39 entry daha
  • neoliberallerin en buyuk basarisi bu sistemi devletin kuculmesi olarak gostermesidir. 80'ler ve 90'larin mottosu "devlet don yapar mi, devleti kucultmek lazim" idi. neoliberalizm trenine binildi, akp doneminde yeni demokrasi hareketi'nin ekonomik programi bire bir uygulandi, yani tam anlamiyla neoliberalizm geldi.

    bu degisimi ornekle anlatayim, mesela eskiden kaldirimlari belediyelerin iscileri, yollari karayollarinin iscileri yapardi. bu isciler ozel sektorun acimasiz sartlarinda calismadiklarindan, kadrolu ve orgutlu olduklarindan calisma kosullari duzgundu, gerektiginde calisma sartlari ve maaslari icin eylem yaparlardi, sendikalari vardi. gunumuzdeyse bu isler ozel sirketlere ihale edilmis durumda. bu sirketler de genelde ihaleleri alip taseron sirketlere is yaptiriyorlar. bu iscilerin kadrosu yok, cogunun sigortasi yok, agir kosullarda ve kisa donemli calistiriliyorlar, gelirleri de kadrolu iscilere gore cok dusuk kaliyor.

    cikarilan yasalarla isler ozel sirketlere ihalesiz yani pazarlik usulu verilebildiginden, ya da bir takim ozel sartlarla ihaleler istenen sirketlere verildiginden, yerel yonetimler olsun, merkezi devlet olsun, halktan vergi toplayip onu sirketlere lagveden bir numarali kapitalizm finansoru haline geldi.

    simdi devlet eskisinden de daha fazla vergi topluyor. belediye kaldirim yapacaksa ozel sirkete ihale ediyor. devlet toplu konut yapacagim diyor, ozel sirketlere gidiyor. boylece basa gelen hukumetler ve belediyeler istediklerini zengin ediyorlar.

    bu nasil bir devlet kuculmesidir anlayan varsa anlatsin. taseronculuk, rant, ihaleye fesat karistirma duzeninin adidir neoliberalizm. ustelik de hukumetlerin sermayeye hukmetmesini sagliyor. sevmedigine milyar dolarlik vergi borcu, senden olana yagli bagli ihale. nitekim akp'nin gelisiyle turkiye'deki yali sahiplerinin degisimine, ilk 500 buyuk sirket icindeki musiad ve tuskon dagilimina bakildiginda, devletin istedigini batirip istedigini cikardigi vahsi bir yapilanma goruyoruz.

    neoliberal devlet, dogrudan sermaye ureten, kotu bir devlet kapitalizmi. bunu hic devletin ekonomiden elini yagini cekmesi olarak falan gormemek gerek. devletin bizzat zenginlik dagitmasi demek cok daha dogru olur. ustelik yoksul kesimin, calisan kesimin elinden direnme mekanizmalarini, itiraz mekanizmalarini da almis, dislerini teker teker sokmusler. kimse bir seyi degistirecegine inanmayor, is bulduguna sukreder hale geliyor. is bulamazsa da sucu devlette bulmuyor, cunku devlet isveren degil nasilsa.

    eskisi gibi isleri devlet iscileri yapsaydi, sermaye bu kadar hizli el degistiremezdi, bu kadar hizli rant yaratilamazdi. sermaye bu kadar hizli el degistirmezdi. aslinda esas guclu ve asiri buyuk devlet neoliberal devlettir.
194 entry daha
hesabın var mı? giriş yap