17 entry daha
  • mülkiyet kavramı insanlığın tarih boyunca izlediği gelişimde level atlayıp göçebelikten yerleşik hayata geçmesiyle ortaya çıkmıştır. zemin hazırlandıktan sonra bir alanı çevreleyip “burası artık benim” demeyi akıl edebilen ilk insanla doğmuştur. “nerden senin oluyormuş lan?” diyeni kovalama gücüne sahip olduğu takdirde de mülkiyeti meşrulaşmıştır. insanın o günkü düzeni içinde metastaz gibi, virüs gibi yayılmış ve kendini toplumun yaşam tarzına kabul ettirmiştir. fakat altını çizmek gerekir ki mülkiyetin doğuşu basit bir sebep-sonuç ilişkisidir, yani 9’dan sonra 10 gelmesi gibi, ortaya çıkarken izlenen süreç kanımca tamamen doğal bir süreçtir.

    bugün dünyadaki düzene genel bir bakış yapacak olursak, dünyanın tamamına yayılmış adaletsizliğin temelinde mülkiyet olduğu açıktır. her anlaşmazlık sahip olanla olmayan arasındadır; sahip olan da mülkiyetten aldığı güçle sahip olduğu şeyi koruyacak güce sahip olduğundan bu hır gür bitmemektedir.

    fakat bu adaletsizlik içinde var olan bir gıdım adaletin temeli de bir ölçüde mülkiyettir. mülkiyet bir insanı saygıdeğer bir birey, itibarlı bir kişi yaptığı için her mülk sahibini sistemde eşit haklara sahip parçalar yapar. var olan sistemin devamını mülkiyet sağlar.

    bütün bunlar sadece özel mülkiyet için geçerli değildir. devlet de bu kavram karşısında diğerlerinden aşağı kalmamış, o da mülkiyetten sebeplenmiştir. kendisi de dahil olunca bunu korumak istemesi de gayet anlaşılmaktadır. insan hakları, düşünce özgürlüğü ve demokrasi vs. ise bu düzende ciladır ve iki amaca hizmet etmektedir; mülkiyet kavramına ucundan dahil olan ama yine de zarar gören tarafı öldürmeyip ayakta tutabilmeye yaradığı gibi, mülkiyet ile zengin olmuş uluslarda vicdanı rahat etmeyen kesimlere “kutsal bir amacımız var, herkesi seviyemize çekeceğiz, dünya cennet olacak” diyerek insanın içindeki “doğal adalet” kavramına sahip bireylerin vicdanlarını rahatlatmaya da yarar.

    velhasıl kelam, mülkiyet hırsızlıktır.

    “eski yunanlılar köleliği hiç yadırgamazdı,
    sizler de mülkiyeti.”
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap