• yaz sıcağında termometre 30-35 dereceyi gösterdiğinde uzmanlar tarafından etkisini azalarak yitireceği söylenen covid-19 virüsü bu havada artarak devam etti.

    covid-19 yaz-kış farketmez tüberköloz gibi canı istediği zaman çeker gider.
  • bu yalana inananlardan biriydim. şimdi oturdum hayırlısını bekliyorum.
  • aslında bir kar yağsa mikrobu kıracak.
  • patladı patladı da içimizde patladı, şimdi de artık kar yağmasını bekleriz, o olmazsa önümüzdeki nisan bahar yağmurları falan. umut fakirin ekmeği
  • patlayali 2 ay oldu cok gec acilmis bir baslik.
  • abi o zamanlar milletin geri zekalı olduğunu ihmal edince hesaplar tutmadı tabi. bir de hesabı daha geri zekalı olan yöneticiler yapınca patladık.
  • bulaşma hızı ve öldürücülüğü azaldı. iyileşmeler hızlandı. bu sarı güneş ışınlarının 27 derece üzerindeki havalarda 1-2 dakika içerisinde virüsün yapısını bozmasından ve insanların d vitamini sayesinde yaz aylarında zatürre mikrobuna karşı direncinin artması ile oldu. bu gece dışarı çıkılması ve kapalı alanlarda artık maske ve dezenfektan kullanılmaması ile bağlantılı. bir de insanlar artık dikkat etmemeye başladı. mart nisan' daki gibi yapılmasına gerek yoktu tabi ama bu kadar bırakmaya da gerek yoktu. eğer bırakılmasaydı temmuz ortalarına doğru virüs bulaşma hızı 10 -20 kişilere inerdi. aynısı sonbahar kış aylarında yapılmaya devam ederse mart nisanın en az 5-6 katı bir sayıya hazırlıklı olmalıyız.

    edit: google scholar üzerinde konu hakkında uzman araştırmalar aktarılıyor burada hepsini kaynağı tekrar tekrar bulup yapıştırtmayın.

    sıcaklığın etkisi yok sadece ultraviyole ile etkileşim oluyor diyen arkadaş için özel yapıştırayım ama: için kaynak her 1 derece sıcaklık artışında virüsün yüzeyler üzerindeki kararlılığı %0.81 oranında azalıyor. bu da onun bulaşıcılığını etkiliyor. ancak bu onu sars-cov ve mers gibi öldürmeye yetmiyor. yani sıcaklık yükseldikçe diğer koronavirüs tiplerine göre hayatta kalma süresi daha uzun. bu da sadece yazın onu öldürmeye yetmeyeceği anlamına geliyor.

    son olarak dezenfektan ve maske kullanalım.
  • aşının bulunması halinde bile aylarca sürecek dönem için yaz veya bu sonbahar hayaldir
  • sabah duydugum bir haberde -hangi ülke hatırlamıyorum şimdi- corona virüsünün mutasyona uğradığını tespit etmişler. daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü imiş. hiç yoktan iyidir..
  • hangi uzmanlar tarafından söylendiğini merak ettiğim yalanın patlaması durumu. mart-nisandan beri yerli ve yabancı tıp sayfalarına bakıyorum, özellikle yabancı sitelerde hiç de öyle bir bilgi yoktu. “covid sıcakta etkisini yitirir mi?” diye bir soru vardı hatta; “bunu henüz bilmiyoruz çünkü sıcak havalar daha gelmedi ve etkileşimiyle ilgili bilgimiz yok,” denmişti.

    yani “sıcakta covid etkisini yitirir,” diye kim(ker) dediyse biraz kıçından sallamış. sıcak havadaki etkileşimi daha sıcak olmadan öngörülemeyen bir virüs ve onun hastalığı için böyle bir şey nasıl atılıp tutulabilir?

    ek: birtakım makaleler mevcut;

    why summer likely won’t save us from the coronavirus?

    https://www.vox.com/…weather-heat-humidity-uv-light

    who'nun sitesinden:

    "from the evidence so far, the covıd-19 virus can be transmitted in all areas, including areas with hot and humid weather. regardless of climate, adopt protective measures if you live in, or travel to an area reporting covıd-19. the best way to protect yourself against covıd-19 is by frequently cleaning your hands. "

    https://www.who.int/…o%20far,mouth%2c%20and%20nose.

    meali: "covid-19 her yerden bulaşabilir, sıcak ve nemli havalar dahil. iklimden bağımsız olarak, covid-19 olan bir yere seyahat ediyorsanız veya öyle bir yerde yaşıyorsanız, koruyucu önlemleri alın. covid-19'dan en sağlam korunma yöntemi, elinizi yıkamanızdır."

    arattığınızda daha bu gibi pek çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. kaldı ki yazın başından beri, özellikle ülkelerin normalleşme süreci adı altında getirdikleri esneklikler sebebiyle, türkiye de dahil olmak üzere, bir sürü avrupa ülkesinde covid hızla yayılıyor ve aynı etkiyle devam ediyor.
hesabın var mı? giriş yap