• bir ay önce son modelini almış olduğum alet. bu alete windows yüklemek istiyorsanız doğru entrye geldiniz.

    macbook air'e windows yüklemek hakkında her şey.

    yeni bir macbook air mi aldınız ama buna windows mu yüklemek istiyorsunuz nasıl yapacağınızı bu entryde anlatacağım.

    öncelikle macbook aire windows yükleyebileceğinizi biliyor muydunuz. macbook'a nasıl windows yüklenir merak mı ediyorsunuz. şimdi öncelikle yapmamız gereken şeyleri yazıyorum.

    bir macbook mu aldınız ve windows mu yüklemek istiyorsunuz. biliyorsunuz ki macbook'lar kendi işletim sistemi ile müşterilere ulaştırılıyor. windows yüklü makinelere ise windows yüklemeye gerek kalmıyor. eğer siz macbook'unuza windows yüklemek istiyorsanız windows yüklü bir bilgisayar almamış olduğunuzu tahmin edebilirsiniz.

    bir sonraki makalemizde nasıl windows yüklü bir macbook sahibi olabileceğinizi anlayacağız.
  • şu bilgisayar hakkında "facebook'u zor açıyor" diyenlerin bilgisayarları ya arızalı yada korsan yazılım falan yüklerken malware yemişler, bunların işlemcileri coin mining için kullanıldığından facebook'a işlem gücü kalmıyor. ayrıca facebook ne ya!

    ben size air'ın jenerasyonlarına göre kullanılabilirlik durumunu özetleyeyim, zira elimde veya erişimimde var.

    2011 modeli: facebook, reddit, netflix, kaçak dizi siteleri, torrentten indirilen filmler v.s. için gayet yeterli. ide'ler, xcode v.s. değil de vscode v.b. editörlerle kod yazmaya hala uygun ama docker'lı arka planda çalışan bol script'li şeyler kasıyor. basit word, excel v.s. hala iyi ama büyük dosyalar açarsanız kasıyor. 3d modelleme gibi şeylere bulaşmayın bile. çok eski olduğu için artık pili ölmüştür, çıktığı yıllarda 64gb ssd normal sayılıyordu ama artık çok yetersiz kalıyor.

    2015 modeli: video düzenleme, blender gibi 3d işler kasıyor. safari'de 30-40 tab sonrası kasıyor, açık olan tabların niteliğine bağlı olarak daha az ile de kasabilir. onun dışında yazılım geliştirme, fotoğraf düzenleme v.b. işler için hala fazlasıyla yeterli. bunun da pili ölmüştür, disk muhtemelen 128gb falandır ve artık tepeye kadar dolmaya başlamıştır.

    2018 modeli: tasarım yenilendiği, retina ekranın geldiği model. performans olarak ise eski kasanın son güncellemesi olan 2017 model air ile benzer.

    2020 modeli(intel): bu modelin özelliği, oldukça güçlü ama çabuk yorulan bir işlemciye sahip olması ve 16gb ram'e kadar çıkabilmesi. yorgunluktan kasıt, termal limiti düşük olduğu için uzun süren işlemlerde ısınıp yavaşlaması. bununla 40-50 tab açarsınız safaride, xcode ile ios uygulaması geliştirirsiniz, simulatör v.s. gayet güzel çalışır. docker v.s. her şeyi yaparsınız. canavar gibi makinedir. patladığı nokta, uzun süren skype, zoom v.s. görüşmelerinde çok fan döndürmesi. ortam sıcaksa yeterince soğumayıp yavaşlayabilir bile. ancak içindeki intel 10. nesil işlemcinin tek çekirdek performansı öncekilere göre %30 fazla olduğu için hissiyatı iyidir, çok çeviktir. hızlı tepki verir komutlarınıza. oyun konusunda hala yetersiz ve blender gibi 3d düzenleme, video düzenleme alanlarında ise fazla büyük işler yapılmadığı sürece yeterlidir.

