• erkeğin döllemesi olmaksızın gerekleşen üreme. az gelişmiş bitkilerde doğal olarak ortaya çıkabilir. yavruların tümü dişi olur doğal olarak. daha gelişmiş organizmalarda da dölleme çalışmaları yapılıyor. farelerde başarılı olunmuş. ancak meryem konusu şaibeli.
  • eklem bacaklılardan arılarda, su pirelerinde, bazı kelebeklerde, yaprak bitlerinde, karıncalarda görülür.
    kraliçe arının yumurtalarından oluşan n kromozomlu erkek arıların yaşama sebebi kraliçe arıya döl vermektir.kraliçe arı yaşamı boyunca bi kere pompalatır kendini.bu çiftleşme sonucu aldığı spermleri bir kesede toplar, hayatının geri kalan bölümünde zaman zaman bozdurup bozdurup harcar*.önceki cümlelerden de anlaşılacağı gibi bu vakitten sonra erkek arının pipisiyle oynamaktan başka görevi kalmamıştır; çiftleşmenin ardından kovan dışı edilir.
  • yun. bakire dogum.
    biyolojide döllenme olmaksizin gerçeklesen çogalma türünü anlatan terim.
    ayrica isanin dogumu için de kullanilir (bkz: bakire meryem)
  • komodo ejderi, yılan, kuş ve balık gibi bazı türlerde zaman zaman rastlanabilen bir üreme biçimi. köpekbalıklarında bilinen iki örneği söz konusu imiş. ikincisi tidbit adında dişi bir köpekbalığıymış efendim ve erkek bir köpekbalığı olmadan, sekiz yıl bir akvaryumda yaşamış. geçenlerde öldüğünde ise karnında doğmaya hazır, tam olarak gelişimini tamamlamış bir yavru bulunmuş. akabinde yapılan dna testiyle de bu bebeğin döllenme olmaksızın oluştuğunu kesinlemişler. ilgili haber ntmsnbc'de bakire köpekbalığı doğuramadan öldü! şeklinde verilmiş.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/461927.asp
  • hesiodos 'un theogonia 'sında da anlattığı gibi; aslında toprağın, yerin, kara parçasının yani gaia 'nın doğurma biçimidir.
    (bkz: theogonia/@jimi the kewl)
  • "eşeye karşıt seçenekler de var. dişi yeşil sinekler bir baba olmaksızın canlı, dişi döller yavrulayabiliyor ve bu yavruların her biri annelerinin tüm genlerini taşıyorlar (zaman zaman annesinin rahmindeki bir cenin, kendi rahminde de daha küçük bir cenin taşıyabiliyor. böylelikle dişi bir yeşil sinek aynı anda hem yavrusunu hem de torununu doğurabiliyor ve bu yavru ile torun, anne sineğin eş yumurta ikizleri ile aynı oluyor)."

    richard dawkins - the selfish gene
  • (bkz: parthenogenesis)

    bazı yılan, kertenkele, balık ve bitki türlerinin bunu yaptığını biliyordum ama çok daha fazlası varmış. 2000'den fazla türün partenogenez ile çoğalabildiği düşünülüyormuş. beni en çok hindi şaşırttı. link, video
    türkçe link, türkçe video

    hatta bu videoda "hiç horozum yok ama yumurtalar arada döllenmiş oluyor." diyen biri var. yumurta sarısındaki kırmızı benek, yumurtanın döllenmiş olduğunu gösteriyormuş. hiç görmediğim bir şey değil bu ama tabii kendin yetiştirmeyince yumurtanın geldiği yerde horoz olup olmadığını bilmek zor.
  • genetik çeşitliliğin oluşması açısından dezavantajlı bir üreme çeşididir.

    bunu aşabilecek iki yumurtalı senaryo ise doğada görülmediği gibi simdiye kadar laboratuvar ortamında da uzun uğraşlar sonucu sadece bir kez gerçekleştirilebilmiştir. bu yöntemle doğan ve yaşayabilen farenin adı kaguya konmuştur.
  • yumurtanin döllenme olmaksizin geli$erek yeni canli meydana getirmesi.
  • 2n diploit kromozomlu canlilarin baska kimseye ihtiyac duymadan yeni ancak n kromozomlu haploit bireyler olusturma islemi. arilarda *, ipek boceklerindei rototorlarda rastlanir boylesi duruma. soylenene gore partenogenezin varligi ilk kez anlasildiginda hah iste isanin nasil dogdugu anlasildi gibilerinden laflar atilmis. malum meryem de baska bir insana gereksinim duymadan cocuk sabibi oldu ya o bakimdan. bu olayin bir de bitkiler meyveler ve sebzeler alemi icin gecerli olan hali vardi yamulmuyorsam, cekirdeksiz uzum filan uretiminde kullaniliyodu ismi de partenokarpiidi. *
hesabın var mı? giriş yap