• (bkz: covid-19) gunluklerinden herkese merhaba!

    vay bee. bu basliga bu girdiyi ilk 2015 yilinda girmisim ve tam 5 yil gecmis..

    o zamandan beri cok ama cok sey degisti.

    ama hicbir sey covid-19'un etkiledigi kadar etkilemedi tum havacilik sektorunu. dogal olarak bunun yansimalari bizde de (hem thy hem de thy akademi ozelinde) goruldu ve su an icin tum alimlar durdurulmus durumda.

    cokca mesaj aldigim icin ozellikle yazmak istedim.

    evet arkadaslar bu sene muhtemelen bir thy akademi yani 'yetistirilmek uzere pilot aday adayi' ilani acilmayacak fakat karalar baglamaya da gerek yok, bu sonsuza kadar devam etmeyecek.

    ben en gec seneye tekrar surecin hizli bir sekilde baslayacagini dusunuyorum. neden oyle dusunuyorum cunku zaten siz mulakata girdiniz, gectiniz derken 6 ay gececek en az. 2 yil da egitim dersek minimum 2.5 sene sonra siz (bkz: sag koltukta) ucmaya baslayacaksiniz dolayisi ile 2021'de surece dahil olan birisi 2023'un ortalarinda (bkz: pilot) olarak hazir oluyor olacak.

    o yuzdendir ki ben surecin en hizli zamanda tekrar normale donecegini dusunuyorum, bazi arkadaslar cok karamsarlar artik bir daha ilan acilmaz diyorlar, yok oyle bir sey yani.

    amma velakin, bu demek degil ki aksama kadar (bkz: dlr) calisin, (bkz: crm) calisin, hayir. bence su elinizde muhakkak bir (bkz: b planı) olsun, eger yoksa da yaratin bir sekilde ve thy akademi'yi (bkz: joker) olarak tutun.

    neden boyle diyorum cunku ne olursa olsun bu covid-19 krizi bizlere sunu gosterdi ki (sadece surece basvuran, mezun olan veya bizler gibi hatta ucan pilotlar icin dahil) hepimizin bir b plani olmasi gerekiyormus, bu cok net.

    umarim genel hatlari ile durumu biraz ozetleyebilmisimdir, uzatip kafanizi sisirmeyeyim.

    sorunuz olursa her zaman sorabilirsiniz, kargo ucuslarim devam etmekte o yuzden aksama kadar bos bos oturdugumu sanmayin, yani demem o ki cevap her zaman donerim, asla mesajlariniz cevapsiz kalmaz ama zaman konusunda soz veremem :)

    ha bir de son olarak, su baslikta bazi garip tutumlu insanlar var, ozellikle (bkz: torpil) diye sacmalayip duruyorlar, onlarin yazdigina bakip caninizi sikmayin, siz rahat olun, hakeden, calisan ve inanan biri icin thy akademi cok uzak degil. hele torpil yeri hic degil, dinleyip, moralinizi bozmayin.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    --------------------------------------------------------------------

    *guncel

    selamlar herkese

    uzun zamandir bu entry i guncellememistim iyi bir bosluk yakaladim hemen yazayim dedim :)

    oncelikle (bkz: sultan of rum) uyarisi icin tesekkur ederim, guncel egitim bedeli 160k€ yazmisim, 140k€ olacak arkadaslar, ama hala cok degil mi:)

    genelde spesifik olarak ozel mesajlarda soru-cevap olarak yardim etmeye calisiyorum ama cogunluk olan sorularin cevaplarini buradan da aktarayim, siz yine bu sorulardan birisini sormayacaksaniz ozelden msj atabilirsiniz, gec cevap atma ihtimalim yuksek ama kesin donus saglarim, gec de olsa. eger uzuun bir zaman sonra hala msj atmamis isem, lutfen tekrar hatirlatiniz, tesekkurler :)

    soru: egitim cok mu zor?
    srky: bitiren biri icin tabii degil demek kolay ancak gercekten zor degil. mental ve psikolok

    s: sozel mezunuyum, muzisyenim vb pilot olabilir miyim?
    s7rky: krali bile olursunuz, hic sikinti yok.

    s: saglik isleri?
    s7rky: sivil havacilik ozel hastaneleri direk, google size yardimci olacaktir :)

    s: airbus mu boeing mi tercih ettiniz?
    s7rky: tercih diye bir sey yok, thy'nin o donemdeki ihtiyaci ne ise o, ben boeing ciyim, airbus bilmem, cok da umrumda degil acikcasi hangi ucak tipinde uctugum, bir sikintim yok, maksat indikten sonra ne yaptiginiz, ucak icinde degil. (bkz: get a life)

    s: dlr'a nasil hazirlanmak lazim?
    s7rky: ne internetten bir kaynak ne de baska bir kaynak ile hazirlandim, tamamen pratik ile kendim hallettim, zaten benim girdigim sene (5 yil once) hem bu is cok populer degildi, hem de dlr cok cok yeni bir sistemdi. o donemler bir youtube hesabi acsaymisim iyiymis :)

    s: maas?
    s7rky: sormayin su soruyu yav.

    s: ucus programlari?
    s7rky: karisik, hem de epey. yeri geliyor ben bile bazen ucuslarimin mesai tutup tutmadigini hesaplayamiyorum, cok farkli parametreler var, isin icine girmeden su an orda bogulmayin, zaten bugun kabul alsaniz, sag koltuga gecis min 2.5 sene. o yuzden accele yok, 2.5 senede neler degisir neler. tek bilmeniz gereken duzensiz bir hayatimiz var evet ama kime gore neye gore?

    gibi gibi bi cok soru var. tekrar bi zaman boslugunda diger aklimda kalan sorulari da toparlayacagim.

    sevgilerle

    --------------------------------------------------------------------

    sorular gelmis cevaplayalim yalniz link konusunda emin olamadim.

    1) okulum bitmeye yaklaştığında kendimce bir yol planı çizdim. nisan başında toefla girip, okul bitmeden, eğer ilan açılırsa başvurmak istiyorum. edindiğim bilgiler genelde ilanın nisan aylarında açıldığını gösteriyor. ilk sorum bu doğru bir tercih midir? yoksa okulumun tamamen bitmesini bekleyip öyle mi başvuru yapayım ?
    - okul tamamen bitince basvurmalisin cunku ilan kapanip da evrak istediklerinde ogrenci belgesi is gormeyecektir.

    2) başvuruyu türk hava kurumu üniversitesinin sitesinden mi yoksa thy'nin kendi sitesinden mi takip etmeliyim? ilk internetten başvuru nereden yapılıyor?
    - turk hava kurumu ile thy'nin bir alakasi yok. tum basvurular thy'nin kendine ait sitesinde.

    3) internetten başvuru sonrasında belge teslimi ne gibi tarihlere isteniyor ? (şimdi ben nisanda başvurup belge teslimi mayıs derlerse henüz okuldan mezun olmadığım için bu başvurum çöpe gitmiş olacak, bunun çözümü nasıldır?)
    - ilana gore degisir, ilani guncel olarak takip etmen gerekli, boyle kesin bir istatistik malesef yok.

    4) istenilen belgeler kısmında diploma deniyor fakat okulum diploma yerine öncelikle diploma yerine geçen mezuniyet belgesi veriyor, bu geçerli midir ? (bu belge hemen hemen her kurumda diploma yerine geçiyor, ruhsat falan alabiliyoruz yani)
    - noter onayladigi surece sikinti yok. (gecici mezuniyet belgesi)

    5) toefl dışında istenen bütün kriterleri sağlayabiliyorum. fakat teofl şartları konusunda emin değilim; min. 75 mi yoksa min. 79(speaking min. 79) mu ?
    - her ilanda bu durum net olarak belirtiliyor, guncel ilanlari takip etmen gerek.

    6) askerliği tecil edip mi bu programa başvurmak mantıklıdır yoksa askerliği yaptıktan sonra mı?
    - bu senin verecegin bir karar, askerligini tecil edip giren de var askerlik yaptiktan sonra giren de var.

