• secim olmuş
    vucic yine kazanmış
    tek adam rejimi güzel demişler sırplar.haber
  • batı medyası tek adam rejimi dediğine göre büyük ihtimalle amerikan mandacılarının seçimi kaybettiği bir diğer ülke.

    ege'de, doğu akdeniz'de, suriye'de, ırak'ta, kafkaslarda türkiye ve türk karşıtı politikalardan vazgeçmek zorunda kalana kadar umarım amerikan mandacıları dünyanın her yerinde kaybetmeye devam ederler.

    bakalım nato'nun en büyük 2. ordusuna sahip türkiye'yi karşılarına almalarının ne kadar ahmakça bir politika olduğunu ne zaman kavrayacaklar.
  • sırbistan seçimlerinin özeti olabilecek şekilde şunu anlatayım;
    öncelikle aleksandar vucic politik olarak bizdeki asrın liderinden pek bir farkı yok; hatta çoğu uygulaması, demeçleri, hareket tarzı da direkt örnek aldığı karakter olarak şahsım'ı andırıyor.

    vucic, aklında tek bir hedef olarak gücü elinde tutmak olan, gayet ahlaksız, ideolojisiz bir siyasi bukalemundur. vucic tarafından kuşatılan ve başarılı bir şekilde sabote edilen muhalefet partileri, uluslararası baskı ve hatta mali yardım olmaksızın, hem yerel hem de uluslararası toplum tarafından görünmez olmaya devam ediyor.
    bununla beraber, vucic rejimi altında zaten devletin her yerine kök salmış şekilde adam kayırmak, şantaj yapmak, rüşvet vermek, baskı yapmak normalleşmiş durumda. insanların kendilerine oy vermeye zorlamak için mümkün olan her türlü yasal ve yasadışı yöntemi kullanıyor. tabii arada gönlünden kopuyor, halka 100-200 euro ateşliyor. otobüslerle bosna-hersek içerisindeki iki entitesinden biri olan sırp cumhuriyeti'nden bile seçmen taşıyor. seçim galibiyetini açıklarken, arkasında milorad dodik de duruyordu misal. belgrad'daki büyük mitingde de aynı şekilde sırbistan'ın her yerinden otobüslerle insan taşındı ve "belgrad'a hoş geldiniz şeklinde" başlandı. gelenlere birer sandviç ve bin dinar veriliyor. kimi memurlar için katılım zorunlu, hele ki sözleşmeli öğretmenler, doktorlar için katılmaktan başka bir yol yok.

    vucic tüm ulusal medya kuruluşlarını ve neredeyse tüm basılı medyayı, özellikle de geleneksel olarak popüler olan günlük gazeteleri ve tabloidleri kontrol ediyor; dolayısıyla toplum onun "başarıları" hakkındaki acımasız propaganda altında bırakılıyor. yancısı medya patronu olan svetislav milicevic'in ya da yalnızca kendi kontrolü altındaki tv kanallarına önceden hazırlanmış sorularla çıkıp konuşurken, diğer muhaliflere pek yer verilmiyor.
    bir de sosyal medyada binlerden oluşan troll ordusuna sahip.
    vucic'in partisi (sırp ilerleme partisi-sps) kırsal kesimdeki nüfusu, az eğitimli ve kolayca boyun eğmeye yönlendirilen işsizleri hedef alıyor. kişiliğini parlamento seçimleri veya yerel yönetim seçim kampanyaları sırasında bile sürekli kullanarak, bu tür toplumsal gruplarda inançlarının veya sosyo-ekonomik statülerinin tamamen kendi siyasi “hayatı”na veya başarısına bağlı olduğu izlenimini yaratıyor. yani ben olmasam sırbistan olmaz izlenimi, tanıdık geldi mi?

    sırbistan'daki muhalefet partileri, acı bir şekilde bölünmüş, bölündürülmüş, bilgisiz, ideolojisiz, hedefsizler. seçimin ikincisi olup %25'e yakın oy alan srbija protiv nasilja(sırbistan şiddete karşı) koalisyonu vucic karşıtı olması dışında bir ideolojisi var mı pek anlamlandıramadığım bir konu misal. %7 oy ile seçimin üçüncüsü olan ivica dacic'in önderliğindeki üçlü oluşum ise sözde sosyalist ama bir önceki dönem vucic'i destekliyordu.

    nitekim, vucic'in de bu erken seçime girilmesindeki neden, kendisinin aylardır süregelen protestolarını susturma ve muhalefetin bir araya gelmesini engelleyecek şekilde bir seçim galibiyeti ile neticelendirme arzusuydu.