    2020 modeli(apple m1): bu apple'ın arm devriminin bayraktarı. intel versiyonunun bir kaç katı hızındadır. intel versiyonunun temel zayıflığı bunda bulunmaz zira işlemcisinin özelliği çok az enerji tüketmesi ve bunun sonucunda ısınmaması. cihazda fan bulunmamasına rağmen render gibi sürekli ağır yük altında dahi performans düşüşü %15'i geçmez. ayrıca grafik işlemcisi de bir oyun bilgisayarı kadar olmasa da oldukça güçlü olduğundan dolayı 3d düzenleme v.s. için de yeterlidir. macbook m1'in altından kalkamadığı herhangi bir yük yok, tabi bunu xenon işlemcili workstation yüklerini ayrı tutuyorum. demek istediğim, bu cihazda her şeyi yaparsınız. ha tabi oyun bilgisayarı da olmaz hala, kendi performası iyi olsa bile buna uygun oyun bulamazsınız bulsanız bile optimize edilmemiştir.

    diyeceğim o ki, macbook air netbook falan değildir. tam bir iş makinesidir. 16 bin liralık bir m1 işlemcili air'dan daha performanslı olan bir laptopun fiyatı air'ın bir hayli üzerindedir.

    bakın mesela, oyun geliştirme motoru olan unity derlemesinde asus rog strix 15g ile karşılaştırılmış: https://www.youtube.com/watch?v=l4nbhk5f2bs

    ryzen 9 işlemcili bu oyun bilgisayarının anlık fiyatı: 37,000tl

    macbook air 2020, ram yükseltilmiş fiyatı: 19,349tl

    ryzen 9'lu olan bilgisayar air'dan 1 kilo daha ağır(1.3kg vs 2.3), delicesine fan sesi veriyor yük altında ve air'ı sadece prize takılıyken geçebiliyor. bu arada şarj ünitesi de tuğla gibi.

    şu an bulabileceğiniz en ucuz bilgisayar 2000 lira ve içindeki işlemci intel atom.

    en ucuz intel i3 4000tl.
    en ucuz amd ryzen 4700tl

    bu fiyatlara alacağınız bilgisayarlar performans olarak çok yetersiz olmaları dışında ucuz plastik kasaya, yazarken hayattan soğutan klavyeye, berbat bir trackpad'e, düşük çözünürlüklü çirkin ve karanlık erkana sahip olacak.

    2000 liraya eski bir 2011 model air, 4000 liraya ikinci el 2015 model air sizi çok daha fazla tatmin edecektir. pili eskiyince işlemcisinin yavaşladığını sananlar var, bu doğuru değil zira bu iphone değil macbook. pili eskiyince pili çabuk biter, iyice eskiyince şarjda değilken kapanır. pilini değiştirdiğinizde ise yeni gibi olur.

    oyun oynamıyorsanız, macbook air fiyat performans olarak en iyi bilgisayardır. bu çok net, 2000 liraya da bu böyledir, 10 bin liraya da 20 bin liraya da.

    jenerasyonlarına göre benchmark performans skorları: https://browser.geekbench.com/…acbook-air-late-2020
    benim deneyimlerimle örtüşüyor bu puanlar.
  • m2 cipli versiyonu bugün içinde ön satışa sunulacak. ön satış öncesi m1 air ve m2 air arasındaki farklardan bahsetmek isterim özellikle performans konusunda dikkat etmeniz gereken detaylar var (öncelikle m2'nin artılarından başlayacağım):

    dizayn:
    m2 air, dizayn dili olarak yeni çıkan 14 ve 16" prolar ile aynı dile sahip, baktığınız zaman eski bir zamana ait gibi durmuyor. m1 air'ın dizaynı 6 yaşına girmiş durumda.

    ekran:
    m2 air, 100 nit daha parlak bir ekrana sahip (500-400). bu çok büyük fark yaratıyor mu? incelemelerden görebildiğimiz kadarıyla arada bir fark var fakat arada uçurum olduğunu söyleyemeyiz.

    webcam:
    webcam de m2 air ile birlikte 6 sene sonra yenilendi ve 1080p görüntü kalitesine sahip oldu. her iki bilgisayarda da iphone'unu webcam olarak kullanma özelliği mevcut.

    hoparlör:
    hoparlörde de yeni m2'nin, m1'den daha iyi olduğu söyleniyor, bu fark ne kadar ciddi bir fark bilemiyorum, satın alma kararınızı etkileyebilecek derecede olduğunu sanmıyorum.