    7) 110.000 usdlik ücreti kredi çekip ödemeyi düşünüyorum. ailemin kendi evini ipotek göstererek. kredi çekip ödeme koşulları hakkında bilgi verebilecek kimse var mı?
    - thy akademi de herhangi bir kredi cekmiyorsun, thy zaten tum masraflari oduyor sonra sana senet verecek bu karsiliginda bunu da sen 10 yil calisarak oduyorsun, her ay maasinda belli bir kesinti oluyor olacak.

    haydi dayanamadim link de vereyim bari:

    thy

    thk

    thy resmi sitesi

    thy akademi guncel ilan

    sorular uzerine duzeltme:

    thk ucus akademisi ile ilgisi olmayan okuldur. thk'nin kendi ucus akademisi vardir evet ama bunun thy ile bir ilgisi yoktur. ikisi arasinda temel fark; thy size 5 kurus para olmadan hayallerinizin pesinden gitme firsati verir, thk'da ise para pesin kirmizi mesindir. thy'de egitimi bitirdikten sonra koltukta yeriniz hazirdir (bu esnada f/o maasi kazanmaya baslarsiniz ve 100% karsilikli bursunuz belirli miktarda 10 yil boyunca maasinizdan duser.) thk'da ise mezun olduktan sonra kendi basinasinizdir, belirli ucus surelerinizi doldurmaniz lazimdir cesitli havayollarina girmek icin, cetrefilli bir donem baslar.

    eger hayatinizi bu meslege adamak istiyorsaniz, ucmak disinda bir seyler sizi heyecanlandirmiyorsa siz siz olun sonuna kadar thy ucus akademisini kovalayin, gercekten bulunmaz bir firsat. ha eger thy ucus akademi olmuyorsa zaten yoneleceginiz kanallar belli.

    unutmayin bu ulkede su anda ortalama ~6000 pilot oldugu varsayiliyor ve onumuzdeki 10 yilda bu sayinin ~10000 lere gelmesi bekleniyor.

    tanim: guzel bir planlama ve siki bir calisma ile girilmesi imkansiz olmayan, hayatinizin akisini bambaska bir yere goturecek akademi.

    yeni duzeltme:

    hayir arkadaslar, guzel insanlar, hakaretlerinizi bir kenara birakirsak, ne torpilliyim, ne baska bir sey, sifir referans ile girdim. sicilim tabii ki de duzgundu, onu soylememe gerek var mi? ucak teslim edecekler size, alo, isin ciddiyetinin farkina variniz, tabii ki de tertemiz bir siciliniz, saglikla calisan bir akliniz ve bedeniniz olmak zorunda, uzgunum ama bunlar olmazsa olmaz.

    inanan ve hayallerinin pesinden kosanlar icin gelsin:

    'duzenim bozulur, hayatim alt ust olur diye endise etme. nereden biliyorsun hayatinin altının, ustunden daha iyi olmadigini?' (bkz: sems-i tebrizi)
  • -- guncelleme --

    bu baslikta ilgili cok soru geliyor o yuzden yine bir guncelleme mesaji yazmak istedim:

    sorular:

    1) dlr-2 kalkti mi?

    - evet su anda gorunen kalkti, thy ile iu (ist univ) arasinda yeni bir sistem devreye girdi, ben 3 once girdigim icin inanin hicbir fikrim yok.

    2) dlr-1 devam ediyor mu?

    - evet ediyor, dlr-1'in kalkacagini kolay kolay sanmiyorum bunu da belirteyim, dlr-1 ile dlr-2 cok farkli sistemler.

    3) dlr-1'e nasil hazirlanirim?

    - bir kac websitesi ve youtube'da videolar mevcut; ancak ben basvururken hicbiri mevcut degildi, yani onlar olmadan da yapilabilinir; peki neler yapmistim ben?

    oncelikle bir ozel formulum var: cok calismak. evet tek formulum bu, 2-3 hafta sistemli bir sekilde calisirsaniz (ki ben bos degildim, cok yogun bir isim vardi oncesinde) cok rahat halledebilirsiniz, ozellikle moduller tamamen pratikle ilgili. hepsini tek tek hatirlamiyorum modullerin ama ozellikle -moduller haric- 4 ana dersi yazmak isterim:

    a) ingilizce: cok fazla bilinmeyen idiom var ama cikanlar da bir o kadar belli, ielts den 7 almistim ben ama ielts'ten 6 alan birisi cok rahat gececektir, sorulari dikkatli okuyun, gerekirse 2 kez okuyun, zamanla ilgili sikinti yasamazsiniz ancak ciddi dikkat vermeniz lazim, benim bos/bilemedigim 15 soru vardir oyle diyeyim.

    b) mat: oss 1&2 tarzi konu anlatimli kitap alip bastan asagi calismistim, ozellikle univ ve mat i birakali yillar olduysa (benim gibi) cok iyi bir tazeleme oluyor, tavsiye ederim.

    c) fizik: vimana satin alin direk, sorular vimana'dan. ha ben satin almadim yine konu anlatimli fizik ve howstuffworks.com uzerinden tum konulari ogrendim, yani biraz fizik ogrenmek goz cikarmaz; ancak vaktiniz yok ise vimana satin alin.

    d) mic: bu da tamamen pratik aslinda herkes korkuyor vb de sikinti yok, joytick (logitech) kesinlikle alin, almadan olmaz bunda oyle diyeyim.

