz birakmanin sagliga olumlu katkisi yoktur. bunu destekleyen bilimsel bir dayanagi da yoktur.

    bir de, oruc islamiyetteki cikis amaci gibi "nefsini terbiye etme ve acin halinden anlamaktan" cikali yillar oldu. islami usullere gore yasadigini sananlar da "her sey insanoglu (ozellikle muslumanlar) icin yaratildi" kafasinda yasiyorlar. cogunluk, benmerkezci bir sekilde iftari nerede ziyafete cevirsek, bayramda hangi tatile gitsekle mesguller. nerden mi biliyorum? ramazan'da sokakta, tv'de konusulan konular, "nasil dunya'daki acligi sona erdiririz ya da yoksullugu sifirlariz" olmadi hicbir zaman. bunun yaninda insanlarin oruc tutarken yasadigi ve yansittigi stres herkesin hayatini daha zorlastirmakta ... (bkz: #52397817)
  • orucu tutanlardan çok tutmayanları rahatsız eden durum.

    ilginç.
hesabın var mı? giriş yap