    performans(ssd):
    şimdi gelelim asıl önemli konuya. performansta m2 bazı alanlarda m1'in gerisine düşüyor. bunun nedeni, apple'ın, giriş modeli m2 laptoplarına iki ssd çipi yerine, tek ssd çipi koymasından kaynaklanıyor. yani 256gb model m1 air, 256gb m2 airdan daha hızlı yazma ve okuma hızlarına sahip. hem de az buz bir fark yok, m1 air bu alanda iki kat daha hızlı.

    ram:
    yine 256gb m2 airlarda, ram daha yavaş çalışıyor. bunun da nedeni yine ssd. apple, ssd'yi de ram olarak kullanan bir yapıya sahip. o yüzden 8 gb ram gibi başka makinelerde yetersiz kalacak düzende, apple bilgisayarlar iyi performans sağlıyabiliyor(du). m2 airlar, bu alanda da m1 air'ın gerisine düşüyor (giriş modellerinde).

    çip:
    m2 çip, tabii ki m1 çipten daha iyi performans veriyor, yaklaşık %18lik bir fark var arada, özellikle tek core kullanan uygulamalarda m2 fark yaratıyor (photoshop gibi örneğin). ama bu demek değil ki m1 çip yavaş bir yapıya sahip, m1 de photoshop uygulaması gayet rahat akıyor zaten m1'in tek core hızı ile 16 inch m1 max mac pro'nun tek core hızı aynı. yani iş görmeye devam edecektir.

    video kurgu:
    işte bu alanda m2 laptoplar, m1lere fark açıyor. aralarındaki en büyük performans farkı burada ortaya çıkıyor. m2 laptoplarda encoderlar olduğu için, kurgu çıkışları, m2lerde daha hızlı oluyor.

    satın alım yaparken ne yapmalıyım?:
    kısacası, bu incelemeleri yaptıktan sonra karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor, giriş model m2 air almanızı tavsiye etmiyorum. bir önceki jenerasyondan daha yavaş bir ssd ve ram kabul edilebilir şeyler benim bakış açıma göre değil. o yüzden m2 alacaksanız, 512 gb ve 16 ram almanızı tavsiye ederim. o zaman da air'ın fiyatı 34 bin tlye ulaşıyor. 14 m1 pro ile aralarında 7 bin tl fark kalıyor. ben 16 m1 max kullanıyorum, çok da memnunum ama 14 m1 pro almış arkadaşlarım da laptoplarından oldukça memnun(detaylı karşılaştırma). burada sizin form faktörü, taşıma kolaylığı gibi özellikleri değerlendirerek karar vermeniz gerekecek. ya da 17 bine m1 macbook air (pt teknolojide bu fiyattan satılıyor) alabilirsiniz. eşimde de m1 macbook air var, çok hafif ve günlük iş performansı çok yüksek, arada sims de oynuyor, gayet memnun kısaca.

    umarım bu inceleme size yardımcı olmuştur. görüşmek üzere.
  • 2017'de aldığım macbook air 13'' 128gb modelinin ssd değişimini ve sonrasında yeni taktığım ssd'ye macos kurulumunu yaptım.

    bu entry'de kullandığım ürünler, yapılma şekli ve macos kurulumunu detaylıca anlatacağım. bir nevi macbook air ssd değiştirme rehberi olarak da görebilirsiniz.

    ayrıca belirtmekte fayda var; bu rehber macbook air 2015 ve macbook air 2017 modellerinin ekran boyutundan bağımsız olarak tüm versiyonları için geçerlidir.

    öncelikle neden bir ssd değişimine gerek duyduğumu açıklayıp eski ssd'me dair kısaca bilgi vereyim.

    bahsettiğim modellerde bir macbook'a sahipseniz zaten içinde satın alırken kapasitesini belirlediğiniz ssd ile gelir. ben alırken en düşük olan 128gb kapasiteye sahip olanından almıştım.

    bu ssd'nin kendi bilgisayarımda atto disk benchmark adlı programı kullanarak elde ettiğim ardışık okuma hızı 628mb/s, ardışık yazma hızı ise biraz daha düşük olmakla birlikte 498mb/s. tabi bu hızların her macbook air'de aynı olmayacağını söyleyeyim. ancak ssd'miz ortalama olarak bu düzeyde bir hıza sahip.

    ilk birkaç sene 128gb alan bana oldukça yetti ancak sonrasında neredeyse doldu ve yaklaşık 1 sene 120gb alan kullanarak devam ettim. geçen ay bilgisayarın bir ssd güncellemesine ihtiyacı olduğunu düşünüp hızına ve kapasitesine dikkat ederek aşağıdaki ssd'yi satın aldım.

    samsung 970 evo plus 500gb

    ürünü hepsiburada'dan 909tl'ye aldım ve ertesi gün kapıma geldi.