    -- sorulara devam --

    4) yasim 83 basvurabilir miyim?

    - evet yeni ilanda yas 1983 e kadar indi, basvurabilirsiniz demek.

    5) egitim ne kadar suruyor?

    - ortalama 2 yil sonunda sag koltuk sizin.

    6) elenir miyim, elenirsem tazminat oder miyim?

    - oyle bir sey benim donemimde hic denk gelmedi; baska bir ornek var ama ozel o yuzden yazmayacagim. elenmek diye bir sey yok, thy size olabildigince sahip cikmak adina her seyi yapiyor, eger illa olmuyorsa da tazminat odemiyorsunuz, sirket bunun pesine dusmuyor o konuda rahat cunku insanlar da oyle bir stres olursa sanirim kimse kolay kolay basvuramaz; ancak siz kurallara aykiri bir durum sergilediniz (atiyorum uc bir ornek, ucusa alkollu vb gittiniz) o zaman vay halinize, benim de gozume gozukmeyin oyle diyeyim.

    7) egitim ucreti ne kadar?

    - 100€ k idi ben girerken simdi 140€ k olmus.

    8) egitimdeyken herhangi bir maas aliyor muyuz?

    - 2 asgari ucret aliyorsunuz.

    9) turkiye'de egitim yerleri neresi?

    - thy'nin en buyuk egitim ussu, aydin'da kendine ait thy akademi; ancak istanbul'da afa, ayjet ve eskisehir'de anadolu univ'de egitim yerleri arasinda.

    10) yurtdisinda egitim yerleri neresi?

    - su an icin yurtdisinda hicbir filo yok, yakin zamanda da olmayacak diye biliyorum.

    11) egitim yerini biz mi seciyoruz?

    - malesef; ancak sanirim istanbul'da ikamet ediyorsaniz, evliyseniz vb istanbul'daki kurumlarda egitim almak icin bir onceliginiz olabiliyor.

    baska sorunuz var ise sorabilirsiniz yalniz ucus vb programlar yogun olabiliyor gec donus olabilir ama muhakkak donus yaparim.

    not: maas ile ilgili sorulara prensip olarak cevap vermiyorum lutfen sormayin, zaten her yer de yaziyor 3-5 ayni iste.
  • ulan direktörleri torpille işe alıyorken pilotları eğitime mi almayacaklar.

    kokpit kabin başka yere benzemezmiş.

    şöyle olacak herhalde; bakan yada milletvekili arayacak ve yakınının mülakattan geçmesini isteyecek.

    thy'de ki görevli de yöneticisine yada bakana "sayın bakanım kokpit başka yere benzemez, kusura bakmayın burda adam kayıramayız." diyecek.

    ulan şu sahneyi filme yerleştir inandırıcılık sıfıra iner.

    he canım he.

    aylar sonra gelen edit: bana mesaj atanlara girsin

    https://hizliresim.com/pajhnr
  • "ayda 15 bin tl kazanmak istemez misiniz?" konseptiyle meraklılarına seslenen thy akademi'nin temel mantığı belirli şartları sağlayan başvuru sahiplerinin anlaşmalı uçuş okullarına gönderilmesi, okul masraflarının, istihdam edilecek pilot adayının maaşından daha sonra kesilmesi suretiyle, thy tarafından karşılanması esasına dayanır.

    aday ile thy arasında 10 yıllık zorunlu iş sözleşmesi de yapılır (bu rakam her yıl sözleşme koşullarına göre değişebilir). sözleşme koşullarının ihlali durumunda pilot kişisine bir dolu tazminat cezası getirilir yani thy, akademi programı kapsamında adayların tüm eğitim masraflarını önden karşılamakla hayır işliyor gibi gözükse de aslında uzun vadede finansal kayıp yaşamamakta (zira pilotun maaşından kesmekte), olası problemlere ilişkin maddi sorumluluğu da yetiştirdiği adayın üzerine atarak kendi riskini minimuma indirmektedir.

