101 entry daha
  • uzun uzun bilgi vereceğim, gerek dinleyicisi gerek üreticisi olarak üzerinde baya uğraştığım müzik türü.

    şimdi bok atmışsınız tamam, birçok kısmında haklısınız ben de şikayetçiyim zaten belli konularda. ilk başta dinleyici kitlesinden başlayalım. şimdi bu sikimsonik kitle o kadar salaktır ki şu listeye norm ender'i sagopa'yı falan sokarlar. ha listeyi yaptıranın da dallamalığı o ayrı konu. türkiyede herşeyde olduğu gibi nitelikten çok nicelik ön plandadır. bilinmeyen şey ise fan sayısıyla müzik kalitesinin eş değer olmadığı.

    zaten müziklerin çoğu sample alınarak yapılır ki en nefret ettiğim şeydir. semi-çalmak gibi bişeydir bu benim için. ben yaparken kendi notalarımı yazarım örneğin her enstrumana öyle üretirim. fakat bir başkasının şarkısından al bir parça üstüne ritm ekle al bu da altyapı. böyle şey mi olur amk. ki oluyor. sagopa pit10 ceza gibi binlerce rapper bunu yapıyor ve bunun daha iyi olduğunu düşünüyor. tamam illegal adamlarız kafası falan iyi hoş tercih meselesi de itici oluyor bi yerde. tabi bu sample alınarak müzik yapma olayı sadece türkiyede değil her yerde geçerli bir uygulama. bunu rapten daha çok yapan diğer müzik türü de club müzikleridir. boyuna altta aynı sample döner üzerine iki üç notadan oluşan başka bir loop atarlar. neticede rap'in altyapı oluşumundan farkı çok azdır.

    her neyse, diğer konuysa diss/battle olayı. freestyle kapışmalardan gelir bu alışkanlık. amerikada ghettolarda dönen bir sistem türkiyeye taşınmıştır freestyle olarak. çok farkı yoktur bu açıdan. dissleşmeler hep vardır hiphop kültürünün içinde. fakat amerikada bu açıdan daha olgun bir diss atma durumu söz konusudur. genelde magazinsel adamlar oldukları için ufak dissleşmeler piyasalarını canlandırır reklam olmalarını sağlar. fakat türkiyede zaten siklenmeyen bir müzik olduğu için iki tane sadece spesifik kitle sahibi insanın birbirine attığı diss'i kimse haber yapmaz. onlar da kendi kitleleri olan ergenleri coşturmak için diss atarlar. circular reasoning vardır bunun arkasında. yaşı daha büyük olanlar ergen müziği olduğu gerekçesiyle rap dinlemezler, rapçiler kendi kitlesi olan ergenlere yönelik rap yaparlar, rap ergen müziği olur, yaşı daha büyük olanlar da bu sebeple dinlemez. dolayısıyla kitlenin büyümesi için iki yönlü bir çalışma gerektiren bir durum bu. bazı rapperlar buna uğraşıyor ama görülmüyor haliyle. diss/battle olayıysa şudur özetle: diss bir spesifik bir kişiye atılır, laf sokulur küfür edilir vs. sonra cevap beklenir. bu iki şarkı fan'lar tarafından karşılaştırılır. subjektif yargılar arasında kaynar gider galibi yoktur. battle şarkılarsa alayına gider moddadır. "wack mc" kavramı vardır, kişi tarafından beğenilmeyen rapçilerin hepsi bu tanıma girer yine subjektiftir ama parmakla gösterilen bir hedef yoktur. eğer dissleri takip etmiyorsanız hiç bir şey anlamazsınız çünkü öncesini bilmeniz gerekir komik/eğlenceli gelmesi için. fakat battle'ları her zaman dinleyebilirsiniz dümdüz laf sokar. eğlencelidir ama daha bi ergendir çünkü sebepsizlik vardır.

    duygusal olanların arabeske kayması konusuna çoğunlukla katılıyorum. fakat türkiyedeki neredeyse her müzik türü için aynı şeyi söyleyebilirsiniz o yüzden sadece rap'in bu anlamda kınanması mantıksız geliyor bana. bunun dışında daha farklı yapanları da vardır duygusal şarkıları. arabesk rap karşıtı olan rap camiaları da vardır (bkz: yeşil oda). fakat bahsettiğim camia daha çok battle/diss üzerine döner bir yerden sonra sıkar rutine biner.

    bu kadar bok attıktan sonra biraz iyi taraflarından bahsedecek olursam sözleri farklı türde birçok müziğin sözlerinden kat kat iyidir. laf sokma vs olayları dışında tepki göstermek için yapılan şarkılar, belli bir felsefeyi anlatan şarkılar ciddi ciddi üzerinde düşünmenizi gerektirir çünkü daha çok şiir esaslıdır ve bunu başka bir müzik türünde göremezsiniz. müzik kaliteli olmasa da önemli değildir çünkü işin özü sözlerin kalitesidir eğer gerçekten anlatılmak istenen bir şey varsa. bunun en net örneği için (bkz: no call 'recently'). bunun dışında eğlenceli komik bir tarz dinlemek istiyorsanız funky tarzı en iyi uygulayan ve son zamanlarda rnb'ye de kayan (bkz: beta) vardır.

    son olarak nasıl ünlü rapçi olunur konusundaki basit yargılara da cevap vereyim. dünyanın en baba rap şarkısını yapsan bile fan kitlen/torpilin yoksa kimse duymaz çöp olursun. rap yapmak kolay iş gibi duruyor bazı andavallar rap yaptığını sandığı için. sözleri kıçından uydurup arabesk arabesk takılan da milyon tane "rapçi" var baktığınızda. örneğin "arsız bela" adlı kişinin bile bir fan kitlesi falan var. bunlar hesaba katıldığında rakibiniz çok gibi duruyor çünkü kendi kitleleri var bu insanların da. dolayısıyla yine her şeyde olduğu gibi bir torpiliniz olması, onunla iş yapmanız lazım. para da şart çünkü stüdyo kurmak/kayıt ücreti vermek kolay işler değil. bunun yanında klip çekmezseniz kimse sizi tanımaz, tanımak da istemez reklamınız da olmaz. mix yeteneği çok önemlidir kendiniz yapamıyorsanız parası neyse vermeniz gerekir. altyapıyı youtube'da bile bulursunuz ama kaliteli mix'i herkes yapamaz. 3-4 kanaldan kayıt alırsınız farklı tonlarda ve kötü yapılırsa hem ne dediğiniz tam anlaşılmaz hem de şarkı bok gibi olur. kayıt aldığınız aletlerin kalitesinden çok kaydı ve mixi yapan kişinin kulağı önemlidir.

    dolayısıyla bok atmadan önce ne olduğunu bilmek önemli. birçok konuda katılıyorum eleştirilere ama herkes rapçi olabilir havası yaratmak hoş değil. olmuyor gördüğümüz üzere, adını da kirletiyor belli kişiler.
192 entry daha
hesabın var mı? giriş yap