    şimdi gelelim ssd değişimi için almamız gereken ikinci ürüne: adaptör

    ne yazık ki macbooklar standart nvme portunu desteklemiyor ve ayrıca bir adaptör almanız gerekiyor.

    iki çeşit adaptör var. ssd üzerine monte edilen ve ssd'nin girişine monte edilen. ilkinde vida ile monte ettiğimizden daha az uğraşmak adına ikinci türe uyan şu ürünü 100tl'ye aldım:

    ssd adaptörü

    bu da gayet hızlı bir biçimde, 24 saat geçmeden geldi.

    son olarak ihtiyacımız olan ürün macbook kasa ve ssd vidalarına uygun tornavida.

    burada iki adet tornavidaya ihtiyacımız var. macbook'un arka kapağındaki vidalar için 1.2mm p5, cihazın içinde ssd'yi sabitlemek için kullanılan vida için `t5.

    bu iki tornavidayı da internetten tek tek veya set halinde almak mümkün. ben set halinde aşağıdaki linkten 100tl'ye satın aldım.

    tornavida seti

    artık değişimi yapmak için hazırız.

    bu aşamada işimizi kolaylaştırmak için kendi çektiğim görsel

    ilk aşama: arka kapak açımı

    cihazda ssd, ram, batarya, işlemci vb. bileşenlere erişmek için arka kapağın vidalarını söküp arka kapağı yavaşça kaldırarak açmamız gerekiyor. bu işlemi yaparken vidaları mutlaka aynı sırada söküp takmak gerekli. zira iki adet vida diğer vidalardan farklı uzunlukta.

    kapağı vidalardan kurtardıktan sonra hafifçe kaldırın ve kenara koyun.

    ikinci aşama: batarya bağlantısını sökmek

    cihazın kapağını açmadan önce cihazınız kapalı olmalı, şarj adaptörünüz kesinlikle cihaza bağlı olmamalı.

    bunlar zaten tamamsa bataryanın da cihazla bağlantısını kesip olası tehlikeleri önleyebiliriz.

    batarya cihazın içinde bulunan 4 adet dikdörtgen pilden oluşan siyah parça. bunun bir de siyah, üzerinde siyah bir bant bulunan ince dikdörtgen bir kablosu var ve bu kablo siz kapağı açtığınızda üstteki girişinde olmalı. bunu bu girişten yavaşça çekip çıkartacağız. biraz sıkı oturmuş olabilir endişelenmeden yavaşça çekin ve çıkartın.

    üçüncü aşama: ssd değişimi

    şimdi tek yapmamız gereken ssd'yi değiştirmek.

    öncelikle ssd pilin hemen üst kısmında dikdörtgen biçiminde incecik bir parça. bunun vidasını, aldığımız t5 tornavida ile söküp, ssd'yi 1-2cm yukarı kaldırıp yavaşça çekip çıkartıyoruz.

    yerine yeni aldığımız ssd'yi adaptörüne takıp (burada pin sayılarını denk getirecek şekilde düz takmalıyız) oluşturduğumuz uyumlu ssd'yi eskisinin yerine yavaşça takalım. biraz zorlayabilir ama nazik davranmaya çalışın.

    ardından vidayı sıkıp. bataryayı tekrar bağladığınızdan emin olun ve arka kapağı vida sıralamasını önemseyerek yeniden monte edin.

    dördüncü aşama: bilgisayara macos kurmak

    şu anda bilgisayarımız boş, yani içerisinde bir işletim sistemi yok. ancak işimiz çok kolay, öncelikle internetimizin dns ayarını 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 adresine değiştiriyoruz. aksi taktirde 2002f hatası alacağız.

    düzeltme: bazen herşey normal olsa bile 2003f isminde başka bir hata almak da mümkün, burada internete bağlı diğer cihazları mümkünse kapatıp cihazımıza daha stabil bir internet bağlantısı sağlamamız sorunu çözecektir.