    son yıllarda kalkınma bakanlığı'ndan hazine müsteşarlığı'na, dışişleri bakanlığı'ndan enerji, sağlık, eğitim, gıda ile ilgili bakanlıklara kısaca tüm ankara bürokrasisinde dillere destan olmuş 2023 hedefleri jargonundan tabi ki de hisselerinin %49'u devlet babaya ait olan thy de nasibini almış kendisine bir dolu büyüme hedefi koymuş, ve yolcu kapasitesinde ciddi artışlar öngörmüştür. bu kapsamda 2023 yılına kadar (çoğu airbus olmak üzere) sayısı 200'ü aşan miktarda son model uçak siparişi vermiştir. ığdır şöyle dursun adı sanı duyulmamış afrika'da yer alan 3. dünya ülkelerini kendine yeni destinasyon noktası olarak belirlemiştir. dolayısıyla pilot ihtiyacı da artmış olup istihdam edilecek yeni pilot sayısına ilişkin 2023 hedefi olarak 500-600 sayısı verilmektedir.

    söylenenlere göre thy, askeri kökenli pilot sayısını minimize etme bunun yerine sivil havacılık kökenli pilotları istihdam etme politikası sergilemektedir. buna gerekçe olarak ise askeri kökenli pilotların kabin ekibi yönetiminde başarısız olduğu ve kazalara davetiye çıkardığı söylenmektedir.

    thy bir yandan halihazırda lisans sahibi yerli/yabancı 2. pilotları bünyesine katarken bir yandan da söz konusu akademi programı ile yurtdışındaki anlaşmalı okullar ve yurtiçinde kendisine ait olan okulda pilot yetiştirmektedir. akademi programına hatırı sayılır bir bütçe ayırdığı söylenen thy, aydın'da yer alan uçuş okulunu daha yüksek standartlara kavuşturmak üzere çalışmalarına hızla devam etmekte, bu uçuş okulunu tüm ortadoğu bölgesine pilot yetiştirebilecek kapasitede tasarlamaktadır.

    thy akademiye ilişkin bu tablo her ne kadar başarılı bir proje gibi gözükse de, tabi ekonomistler daha iyi bilir ama, olası bir ekonomik kriz ve tüm 2023 hedeflerinin şaşması durumunda yetiştirilen yüzlerce pilotun hali nice olur insan düşünmeden edemiyor.

    thy akademi ile ilgili temel şartlardan ingilizce puan sınırı her geçen yıl yükseltilmekte, eleme sınavlarında da konsept değişikliğine gidilebilmektedir. örneğin geçmiş yıllarda adayların psikolojik durumunu tahlil etme amacıyla yapılan crm testi bu yıl yerini dlr-2 ye bırakmıştır.

    dlr-2 esasen bir mülakat olup, aday almanya'nın havacılıkla ilgili kuruluşundan gelen uzman psikologlar ve bir türk kaptan tarafından değerlendirilir. geçmiş yıllarda yapılan crm sınavı, bünyesinde türk klinik psikologları çalıştıran çeşitli danışmanlık firmalarından hizmet alım usulü ile gerçekleştirilmiştir. şahsi fikrim bu yıl alman psikologlar eşliğinde uygulanan dlr-2 sınavı çok daha profesyoneldir zira alman psikologlar hem işin merkezinde alman disipliniyle direk olarak havacılık psikolojisi üzerine uzmanlaşmışlartır hem de bir türk klinik psikoloğuna göre çok daha tarafsız ve ön yargısızdırlar (kültürel faktörler ve ülkemiz şartları göz önüne alındığında).

    zeka ve yetenek ile ilgili artık dlr-1 ismiyle yapılan sınav ise dlr başlığında incelenmiştir. bahse konu sınavlara ilişkin yazılıp çizilecek pek çok husus olsa da ilgililer için çeşitli forumlarda yüzlerce sayfa halihazırda okunmaya hazır bulunduğu için burada bu kadar bilgi yeter de artar bile.

