• para babasi kapitalistler: muduuur, buranin tadi kacti ben gidiyom, ver dolarlarimi
    faiz arttiran merkez bankasi: laa olmm nere gidiyon iki dakka dur daha secim var ortaligi karistirma.
    para babasi kapitalistler: ihhh burda pek para kazanamamaya basladim ben, kendime daha sut liman yerler bulcam.
    faiz arttiran merkez bankasi: taam taam gel hadi faizleri arttiriyorum, yeterki gidiyom gibi yapma dolar euro firliyor sonra, burda kal benim olmayan paralar benimmis gibi burda dursun, sonra laf salatasi yapmaya elimde koz olsun.
    para babasi kapitalistler: taam gitmiyorum faizi kabul ediyorum ama dolar yine benim her an gidebilecegim degerde dursun. faizde cebimde. ohh miss!!

    *
  • türkiye açısından iki senaryonun mümkün olduğu, şurada çok eğlenceli bir anlatımı bulunan özettir.

    https://www.youtube.com/watch?v=exfxajxtyy8
  • ekonominin dengesi bozulduğunda ((bkz: enflasyon) , (bkz: deflasyon) , (bkz: stagflasyon)) devletlerin ekonomiyi dengeye getirmek için 2 ana yolu vardır.
    bunlar a)para politikası b)maliye politikası

    merkez bankasınında faiz oranlarını artırması da daraltıcı bir para politikasıdır.
    faiz arttırımı yapan merkez bankası aslında şunu amaçlar.bana borç verin ben de yüksek faizle size geri ödeme yapacağım. insanlar ve bankalarda getirisi yüksek olduğu için devlete borç verirler.böylece insaların yani piyasanın elindeki türk lirası azaldığı için türk lirası değerleniyor.

    şayet amerikan merkez bankası fed faiz arttırısa doların piyasadaki bulunurluğu azalacağı için değeri türk lirası karşısında yükselecektir. geçmişe baktığımızda fed'in faiz artırımında sonra türk merkez bankası da çoğu zaman aynı yolu seçerek faiz oranını arttırarak dengeyi sağlamaya çalışmıştır. oysa ki bu yaklaşımın çok da doğru olmadığını biliyoruz.

    faiz arttırıyla;
    -şirketler borç faizlerini ödemek için,yatırımlarını kısar.
    -insanlar yatırımcı pozisyondansa harcamamayıp biriktirme yolunu seçerler.
    -halihazırda borcu olanlar daha büyük bir borcun altına girerler.
    -enflasyon artışına sebeb olabilir.
    -iş kurmak isteyenler parasının tutup,tasarruf yoluna girerler.bankaya vadeli hesapta paralarını koyduklarında daha yüksek,risksiz,emeksiz getiri sağlayacaklarını düşünürler.yani faiz nasılsa garanti diyerek faizli mevduat hesaplarına yüklenirler.bu da sanayi ve ekonominin yavaşlamasına sebebiyet verir. dolaylı yoldan enflasyonu da yükseltir.
    -bankadan kredi alanlar zor duruma düşerler.

    mesela türk merkez bankasını ele alalım. türk merkez bankasının faiz artırımı türk ekonomisini zora sokar.borçları artan faizle ödemek zorunda kalıcaktır.aynı şekilde bu dünyadaki tüm merkezbankaları için geçerlidir.

    devletler faiz arttırarak ülkeden para çıkışını engellemeye çalışır.mesela fed'in faiz arttırımıyla para abd piyasalarına akacağından, brezilya türkiye güney afrika gibi gelişmekte olan piyasalar zor durumda kalır.
  • gelecekten not: dolar az daha ?5 sınırını geçiyordu ki, faiz arttırımı ile duraklattılar.

    gene seçimler var :)) gene kurlar artıyor.

    son 4 yıla bakarak, anca anlık yangını söndürebilen bir para politikası aracı olarak tanım yapabilirim. gördüğünüz üzere uzun vadade bir işe yaradığı yok!
  • buyrun;

    faiz artırımı nedir?

    merkez bankaları ülkelerin para politikalarını belirler. hem ne kadar para basılacağına karar verir hem de bankalara verilen borç paraların faizlerini belirlerler.türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde faiz silahı ısınan ekonomiyi soğutmak için kullanılır. faizler yukarı çıkınca ekonomik aktivite yavaşlar dolayısıyla enflasyonun gerilemesi beklenir. yüksek faizler büyüme politikalarını da olumsuz etkiler.

    faiz artırımlarının altında yatan en büyük sebeplerden birisi ödemeler dengesinde açık veren ülkelerin dışarından sıcak para girişini sağlayıp iç piyasayı rahatlatmak olarak görülürken bunun yanında bir başka büyük etkisi ise türk lirasının değerlenmesi anlamına gelir. türk lirası değerlendikçe kur yükselişinden kaynaklı maliyet enflasyonunun önüne geçilmiş olur. sadece maliyet enflasyonu değil talep enflasyonunu da engellemiş olması beklenir.

