• bir psikiyatristin yöntemi:

    (ilk görüsme)
    psikiyatrist:ben sana sigarayi hemen birak demiyorum ki
    tiryaki sahsiyet:nasil yani?
    p:istedigin kadar içebilirsin ama bir sartimiz var
    bana bilgi vermen gerekiyor
    t:hah ha (deli midir nedir,içerim cosarim)
    p:her gün kaç sigara iciyorsun,her sigarayi kaç dakikada toplam kaç nefes çekerek bitiriyorsun,etkisi ne kadar sürüyor...bu gibi bilgileri bana vermen lazim.bunlari bir köseye not edersin.bunun disinda istedigim birsey yok,sigara sayisi sana kalmis,canin istedigi kadar içersin
    t:bu kadar bilgi de ne ola ki?
    p:simde bu ilk gelisin tabii,ne siklikla sigara ictigini görmem lazim.ona göre baska teknikler düsünücez seninle,tamam mi?
    t:aa tabii olur,nasil olsa istedigim kadar içecem (salak lan bu herif,ben yazmam ki bu kadar seyi...hem yazsam bile az gösteririm keh kehh,su psikiyatristler de garip oluyorlar)

    (bence psikolojik açidan muhtesem bir taktiktir,tiryaki sahsiyet isterse içtigini az göstersin,önemi yoktur çünkü asil amaç sigara içerken eskisi kadar haz almamasini saglamaktir,nefesleri saymaktan sigara içmeye konsantre olamayacaktir,sürekli dikkat etmek zorunda kalacaktir.eger yöntemi hiç uygulamiyorsa,yani doktorun dediklerini yapmiyorsa o zaman da kendini kontrol altinda hissetmekten huzursuz olacaktir.eskiden keyif aldigi seyin sikinti yaratmasi yeni bir ögrenmedir,ee bu da ilk hafta icin süper motivasyon saglar)
  • iğne iplik taktiği her zaman işe yarar. dudaklarınızı iğne iplikle dikerseniz sigara içmezsiniz bir daha. aklınıza hemen burnumla içerim demek geliyor değil mi? hastasınız siz, adam olmazsınız.

    o zaman size 3 stephen king öyküsünden uyarlanan cat's eye adlı filmin quitter's inc adlı bölümünü tavsiye ederim. 1985 yapımı bu filmde james woods sigarayı bırakmaya kararlı bir adamdır. quitter's inc adlı şirkete başvurur. şirketin yönetim kurulu başkanı babasını kanserden kaybetmiş hastalıklı bir arkadaştır(alan king) sigarayı bıraktırma şekli de sert ve kesin bir yöntemdir. sigarayı bırakacaksın yoksa seni öldürürüz! önceleri bu uyarıyı pek dikkate almayan kahramanımız gece gündüz izlendiğini fark eder. dayanamayıp içtiği ilk sigarada da şirket yetkilileri karısına elektrik verirler. ikinci sigaranın cezası kesin ölümdür. sigarayı bırakan kahramanımız bu kez yeni bir tehlikeyle karşı karşıyadır. sigarayı bıraktıktan sonra aşırı kilo alırsa karısının serçe parmağı kesilecektir.

    today's trivia: yukarıda size hastasınız diyen saruman'ın bu sözlüğe girdiği ilk entrynin sigara olduğunu biliyor muydunuz?
  • su içmek: yaninizda her zaman bir $i$e su bulundurun, ne zaman canınız sigara çekerse su için. (bir bardak kadar) hem sağlığınız için faydalıdır, hem de sigara içme isteğiniz o an söner. zamanla sigara içmek istemezsiniz.
  • bir alışkanlığı bırakabilmek için önce ona olan sevgiyi bırakmak gerektiğini düşünürüm ben. ve iş sigarayı bırakmaya gelince de şöyle tiksinmeyi düşündüm kendisinden;

    büyükçe bir cam kavanoz alınır. (turşu kavanozlarından, epey büyük)
    sigarayı bırakmadan 1 hafta önce söndürülen tüm izmaritler bir yerde biriktirilir.
    sigara bırakma gününde, cam kavanozun içine biraz su, izmaritler ve bir parça inek ciğeri* atılır ve kavanozun ağzı kapatılır.
    evde, işte her daim göz önünde bir yerde tutulur.
    zamanla çürüyen ciğer, sigaradan tiksindirmeye yetmezse arada kavanoz kapağı açılıp derin bir nefes çekilir.

    (aslında ben bi manyakmışım da devlet bana yardım etmemiş)
  • "sigarayı bırakıcam" diye daralmayıp, "biraz ara vericem, cok bunalırsam da içerim" gibisinden motivasyonlarla hareket edilebilir. sonrasında gelen cümle şudur: "ulan, şaka maka 1 haftadır içmiyom be. 1 hafta daha içmem ben." işte bıraktınız gitti.
  • herhangi bir onkoloji hastanesine giderek akciger kanseri olmus insanlarla yapılan kısa bir gorusme en etkili sigara bırakma yontemidir.
  • sigaranın fiziksel bağımlılığının (nikotin ihtiyacı) geçmesi 21 gün kadar sürüyomuş. asıl bırakması zor olan el alışkanlığı dudak alışkanlığı gibi psikolojik etmenlermiş.bunlar içinde şöyle çareler var.

    1-sigarayı ters tutun, küllüğe ters koyun: refleks haline getirdiğiniz sigara içme olayını daha dikkatli yapmanızı sağlıycaktır. her daim sigara içtiğinizin farkında olacaksınız. olmassanız parmak araları su toplamış, dudaklarıda börek gibi şişmiş bi tiryaki olarak hayata devam edersiniz.

    2-her sigara içtiğinizde bitiminden sonra bir sigara daha yakıp onun yanışını izleyin hiç içmeyin:
    bu ikincisi bayağı yararlı oluyomuş ama nası olduğundan pek haberdar değilim.
  • a4 kagit teknigi: devamli sigara ictiginiz sabit mekanlarinizdan birinde (bu bilgisayar basi olabilir) kultablanizi duvar/kasa gibi dik bir duzlemin yanina konumlandirirsiniz. o duzleme bir adet a4 kagit bantlarsiniz. dumanin kagidin aksi yonune gitmedigine emin olduktan sonra rutin sigara icmelerinize devam edersiniz. 2 ile 3 hafta sonra o a4 kagidin yanina temiz bir a4 kagit koyarak ya da sadece banti sokup altinda kalan alana bakarak ortaya cikan beyaz ve sari kontrasti sonucunda "ulan 2-3 haftada kagit sarardi, kimbilir benim icim ne halde?" diyerek sigarayi birakmaya karar verirsiniz.
    (bir nevi ipana yumurta testi gibi)
  • bokunu cikarma teknigi: bu teknikte sigara içenin boku çıkarılır. biri bitmeden diğeri yakılır. her gün 5-6 paket bitirilir. eninde sonunda sigaradan iğrenilir. bu iğrenme zamanınız artarsa ölümünüz yakınlaşır.
  • "sigarayı bırakıyorum, kesinlikle bir daha içmeyeceğim" diye düşünmemek. sadece " o an" sigara isteğini savuşturmak. paketi günlerce çantada taşıyıp, "canım içmek isterse içerim" diye düşünmek, kendine güvence vermek, yoksun bırakılmışlık duygusunu dayatmamak. sigara içme isteği duyulduğunda "şimdi içmeyebilirim, yani bir saat sonra yine istersem içerim ama şimdi içmeyebilirim" diyebilmek. ***
hesabın var mı? giriş yap