96 entry daha
  • bugun aldigim samsung tabletimle ilk defa adim attigim market. anlamaya calistigim bir sey var. ınternet uzerinde parali olan uygulamalarin bedava hali yok mu? apple'da mumkun olmuyor eger jailbreak yapilmazsa ama android icin boyle bir secenek var diye biliyorum ben. yamuluyor muyum acaba?

    zoge: bunun nesine eksi oy verdiniz lan ahahaha. sozluk android fanboy dolmus haberimiz yok. neyse cevabimi aldim ben tesekkurler bilgilendirenlere.
  • bir zamanlar pazar payı yerde olan android market'in isminin değişmesi ile yerini alan "app store" un korkulu rüyası, google play, al eline oyna.
  • uygulamalarin google play disindaki yontemlerle update edilmesini [yani kendi .apk dosyalarini degistirmesini] yasaklamistir.

    zulfu livaneli'den geliyor, "heeey ozgurluk".
  • elinizde olan bir apk dosyasını yüklemek tabletinizin veya cep telefonunuzun ayarlar-> güvenlik sekmesindeki "bilinmeyen kaynaklar (unknown sources)" yanındaki seçeneği açarak, "sorumluluğunu ben alıyorum" diyerek mümkündür. bu sayede kendi makinanızda geliştirdiğiniz, mesela, bir android uygulamasını play store'a göndermeden makinanıza kurup yüklemek olası hale gelir.
  • bildigim kadariyla "ayarlar" kismina "uygulamalarin kendilerini guncellemelerine izin ver" secenegi koymak, hatta pasa gonlu istiyorsa bunu "by default" olarak kapali hale getirmek google icin pek zor olmasa gerek. kaldi ki, "unknown sources" seklinde bir ayarin orada olmasinin teknik olarak bundan cok da farki yok. yani google'in kontrol etmedigi uygulamalarin android aygitlarda calismasi istenmiyor olsa bu ayar da var olmazdi. boylece "cin" uygulamalarin kullanicilara zarar vermesinin onune gayet kolay gecilebilirdi.

    tabii amaci "ozgurluk" olsaydi boyle olabilirdi. amacin bu olmadigini hepimiz biliyoruz.
  • (bkz: getapk.co)
  • pc arayüzünü ne zaman adam edeceğini merak ediyorum. satın aldıklarımla ilgili detaylı bilgi yok. eski yüklediğim programları listeden kaldıramıyorum(telefonda bu oluyor). ve daha bir sürü eksik...
    android/google savunma ekibi hazır onlineken bir de buna cevap yetiştirsinler, görelim.

    ha "yarrak adam beğenmiyosan kullanma" diyen olabilir. beğeniyorum olm, beğendiğimiz için yazıyoruz bunları.
  • burada bahsedilenein "uygulamalarin otomatik guncellenmesi" oldugunun hepimiz farkindayiz, laf kalabaligi yapip konuyu gumburtuye getirmeye calismayalim. yemiyoruz.

    google play'in engelledigi sey kimin icin sorun olur peki ? cevaplayalim.

    - uygulamanin google play approval process'den gecmesini istemeyenler icin. "ozgur" platformda bu tip bir istegin yerinin olmadigini soylemeyeceksiniz herhalde ?
    - in-app purchase icin google wallet kullanmak istemeyenler icin. "ozgur" platformda bu tip bir istegin yerinin olmadigini soylemeyeceksiniz herhalde ?
    - uygulama guncelleme zamanlamasini, bir de approval process'i bekleyerek "belirsiz" hale getirmek istemeyenler icin. "ozgur" platformda bu tip bir istegin yerinin olmadigini soylemeyeceksiniz herhalde ?

    bu istekleri "yanlis bir sey" olarak nitelendirmek en basta o iddia edilen ozgurluge aykiri zaten. dedigim gibi bunun icin bir ayar koyarsin meselenin cozumunu kullaniciya birakirsin ozgurluk de zarar gormemis olur, senin de isin gorulmus olur. ama bunu yapmiyorsan meselenin de "ozgurluk" olmadigi acik.

    bu istek, en basit tabiri ile "ozgurluk"tur. yoksa, her istek icin " kullanicilara sundugu guveni suistimal etmek" seklinde suclama getirilebilir. mesela app store'a saydirirken birinin cikip ayni argumani kullanmamasini nasil bekleyeceksiniz ?

    bu is tam olarak ozgurluk ile alakali. android diger platformlardan daha ozgur olabilir ama en fazla bu kadar ozgur iste.
  • ozgur bir uygulama marketi olmadigi deklarasyonu yapildiktan sonra kozmik denge saglandi. kendisi ile ilgili baska bir sorunum yok [simdilik].
  • google play tarafinda application'lara yonelik izledigi strateji mail ile bagdasiyor. google apps free edition'daki exchange push destegi kalkti once, sonra google apps free edition kalkti ve sadece business oriented hale geldi.

    simdi google play uzerinde benzer bir senaryo donuyor, yakinda kullanicilara yonelik bilinclendirme mesajlari da gecilmeye baslanirsa (daha guvenli, sizi dusunuyoruz, siz bizim icin bla blasiniz) cuk oturur.

    google play/komisyon, google wallet/komisyon seklinde ilerleyen dongude platform sahibi soz sahibi olmaya baslayacaktir adim adim, yasayacagi en buyuk sikinti 3rd party store'lara yonelik izledigi politikalar konusunda esnek davranmak zorunda kalacak olmasi, yoksa uretici destegini ayni gun kaybeder.

    bu huzursuzlugun ana nedeni olarak facebook'un mobile reklam pazarindan ciddi pay aliyor olmasi, ustune yetinmeyip facebook home'u cikartmasi ve google icin mobile'da ana mecra olan android uzerinde facebook'un da "ana mecra" haline gelme potansiyeli tasimasini goruyorum.

    bu sene mobile eglenceli gececek.
304 entry daha
hesabın var mı? giriş yap