• "ayni suda iki kere yikanilmaz"
    "yikanan da ayni degildir zaten"

    birincisi hegel, ikincisi de marx olsun mu? olsun.
  • bundan yaklaşık 24 yıl önce papa öldü, ingiltere prensi charles evlendi. işin garibi liverpool avrupa şampiyon kulüpler kupasını kazandı.
    aradan 24 yil geçti ve bu yıl yine papa öldü, prens charles yine evlendi, ardından liverpol avrupa şampiyonu oldu.
    bu sava daha aleni kanıt olamaz..
  • bugün olanlar dünün aynası.
    bugünümüzde yarının aynası.

    üniversitede okurken (90'lar) bir gün başörtülü öğrencilere yasak geldi. anlamak mümkün değildi. üniversitemde olay çıkmazdı. kendi hallerinde takılan insanlardı. risklerden, terörden, örgütlerden bahsedilirdi. yasalar, hukuk vs. gırla giden kelimelerdi. oysa bana alamsız gelirdi. eğer risk varsa riskin üzerine git. yasadışı bir şey varsa onun üzerine git. eğer masumların üzerine gidersen riski oluşturan taraf olurdun zaten.

    aradan yıllar geçti. o gün üniversitelere alınmayanlar bugün iktidarda. onlar başkalarının üzerine kaynı gerekçelerle gidiyorlar. bir sürü masumun ahını alıyorlar. risklerin, yasadışılığın üzerine gitmektense yine işin kolayına kaçılıyor.

    güçlü olduğun zaman körleşiyorsun herhalde ama eski günler çabuk unutuluyor. devran dönüyor. bugünün güçlüsü yarının mazlumu. nasıl davranırsan öyle davranılırsın. hiç bir kavim, medeniyet sonsuza kadar daim değil.

    oyuncular değil ama oyun hep tekrarda.

    bu memlekette herkes çok çekti ama çektirdi de. bugünün mazlumlarının ifadelerine bakıyorsun, karşısındakini bir kaşık suda boğmak için fırsat bekliyor. yok birbirlerinden farkları.

    sağduyu ve hoşgörü bu topraklara ne zaman gelecek?
  • tekerrür etmez, sadece kafiyelidir..
  • bu deyimin cikis noktasi aslinda tarih tek error dan ibarettirdir...buyuklerimiz bunu soylerken bu kadar dingil olacagimizi varsaymamis, mamafih her jenerasyon bu deyimi yonta yonta bugunku durumuna getirmislerdir...
  • "aslinda tum insanlik tarihi ayni olaylarin farkli zamanlarda olmasindan ba$ka bir$ey degildir" felsefesi..
  • diyalektik olarak tarih sarmal bir gelisim göstermektedir. yani kendini kapsayacak sekilde gelisir. yani bugüne baktiginizda aslinda geçmise de bakarsiniz. eger dar bir görüs açiniz varsa cevap basittir "tarih tekerrürden ibarettir." ama bir adim geriye çekilip tüm tarihi genel bir bakisla görebilirseniz nedenler-niçinler-nasillarin hepsi ortadadir. olaylarin basitçe "tekerrür"den ibaret olmadigini görürsünüz. ve fakat tarih, insanlarin tarihi oldugu için ve insanlarin genel olarak hirslari, çikarlari vs. ortak oldugu için ve benzer sorunlar karsisinda benzer çözümler ortaya koyduklari için genel tarih tablosu içerisinde olaylarin gidisatiyla ilgili tahminlerde bulunabilirsiniz ki buna da daha çok "ileri görüslülük" denir.
  • özel hayatımda bir kez olsun istisnasını görmek istediğim kural. bir kerecik bak, yalnızca bir. yoksa cinnetle bütün tarihi sikeceğim.
  • mehmet âkif ersoy'un bir kıt'asında ağırladığı aforizmatik ifade.

    "gecmişten adam hisse kaparmış... ne masal şey!
    beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi?
    'tarih'i tekerrür diye ta'rîf ediyorlar;
    hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?"

    mehmet âkif ersoy

    iç. "safahat", (haz. orhan okay - mustafa isen), diyanet işleri başkanlığı yayınları: 262, edebî eserler: 8, 1.b., ankara-1990, s. 416

    iç. "safahat", (eseri tertip eden: ömer rıza doğrul), inkılap ve aka basımevi, 11.b., istanbul, 1977, s. 494 * *
hesabın var mı? giriş yap