    sonuç olarak siyasi hayata ya da herhangi bir şeye katılmaya isteksiz gençlerin ve siyasi dürüstlük ile geçim arasında bir seçim yapmaya zorlanan yetişkinlerin olduğu kayıtsız bir toplum konumunda sırplar. ve vucic buna karşı karşıya olduğu için bayağı şanslı. gerçi bir bakıma kendi politikaları neticesinde bu sonuç da ortaya çıktı şeklinde de özetlenebilir.

    edit: imla
  • kış mevsiminde iki gün geçirdiğim ülke belgrad şehrini gezmiştim. aklınızın alamayacağı kadar ırkçı ve anlaşılmazlar. trenle sınırdan geçiş yaparken pasaportumuzun üzerindeki tc baskısını görmeleriyle trenden indirip sınır karakoluna alındık. 6 saat bekletildik, trenden indirildiğimiz için trenimizide kaçırdık bir daha sınırından bile geçmeyeceğim bana göre asla turistik bir değeri olmayan keşke haritadan silinse dediğim ilk ve tek yer.
  • gördüğüm kadarıyla vucic'in iyi koyup buralardan ses getirdiği ülke. ahahahaha.
  • gece boyunca bilgisayar başında sürekli güncelleme sağlayamayacağım için ayrıca başlık açmak istemiyorum ama şu an darbe girişimi var diyorlar. olay cidden iddia edildiği kadar kapsamlı mı yoksa sadece protestocular meclis'e girmeye mi çalışıyor, orasını anlamadım.
  • maydan darbesi gerçekleştirilmeye çalışılan ülkedir. tabiki ardında kolektif batı var. amaç başkan vucic'i devirip yerine batı yanlısı birini getirmek.

    sırbistan'daki seçimlerin nasıl yapıldığıyla ilgili "sorunlar" bulan ngo'nun sponsorlarının listesine baktığınızda zaten hemen anlaşılıyor ardında kimlerin olduğu
  • birkaç gün önce bu başlıkta seçimlerle ve mevcut politik durum ile ilgili bilgi vermiştim: #159940669.
    seçimler henüz açıklanmamışken bosna-hersek içerisindeki iki entitesinden biri olan sırp cumhuriyeti'nden otobüslerle yasal olmayan seçmen taşındığı, seçmen sandıklarında önceden oy kullanıldığına ilişkin iddialar dile getirililmeye başlanmıştı.
    avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (osce) seçim izleme ve gözlemci heyetinin, sırp ilerleme partisi (sns)’nin seçimde kamu kaynaklarının kötüye kullanıldığını, resmi görevler ile kampanya faaliyetleri arasında ayrım yapılmadığını, seçmenlerin sindirildiğini ve oy satın alındığını, medyayı lehinde kullanma gibi bazı usulsüzlükler yaptığı tespiti tepkilere neden oldu. nova, n1 gibi muhalif medyada da bu usülsüzlükler gözlemlendi. demokratik kurumlar ve insan hakları ofisi (odıhr) ön raporunda da, oylama ve sayım sırasındaki güvenlik önlemlerinin tutarsızlıkların uygulanması, sık sık aşırı kalabalıklaşma, oylama gizliliğinin ihlal edilmesi ve çok sayıda grup halinde oylamaya dahil olmak üzere çok sayıda usul eksikliğiyle ifade edildi. esasında seçimin ardından galibiyetini açıklamasının hemen ardından protestolar başlamıştı. seçim kurulunun, ülke geneline kurulan 8 bin küsür sandıktan sadece 30 tanesinde seçimin tekrarlanacağını açıklamasının ardından ise dün gece itibari ile muhalif lider vladimir obradovic'in de katıldığı bu olaylar farklı bir boyuta geldi.

    toplanan muhalif kalabalığın yerel seçim komisyonunun bulunduğu belgrad belediye binasına girmeye çalışmasının ardından, polis biber gazı ile cevap verdi.

    olayların ardından tv'ye çıkan vucic, protestolardan “dış güçler”i sorumlu tuttu.

    bu arada, muhalefet liderleri miroslav aleksic ve marinika tepic, spn’nin seçimlerde hile yapıldığına dair kanıtlar sunduklarını ve komisyonun muhalefetin taleplerini karşılayana kadar açlık grevine girdiklerini açıklamışlardı.