    faiz artırımlarının olumlu etkileri varken olumsuz etkilerinin de oldukça yüksek olduğu düşülmektedir. yatırımları düşürmesi en büyük olumsuzluk olarak görülürken, enflasyonu düşürmesi olumlu etkisi olarak olarak görülebilir. faiz artırıldığı zaman tüketimler azalırken tasarruflarda artış beklenir, kaynağın artmasıyla yatırımlar için kaynak bulmak oldukça kolaylaşır, tüketimlerde düşüş ile birlikte enflasyonda gerileme görülürken olumsuz sıralaması ise faizlerin artmasıyla yatırım maliyeti artmış olur, maliyet arttığı için yatırımları engeller, istihdam düşerken büyümenin de aynı şekilde düşmesi beklenir.

    faiz artırımı ve enflasyon

    faiz artırımının enflasyonun yükselişini durdurma etkisi beklenir. faizlerin artması ile birlikte piyasada talep azalır, harcama eğilimi düşmeye başlar. bunun nedeni tcmb bankalardan para talep ettiğinde yüksek faiz uygulamasına sebep olur. bankalar daha fazla para toplamak için daha yüksek faiz uygulayarak müşterilerinin daha fazla para yatırmalarını sağlamak amacı ile faizleri yükseltir. bu piyasada risksiz faize para yatırılıp harcama eğiliminden vazgeçilmesini sağlayıp, enflasyonun önü kesilmiş olur.

    faiz artırımı ve işsizlik

    faiz artırımının istihdam piyasasına etkisinin olumsuz olma ihtimali yüksektir. çünkü faizlerin artması demek yatırımların durması anlamına gelebileceği için risksiz yatırım varken risk alıp iş yeri açmak yatırımcıya zor gelecektir. bunun neticesinde yüksek faizden yararlanmak daha avantajlı geleceği için işsizliği artırabilecek etken olarak görülebilir.

    faiz artırımı ve büyüme

    faiz artırımının yatırımları düşüreceği varsayılarak büyüme açısından olumsuz olarak görülür. sıkı para politikası uygulaması anlamına gelen faiz artırımı düşük maliyetli para bulup yatırım yapacak olan yatırımcının yüksek maliyetlerden dolayı yatırımdan vazgeçmesini sağlar. bu etki de yatırımların önünde engel olmasından dolayı büyüme açısından olumsuz olarak görülmesini sağlayabilir.

    faiz artırımının olası etkileri

    – enflasyon yüksek bir ihtimalle artar,
    – şirketler borç faizlerini ödeyebilmek için yatırımlarını kısarlar,
    – insanlar birikim moduna geçerler,
    – borcu olanlar, daha büyük bir borç yükünün altına girerler,
    – bankalardan kredi alanlar zor duruma düşerler,
    – iş kurmak isteyen insanlar, risksiz, emeksiz getiri olan bankalara parayı koyup vadeli hesabın getirisi ile geçinme yolunu seçerler, üretim azalır, doğal olarak bu da sanayi ve ekonominin yavaşlaması demektir.

    kaynak: https://www.sozcu.com.tr/…ri-nelerdir-oub1-2453753/
  • dövizin yükselmesiyle tl varlıkların terk edilmesini önlemek için ve döviz kurunu baskılamak için yapılır.

    faizler artarsa (şu anki güncel haftalık repo faizi %19) mesela şu an 100 lirana 119 lira veriyorum denirse ülkeye yabancı sermaye girişi olur ve yerli yatırımcılar da faizden yararlanmak için tl ye geçer. böylelikle türk lirası değer kazanır.
    ancak yüksek faizin zararı da vardır. mesela yatırımları engeller çünkü millet mis gibi yüksek faiz var ben neden yatırım yapayım ki koyayım bankaya durduğu yerde param artsın der. ayrıca bizim ülkemizde emlak-vasıta satışları da daha çok kredi aracılığıyla sağlandığı için yüksek faizde kredi çekmek zorlaşır. bu yüzden ev araba piyasası da durgunlaşır. yani ekonomik büyümeyi engeller. büyümeyi engellediği için de enflasyonu biraz dizginler.

    tl için en iyisi ekonomik ve yapısal gelişmeler ve yatırımdır. piyasaya güven vermektir. son olarak üretimdir. tüketimle büyümek değildir..
  • faiz indirilince doların değeri artmaz, tl değer kaybeder. faiz artarsa tl'ye olan talep artar ve tl'nin değeri yükselir. tl'nin faiz getirisi artınca faizden faydalanmak isteyen yatırımcı döviz altın gibi yatırım araçlarını terk eder ve tl'nin yüksek faiz getirisinden faydalanmak için tl'ye geçer. dövize olan talep azalır kur gerilemeye başlar. neticededolara endeksli olan tüm alanlarda maliyetler düşmeye başlar. tüketim tarafından bakıldığında yüksek enflasyon durumunda faiz artışı yapılır. yüksek faizden faydalanmak isteyenler tl mevduata döner. böylece yatırım ve tüketim oranı düşer. kimse ev, araba vs satın almaz, yatırım yapmaz, tüketim azalır. çünkü yüksek faiz yatırımdan daha karlı bir hale gelmiştir.
hesabın var mı? giriş yap