    thy'de pilot olmak günümüz türkiyesi'nde epey havalı bir iş olarak değerlendirilir. avrupa'da ve abd'de ise bu mesleğin türkiye'de olduğu kadar fiyakalı olmadığı, bir dolu işsiz pilot olduğu hatta lise mezunlarının bile pilot olduğu söylenmektedir.

    türkiye'de ise iyi üniversitelerden mezun, akıcı bir şekilde ingilizce konuşan, nispeten prezentabl, sosyofobik olmayan bir nevi ortalama üstü diyebileceğimiz bir grup insan thy tarafından seçilmekte ve bu şahıslar için pilot olmak oldukça iyi bir kariyer olarak algılanmaktadır. bununla birlikte mesela almanya'nın lufthansa'sı yetişmiş bir mühendisi pilot olarak istihdam etmekle ülkenin yetişmiş insan kaynağına ihanet ettiğini düşünmektedir. thy ve lufthansa arasındaki bakış açısı farkı elbette ki türkiye ve almanya arasındaki eğitim sistemi farkı ile teknolojiye, ar-ge ye verilen önem farkıyla vs. açıklanabilir.

    tekrar thy sürecine dönecek olursak, ilanlara başvuran adayların motivasyonunu kimi zaman para, üniforma, kolay yoldan çok eşli ilişkiler imkanı gibi faktörler kimi zaman da son model devasa bir makineyi kullanma, sorumluluk alma, ofis hayatından farklı bir çalışma ortamı, hizmet üretme gibi faktörler oluşturmaktadır.

    nasıl bir motivasyon ile yola çıkılırsa çıkılsın ister thy akademi ister başka bir kurum olsun öncelikle 1,5-2 yıl arasında değişen eğitim süresi oldukça (ilgi duyanlar için ne kadar zevkli olsa da) zordur çünkü haftanın 7 gününü bulan ders programları vardır sosyal hayat sıfırdır vs. thy akademi kapsamında dahi bu program dahilinde eğitimi yarıda bırakarak tazminat ödeyen veya okula gitmek üzere yola çıkacağı gün vazgeçenler olduğu söylenmektedir.

    kokpittte yoğun miktarda radyasyon ve güneş ışığına bağlı olarak sağlığın bozulması, evde vakit geçirmeyi sevenler için her ay en az 5 gece ev dışında yatmak zorunluluğu gibi faktörler de pilotluk mesleğinin beraberinde gelen sorunlardan sadece bazılarıdır.

    bununla birlikte penceresi açılmayan, güneş görmeyen plazaların da çok sağlıklı ortamlar sunmadığı, işini severek yapan bir insanın psikolojisinin de daha sağlıklı olacağı dolayısıyla psikolojiden tetiklenen pek çok sağlık sorununun otomatikman öteleneceği, nispeten iyi kazanç sayesinde istenilen sporun yapılabileceği ve sağlıklı beslenme şansının yükselebileceği göz önüne alınırsa pilotlukla ilgili mesleki risklerin de azaltıldığı çıkarımı yapılabilir.

    bir de pilotların aile yaşantısındaki düzensizlikler pek çok insan tarafından dezavantaj olarak görülse de mutlu ve huzurlu bir aile, meslekten çok aile bireylerinin kişiliğiyle bir de nasip kısmet faktörü ile ilgili olsa gerek.

    thy akademi için belirlenen yaş sınırı 28 olsa da (son ilanda 29'a yükseltilmiştir), ne kadar erken yaşta sürece başvurulursa bu programa dahil olup olmama kararının o kadar hızlı verilebileceği kanaatindeyim zira 20'li yaşların başındayken insan kendi hayatıyla ilgili radikal kararları çok daha rahat verebilmektedir. akademi elemelerinin tüm aşamalarında başarılı olsanız dahi halihazırdaki işi gücü, kurulu düzeni bırakıp dünyanın bir ucuna (florida/arizona'da yer alan uçuş okulları) veya aydın'a, eğitim boyunca aylık 2 asgari ücret karşılığında eğitime gitme kararını vermek çok kolay olmayabilmektedir meslek olarak ne kadar sevilirse sevilsin.