    bu arada yukarıda darbe girişimi şeklinde yazımlara da cevap olur sanıyorum, öyle bir durum yok. öncelikle bu itirazların genel nedeni de genel seçim değil, belgrad yerel seçimine olan itirazlar. yerel seçim komisyonunun belgrad'daki sonuçlara ilişkin raporu pazar günü yasallaştırmak niyetinde olduğundan, bunun hukuka aykırı olarak kabul edileceğini iddia eden muhalafet, cumhuriyet seçim komisyonu'nun tam belgrad'daki sonuçları iptal etmesine karşı başlattıkları bir protesto eylemidir. yani öyleyukarıda yazıldığı şeklinde bir darbe girişimi hele hele maidan darbesi gibi bir durum söz konusu değildir.
    ayrıca, polülist lider vucic, batının gayet desteğini verdiği bir lider konumunda. bu protestolar gezi olaylarına benzetilebilir ancak. nitekim, halk mutlak ve eşit demokrasi talebinde sadece ve seçimin adil şekilde yeniden tekrarlanmasını istiyor. yalnız bu arada, evet, sırbistan şiddete karşı koalisyonunun (srbija protiv nasilja) başını çektiği protestolarda, bu isme rağmen protesto sınırlarının aşıldığı ve olaylara şiddet, vandalizm karıştığı da bir gerçek olarak not düşülebilir.
    ayrıca, muhalefet geniş çaplı usulsüzlük şüpheleri nedeniyle pazar günü belgrad'da yapılacak yakın dönem yerel seçimlerinin sonuçlarına ilişkin daha fazla protesto gösterisi yapacağını duyurmasına rağmen, başbakan ana brnabic, rus istihbaratı ile iletişim kararı aldıklarını ve olaylarda şiddetin tırmanacağına dair istihbarat aldığını açıkladı. yani propaganda makinesi de çalıştırılmış oldu.

    edit: bugün itibari ile protestoların daha da şiddetlene bileceğini öngörerek, belgrad'da olan ya da ziyaret edeceklerin belediye, cumhurbaşkanlığı ve parlemonto'nun bulunduğu alanı ziyaret etmelerini pek önermiyorum.

    edit 2: aleksandar vucic'in sırbistan'ında rakip olmak kolay değil. medyanın büyük bir kısmı iktidardaki sırp ilerleme partisi (sns) tarafından kontrol edildiğinden, söylediğiniz veya söylemediğiniz her kelime çarpıtılacak ve size karşı kullanılacaktır. size açık olan medya kanalları, yani azınlıktaki muhalif kanallar, size büyük ölçüde kapalı olanlarla aynı nüfuza sahip değil.

    seçimler, tamamen aleyhinize olan siyasi oyun alanında oynanan bir oyun gibidir. hakem ise sizden çok daha fazla oyuncuya ve ihtiyaç duyabileceği tüm kaynaklara ve daha fazlasına sahip olan iktidar partisinden yanadır, hatta o partinin kurmayıdır. seçimler arasında iktidar partisi aktivistlerinize iltica etmeleri için teşvikler veya tehditler sunmaktan da mutluluk duyarlar. kimseyi oy almak için işe alma olanağınız da yok.

    yine de bu zorlu ve adaletsiz bir mücadele iyi haber şu ki, seçimler hala daha rekabetçi ve iktidar partilerini seçim yoluyla yenmek mümkün. işin püf noktası, sadece iktidar partisinin destekçilerinin oylarını değil, aynı zamanda satın alabileceği veya çalabileceği oyları da aşmak için özveri, sıkı çalışma, bağlılık ve yeterli oyu harekete geçirmeyi gerektirmesidir.

    peki eksik olan şey ne? yani halkın neden yüzde ellisi hala daha seçimlerde oy verme hevesinde değil? ne yazık ki sırbistan'ın muhalefet liderliğinin tamamı olmasa da büyük bir kısmı eldeki göreve uygun değil. öncelikle, avrupa yanlısı muhalefet kampında pek çok muhalefet lideri, sns'nin 2012'deki yükselişinden önce yolsuzluk ve görevdeki etkisizlik imajıyla lekelenmiş durumda, pek çoğu sevilmeyen isimler. yani türkiye için de benzer şekilde olduğu gibi denilebilir.

    doğru ya da yanlış, sırbistan'daki birçok seçmene göre dragan djilas özgürlük ve adalet partisi'nin (ssp) lideri, demokrat parti yönetimi altındaki siyasi yolsuzluğun simgesi. eski cumhurbaşkanı boris tadic gibi pek çok kişinin, görevdeki kişi olarak 2012 başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra zarif bir şekilde siyasetten emekli olması gerekirdi. diğerleri siyasi bir ömür boyunca çok az şey başararak geçirdiler ama yine de ısrar ediyorlar.

    mayıs ayındaki toplu silahlı saldırıların ardından protestoların örgütlenmesinde giderek artan bir rol üstlenen ülke muhalefetinin protestolarla ne yapacağına dair net bir fikri yoktu. bunu daha önceki yazımda da bu oluşumun sanki sadece vucic'e karşı bir ortaklık gibi olduğunu, ama fiilen bir ideoloji belirleyememeleri şeklinde özetlemiştim.

    misal muhalif seçmenin kesimin bir kısmı, seçim öncesinde her hafta düzenlenen belgrad'daki protestolarda daha aktif rol alınmasını isterken, diğerleri trajediden yararlanma girişimi olarak gördükleri durumu eleştirdi. yaz boyunca ivmeyi canlı tutmakta zorlandılar. yaz sonuna gelindiğinde muhalefet, erken parlamento ve yerel seçim çağrısıyla protestolardan çıkış yolu bulmaya çalışıyor gibi görünüyordu. ancak çağrısını yaptığı seçimlere ne yazık ki hazırlıksız görünüyorlardu.

    bu hazırlıksızlık; vucic, ekim ayında talep ettikleri seçimleri muhalefet partilerine vermeye karar verdiğinde daha da kendini hissettirdi. kuşkusuz, ab yanlısı muhalefet tek ve birleşik bir sütun oluşturmayı başarabildi: sırbistan şiddete karşı(srbija protiv nasilja). bunun gerçekten iyi bir fikir olup olmadığı başka bir konu.
    buna karşılık, muhalefet yelpazesinin sağ kanadında yer alan ve çok daha küçük bir seçmen havuzuna sahip olan beş ana parti, bazılarının seçim barajının altına düşmesi riskini göze alarak üç ayrı liste halinde yarışmaya karar verdi. sırbistan'ın yeni demokrat partisi (novi dss), nada koalisyonunun omurgasını oluşturuyordu. aşırı sağcı dveri, yeminli zavetnici ile birlik oldu. vuk jeremic'in halk partisi, görünüşe göre herkes tarafından dışlanmış olarak bu işi tek başına yürütmeye karar verdi. daha da kötüsü, bu bloktaki bazı kişilerin muhalefet ehliyeti soru işareti altındaydı.

    avrupa yanlısı muhalefet partilerinin liderlerinin erken seçim arayışında ne kadar yüksek sesle dile getirdiği göz önüne alındığında, birçoğunun seçim kampanyasında bu kadar düşük tonlu olması garipti. kısaca vardıkları sonuç; ilk mesaj olarak "vucic'ten kurtulmak istiyorsanız bize oy verin", ikincil mesaj ise şuydu: "bütün politikacılar aynı değildir". bunun gerçekte anlamı şuydu: "çoğumuzu pek sevmeyebilirsiniz ama biz vucic ve sosyal medyadan daha az berbatız". sonuç olarak kitleleri harekete geçirecek şeyler pek yoktu. bu da muhalif seçmenin sandığa gitmesine neden olmadı. sırbistan için farklı vizyonları ve seçmenler arasında ilgi uyandıran politikaları dile getirme konusunda yetersizlik gösterdi.

    seçim günü geldiğinde spn, parlamento seçimlerinde yüzde 23,7 oy aldı; bu, 2022 seçimlerindeki oyların toplamından yaklaşık yüzde 4 daha fazla. muhalefet tarafında gerçek bir kampanya ve vizyonun bulunmadığı göz önüne alındığında, bu, yetersiz de olsa iyi bir sonuçtu. nada, kullanılan oyların yüzde 5'iyle parlamento seçim barajını geçerken, dveri-zavetnici ve jeremic'in halk partisi seçim barajının altına düştü. ha bu arada, seçimin belki de en büyük sürprizi biz halkın sesi (mi-glas iz naroda/mi-gın) oldu. başıboş, komplocu, aşı karşıtı ama renkli bir protesto grubu olan bu grup, ülke çapında ve belgrad'da oyların yaklaşık yüzde 5'ini kazandı.

