15 entry daha
  • arşiv niteliğinde belgesel. eğer insan türü kendini ve dünyayı yok etmezse insanlık çok ileri boyutlarda gelişirse bu belgeseli evrim tarihinin en önemli belgeselleri arasına alırlar. evrimsel psikoloji alanında çalışan ya da çalışmak isteyen birisi bu belgeseli izlemeden bu bilim dalı ile uğraşıyorum demesin ayrıca.
    (bkz: evrimsel psikoloji)
    (bkz: evrimsel psikolojinin herşeyi açıklaması)
    (bkz: #7633485)
    #151153927
    #151564711

    neden evrimsel psikolojiye atıf yaptık. bugün şempanzelerin en yakın akrabaları olan primat atalarımızın zihinleri, ağaç tepelerinden yere inmeden önce, yaşamı anlamlandırma, tehlikeleri tespit etme, karar verme, hamle yapma ve hayatta kalma gibi önemli işler için çeşitli yetenekler geliştirmiştir ama modern yaşamın karmaşıklığına ve hızına tam olarak uyum sağlayamamıştır. uzun süre de uyumsuz olacaktır. yani aslında belgeseli izlerken bir nevi benzerlerimizi izliyoruz ki bugün hala din savaşları bahaneleriyle kaynak savaşları yapılıyor.

    1.bölüm.

    nasıl bu hale geldik ?

    ngogo ormanı:

    120 kişilik şu ana kadar keşfedilmiş en büyük şempanze topluluğu.jackson krallığında, politika ve güç hakim.tıpkı akrabaları insanlar gibi bir hiyerarşileri var.

    jackson-alfa-kral-hükümdar-en güçlü-30 yaşında.
    zirvede kalması için zayıflık gösteremez. güç gösterisi yapmak zorunda yapmazsa hemen indirirler. jackson gelirken diğerleri yanına geliyor ve saygı gösteriyor. miles adında dev bir koruması var. selamlıyorlar onu ama bazıları hariç. kim? 21 yaşındaki abrams, ilerde rakibi olacak kişi.
    bu grupta, birbirleriyle tımarlanarak ilişki kuran, sosyalleşen, ittifak oluşturup yakınlaşan şempanzeler, entrika çevirme yeteneklerine sahip.

    gus-izole-dışlanmış-omega erkek.

    pork pie-gama erkek.

    hep beraber devriye atarken pork pie’nın tüymesi savaşa yatkın olmadığını gösteriyor. zayıf bir karakter olduğu için dönüş yolunda rakip avcılar tarafından infaz edildi.bu olay güvenlik zaafiyeti olarak bazı dengeleri değiştirecek. ( batılılar grubu ile olacak olan savaş)
    jackson, savaşa karar verip saldırıya geçince koruması miles’ın poposunu okşayıp gaz vermesi ise tam bir politika. sefer dönüşü başka primatların bölgesinde olmalarını fark edip primatlara saldırıp öldürdükten sonra yemek törenindeki et paylaşımında abrams’ın dışlanması da başlı başına bir primat politikası.et paylaşımını alfa yapıyor, dağıtımda birini dışlaması sana ayar oldum demek.bana en rakip olabilirsin demek.tüm bunlar olurken omega gus herşeyi dışardan izliyor. dişisi yok, rakibi yok. kendi kendine takılıyor.

    ıı.bölüm

    batılılar grubu komunizm temelli toplum.
    kadın savaşçıları da var.
    devriye gözcüleri var.(rollins damien-pork pie’ın katilleri)
    hutcherson lider ancak paylaşımcı lider)
    richmond. gazi eski lider. hutcherson’un kardeşi. her erkeğin, neredeyse herkesin bir görevi var.
    yaşlı bilgeleri bile var. garrison.
    herşeyleri ortak.

    not: (iki grup da sürekli et yiyor. sürekli et yemek, primatların enerji gereksinimlerini daha iyi karşılamalarına ve beynin gelişime olanak sağlar. bu sayede zeka, işbirliği ve avlanma yetileri gelişir.)

    ııı.bölüm

    beyaz yıldız elması grupların sınırlarını belirleyen şey ve çok önemli bir doğal kaynak. bu doğal kaynağın paylaşım sorunları vesilesiyle olaylar gelişiyor. iki grup arasındaki savaşın kaynağı, sınırları genişletip daha fazla kaynağa sahip olmak. ancak bunlar olurken jackson grubunda, abrams ve wilson grup içinde ittifak kurmaya başlayıp karşı devrim planlıyorlar. savaştan sonra dengeler değişecek.

    ıv.bölüm

    abrams ve wilson entrika çevirmeye başlar ve darbe teşebbüsü yapılır ancak darbe başarısızlıkla sonuçlanır. kısa süreliğine ittifak yapılsa da sular durulmadı. yine tüm bunlar olurken ani baskınla çıkan savaşta jackson ağır yenilgi aldı ve savaş alanından kaçtı. tek başına ormana ölüme çekildi. ölürken yanında yalnızca sadık petterson vardı. jackson ölümü ile ormanda bir devir sona erdi.

    izlerken sorulan sorular:

    evrimsel psikoloji çerçevesinde primat atalarımız hangi aşamada antropomorfizme geçti. bu çerçevede tanrısallaştırma arayışına ne zaman ve hangi koşullarda girdi?

    bu durum bu şempanze gruplarında ve diğer primat gruplarında nasıl evrime uğrayabilir?

    primat atalarımız nasıl zaman içerisinde antropomorfik tanrıları nasıl icat etti?

    ormanda, ilerleyen dönemlerde sürekli avlanıp et yiyen primatların beyninin gelişimi ile zeka seviyelerindeki artış, doğa olaylarının ve bilinmeyenlerin yol açtığı olaylara karşı endişe ve kork ve bunları anlamlandıramama, primat gruplarındaki liderlik, otorite ve düzen arayışı, karmaşık düşünme yeteneklerinin gelişmesi, sembolizm anlayışları ve ilişki kurma yeteneklerinin gelişimi ve tabi ki evrimsel seçilim nasıl bir şekilde gelişebilir?
hesabın var mı? giriş yap