    bu arada thy akademi sürecindeki elemeleri başarıyla tamamlayıp eğitime başlayanlardan kesinlikle hepsi değil ama bazıları kendilerini aşırı derecede yükseltmekte, henüz pilot olmadan 40 yıllık pilot egosunda dolaşmaktadırlar. netice itibariyle yabancı mühendislerin tasarladığı ve ürettiği airbus olsun boeing olsun devasa son teknolojik makineleri sadece ama sadece kullanmaktadır pilot dediğimiz kişiler. asıl ego sahibi olması gereken thy akademi öğrencileri değil airbus veya boeing'in tasarım mühendisleridir.
  • akademi içinden bildiriyorum. eğer buraya nasıl girilir, aşamalar nedir diye soruyorsanız zaten gelemezsiniz. internet tüm süreci anlatan, dahası başaran/ başaramayan adayların tecrübe yazıları ile dolu. ha takıldığınız bir nokta olur, seve seve yardımcı olur dilimiz döndüğünce açıklamaya çalışırız. ama lütfen özellikle yüksek yetkinlik gerektiren meslekleri isteyen insanlar bir zahmet bilgiye erişmeyi öğrensinler.
  • mülakatlarında benim de çevremden öyle düzgün ve bu adam geçer dediğim insan elendi ki bu yüzden neleri istemediklerini gerçekten kestiremiyorsunuz. bu işin içine girince mülakata giren onlarca insan tanıyorsunuz ve kafadan ister istemez geçer mi geçemez mi tahminlerde bulunuyorsunuz. benim tahminlerim büyük oranda tuttu ama başta da dediğim gibi çok sürpriz elenmeler de oldu. yani gerçekten de bu işin algoritmasını çözmek zor. ancaak mülakatı geçen herkes torpillidir vb ithamlarda ve imalarda bulunmak bu sürece aylarını hatta yıllarını veren, günlerce deli gibi sırasıyla ingilizce, dlr-1 modüllerine çalışmış, ardından mülakatlar için elinden geldiğince havacılık, thy hakkında bilgisini arttırmış, henüz eğitime bile başlamadan uçağın kontrol yüzeylerini, kumandalarını, kokpitteki göstergelerini, eğitimde alınacak dersleri, thy filosunda kaç uçak olduğunu ve hatta kaç şehre, kaç noktaya uçtuğunu bile öğrenmiş, airbus ve boeing'in bütün uçaklarını bir bakışta tanıyacak kadar uçaklara aşina olmuş, aylarca tepesinden geçen uçaklara büyük bir hevesle dönüp bakmış insanlara hakaret ve haksızlıktır.

    bu ithamların sonuna istisnalar elbette vardır denilerek işin içinden sıyrılınacak kadar basit bir mesele de değildir.
  • aynı zamanda eğitimlerinin büyük bir kısmını florida institute of technologyde yapmaktadırlar. birlikte büyüdüğüm üst komşumun miami'den gönderdiği boy boy fotoğraflarından anladığım kadarıyla adamlar bildiğiniz uçuyor.
    (bkz: hasetinden çatlamak)
  • mulakatlarda herhangi bir parti yetkilisinden tanidik olmasina gerek olmayan akademi.

    elenip elenip gelip burda bidibidi ediyorsunuz, yok iste tanidigimiz aslanlar gibi de girdik, cevrem herhangi bir siyasi parti ile iliskisi olmayan onlarca insan kayniyor, hemen b.k atmayin, pilot olmaktan bahsediyoruz, ne tanidigi, deli misiniz?

    once bir ozelestiri yapin, nerde kaldik, neydi hatamiz vs diye sonra yeniden basvurun, calisma planinizi yeniden revize edin, girin, gelip burda hakkiyla girenlere de iftira atip kimseyi zan altinda birakmayin.
  • ekşi sözlüğü forum olarak kullanmaya sebebiyet veren akademi.
  • basvuru dahi yapmadan gidin goz muayenesi olun. renk gorme bozuklugu/renk korlugu/(daltonizm/ monokromat/dikromat/trikromat/ dotranomali protanomali - dotranopi protanopi) gibi konjenital(genetik-kalitimsal) rahatsizliklar sizi kesinlikle men eder bu meslekten. turk hava yollari olsun diger ucus okullari olsun.

    ishihara testinde buyuk cogunlugu yapamiyorsaniz isiniz zor. anomaloskop testinde de kesin sonuclar muhakkak dogruluyor zaten.

    nerden mi biliyorum? maalesef ki bizim bir arkadaştan..
hesabın var mı? giriş yap