    muhalefet liderleri ve pek çok destekçisi, belgrad'ın 2023'te onların kucağına düşmek üzere olduğuna o kadar ikna olmuştu ki, belgrad ön seçim sonuçları açıklandıktan sonra, bunun neden gerçekleşmediğinin açıklamasının yalnızca seçim sahtekarlığı olması gerektiğine inanıyorlardı. pazar gecesi çok geç bir saatte, vucic'in sonuçlara ilişkin kendi versiyonunu açıklamasından sonra, spn liderleri bunlara itiraz etmek için ortaya çıktılar. belgrad için alternatif bir sonuç sunulmadı, ancak seçim gününde 40.000 seçmenin otobüsle geldiği ve belgrad seçmen kütüğüne sahtekarlıkla kaydolduğu iddiaları nedeniyle seçimin en azından kısmen çalındığı iddiası ortaya atıldı. bu rakam ne kadar net olmasa da yerel seçim izleme kuruluşu crta'nın daha sonra yayınladığı bir rapor en azından bu rakamın inandırıcılığını ortaya koyuyor. aynı derecede sorunlu olan bu kararın, yalnızca sns'nin belgrad'da spn'ye 40.000 oyla liderlik ettiği açıkça ortaya çıktığında yapıldı.

    iki muhalefet lideri marinika tepic ve miroslav aleksic'in belgrad seçimlerinin iptali talebiyle pazartesi gecesi ani bir şekilde duyurduğu açlık grevi, çaresizlik kokuyordu. spn'nin seçimin çalındığı iddiasını nasıl savunacağına dair kanıtları ve planı olup olmadığını zaman gösterecek. seçimlerden bir hafta sonra protestocularla belgrad belediye binası'na saldırma girişimi ve buna vandalist davranışların eşlik etmesi, "sırbistan şiddete karşı" ismindeki muhalefetin kendi kalesine gol atma konusunda daha yetenekli olduğunun bir başka işareti denilebilir. zira, vucic, bu tip konularda bir manevra ustası ve gelişine güzel çakacaktır. yani düşmanını bilmiyor gibi davranıp da ona açıktan fırsat vermiş oldular.

    muhalefet destekçisi olarak, tüm bunlar bittiğinde muhalefet liderlerinin aynaya uzun uzun, dikkatle bakmalarını diliyorum. sns gibi bir rejimi yenmek için mücadele etmek sıkı çalışmayı, özveriyi, azmi ve bu uğurda bir ideoloji oluşturup fikirleri, vizyonu yaratma zahmeti gerektirir. bu, sıkı bir kampanya yürütmeyi ve seçmenlerle etkileşime geçme ve onları anlama isteğinin yanı sıra, kulaklarınıza müzik gibi gelen mesajları değil, seçmenlerin duymak istediği ve anlayabileceği mesajları aktarmayı gerektirir. sahip olmak istediklerinizi değil, sahip olduğunuz seçmenleri temsil etmeye hazır olmalısınız. gücün kucağınıza hop diye düşmesini beklemek bir seçenek değildir. bugüne kadar siyasi kariyerleri nedeniyle onarılamaz şekilde lekelenen liderlere de yer olamaz. muhalefet liderlerinin aynada gördükleri bu tasarıya uymuyorsa boyun eğmeli ve siyasi alanı başkalarına boşaltmalılar. aksi takdirde muhalefet liderleri sırbistan'daki sorunun bir parçası olmaya devam edecek. tıpkı türkiye'de de olduğu gibi.

    yanlış anlaşılmasın, bu protestolar sadece “vucic karşıtı” olarak görülmemeli. bu protestolar direkt olarak sistem karşıtıdır. adam kayırmacılığa, medya sansürüne, demokratik ilkelerin çiğnenmesine, rüşvete, yolsuzluğa, tehditlere, şantajlara, mafyaya vs. karşı isyan ediliyor. 1990'lardan beri bu böyle. vucic, kamu borcunu 10 milyar dolar artırarak, 1990'larda miloseviç gibi medya sansürü uygulayarak, maaşları ve emekli maaşlarını ortalamanın üzerine düşürerek durumu önemli ölçüde kötüleştirdi. ancak vucic bu sistemin sadece küçük bir parçası. zira o gidip yerine gelecek kişi, yukarıda da belirttiğim gibi pek farklı olması olasılık dahilinde görünmüyor şahsi fikrimce.
  • avrupa'nın bok çukuru . uzak durun .insanı çok kahpedir yaklaşmayın.
  • darbe tiyatrosu sonrasinda vucic daha guclenebilir.
    dışgüçler-avrupalılar
    kürtler-kosovalılar
    cemaat-?
    chp-varmıs muhalefet, masa bile kurmuşlar.
    mhp-vardır bir milliyetçi asırı sağcı bir parti
hesabın var mı? giriş yap