    yapacağımız işlemin adı internet recovery olarak geçiyor. öncelikle bilgisayarın açma tuşuna basar basmaz alt(option)+cmd+r tuşlarına basılı tutup ekrana dünya simgesinin çıkmasını bekliyoruz.

    ardından ağımıza bağlanıp bekliyoruz. bu işlem ortalama 10 ila 40 dakika arası sürüyor. ardından karşımıza gelen ekranda disk silme işlemine girip ssd'mizi seçtikten sonra üstten sil butonuna tıklıyoruz. silme işlemi bittikten sonra ilk menüden macos yükle seçeneğini seçip kurma işlemini başlatıyoruz.

    burada ortalama 35 dakika bekletiyor sizi, ardından klasik macos kurulum ekranı ve işlemimiz sona eriyor.

    burada rehberimiz sonlanıyor. son olarak sizlere ilk başta yaptığım atto disk benchmark testinde şimdiki ssd'nin elde ettiği sonuçları paylaşmak istiyorum.

    okuma: 3432mb/s
    yazma: 3121mb/s

    sonuç beni tatmin etti. umarım sizlere de faydası olur

    düzeltme: birkaç gün sonunda cihazın pil süresinde bir değişim olmuş mu diye test ettim.

    sonuçlar şöyle:

    her iki testte de 100% şarj ile parlaklık son seviyede iken 8 saatlik bir youtube videosunu internet üzerinden oynattım.

    eski ssd ile video sonundaki pil şarjı 56%

    yeni ssd ile video sonundaki pil şarjı 54%

    görebileceğiniz gibi çok bir fark yok ancak kağıt üzerinde yeni ssd’mizin eskisinden biraz daha fazla güç tükettiğini görebiliriz
  • fanboyluğu falan geçtim, çoook açık arayla hayatımda kullandığım en iyi bilgisayar. hatta hayatımda kullandığım son kullanıcıya yönelik en başarılı ürünlerden biri. kutusundan şarj aletine, kasasından fanına kadar. verilen her bir kuruşa değdiğini kesinlikle söyleyebilirim.

    iphone almadan önce apple ürünlerinden nefret eden ben, iphone'un muhteşem çalışmasından etkilenip laptop'ımı da macbook air'e terfi ettirdim, ilk iki haftanın sonundaki düşüncem budur.

    yavaş çalışır lan o ne öyle dedim ama, günlük kullanımda çoook bariz bir biçimde 2.55 ghz'da çalışan i5 işlemcili eski laptopumdan kat kat daha akıcı ve hızlı çalışıyor ve aletin üzerinde 1.7ghz'lik i5 var lan. oğlum nasıl oluyor bu? ssd farkı diyeceğim o da bu kadar fark etmez anlamadım gitti. hayretler içerisindeyim. arka planda 7 tane masaüstü var şu an biri dashboard, ikisinde safari, birinde powerpoint, diğer ikisinde ise takvim ve mail ve son kalanında twitter açık, arkadaş bi dur de lan? bi yavaşla yahu şu ünlü şemsiyeyi görelim. yok. çat çut üç parmakla sağdan sola geçe geçe hallediyorum işlerimi. animasyonlar duraklamıyor bile, bi fps düşüşü olmuyor yahu.

    hele o açılış süresi var ya arkadaş, insanı katil eder ya. kapağı açıyorsun ve bilgisayar açılıyor. açılış süresi bu. kapanışı da şöyle, kapağı kapatıyorsun. bu yani. bu kadar net. hadi lan dedim o bekleme modu bizi mi kandırıyosun stiiv, 1 saat sonra devre dışı kalıyodur, hibernation'a falan geçiyodur, sonra açılışta yine bekliyosundur ama yok, kapadım kapağı 1 gün bıraktım aleti olduğu yerde, açtım kapağı çat diye açıldı, şarj da yüzde bir mi ne inmiş. olm nasıl lan? eski laptopumun özellikleri bundan kat kat iyiydi, değil açılış süresi, uykudan uyanma sürelerini bile karşılaştıramıyorum o derece.

    pil ömrü zaten aşmış nası oluyosa. kahve dünyası'na oturayım dedim geçen bi kahve içerim, net 5 saat geçti pil az uyarısı verdi alet. bi kahve içip 5 küsür saat oturduğum için utandım o ayrı bi konu. alet beni benden daha çok düşünüyo bu arada onu söyledim miydi? ışıklar yanınca aydınlatmayı artırıyor, sönünce düşürüyor ki gözlerimi elime almayayım. klavye aydınlatması da otomatikman değişiyo rehber oluyo bana. bi de trackpad'i hakkaten o kadar iyi ki mouse'sız laptop kullanmayan ben daha alete mouse takmadım bile.

    yani özet olarak hakkaten steve reyizin dediği gibi magical bi alet bu. 256 gb'lık ssd'li versiyonun aşağı muhtemelen kurtarmaz, onu alın ama harbiden ciddi ciddi tavsiye edebileceğim, kefil olabileceğim az sayıdaki aletten biridir bu. 'hasssiktir bu ne lan?' faktörüne hiç değinmedim dikkat ediyosanız. oyun oynamıyorsanız, 13 incin yeterli olduğunu düşünüyorsanız 88 model broadway parasını laptopa gömdüğünüze değiyor.

    dezavantajları: oyun oynuyorsanız ve processor intensive işler yapıyorsanız muhtemelen size yetmeyecektir. mac os'a alışmak biraz sürebiliyo, ulan kopi pest nası yapılıyo diye google araması yapınca kendinizi bilgisayara yeni adım atmış 48 yaşındaki teyzeler gibi hissediyosunuz (alışınca bill amcaya küfürler gırla gidiyo o ayrı) ayrıca 13 inç olduğu için masadaki duruşunuzu çok bozuyor, boyun fıtığı riskini artırıyo gibi hissediyorum ama benim paranoyaklığım da olabilir. bi de nerede açsanız 'hava atıyo piç' oluyosunuz, kızlar hasta oluyo. her gün sevişmekten bel fıtığı oldum.

    haftalar sonra gelen ekleme: vmware fusion altına windows 8 developer preview kurdum. macbook'un kapağını kaldırıyorum, 1.5 saniyede hazır. vmware fusion'a tıklıyorum, sıfırdan açılıyor, sanal makinayı resume etmesi 6 saniye falan sürüyor.

    yani: benim, macbook air üzerinde çalışan mac os x lion üzerinde çalışan vmware fusion üzerinde çalışan windows 8'i açıp hazır hale getirmem, i5 işlemcili bir laptop üzerinde çalışan windows 7'ye ulaşmamdan kat kat daha çabuk gerçekleşiyor. özeti bu. saygılar.

    aylar sonra gelen ekleme: yavaşlıyor ve yer yer artık kasmaya başladı. sanırım işlemci darboğazı bu tamamen, safari'de bir sürü tab açıkken kasıyor, kapağı açınca da çat diye açılmamaya başladı, bazen 5-6 saniye bekletiyor beni. alacaklara mid 2011'den ziyade en yeni versiyonu almalarını tavsiye ederim, o da yetmeyebilir, tartışılır.
  • çay dökerseniz bozulur tabi, insan gibi latte dökün şuna
  • karşılaştırmalı açıklaması daha mantıklı olacak alettir. tamamen kendime ait ( eşimin dokunmadığı ) sadece iş için kullandığım ( outlook ve ofis uygulamaları ) şu özelliklere sahip 2014 model lenovo laptop bilgisayarım var:

    cpu
    3.nesil ıntel® core™ i7-3517u
    bellek
    8gb
    grafikler
    nvıdıa® geforce® 625m (1gb)
    boyutlar
    382 x 250 x 21 mm (15,0 x 9,8 x 0,8")
    kamera
    720p hd web kamerası
    ekran
    15,6" hd led ekran (16:9 ekran genişliği) (1366x768)
    ağırlık
    2,2 kg/4,85 lb

    bu bilgisayarı kullandıktan bir kaç dakika sonra elime ev halkının ortak kullanımına tahsis edilmiş (eşim ve ben) macbook air'ı aldığım anda sanki o üzerinde oturduğum berjer koltuk bir zaman makinesine dönüşüp beni 20 yıl sonraya atıyor. bir işletim sistemi bir kez takılmaz mı? bir ekran bir kere donmaz mı? bir bilgisayar nasıl olur tamamen kapalıyken bir tablet hızında açılabilir? lenovo ya yüklediğiniz soluk mat donuk silik tatil resimleri nasıl olur bir anda bin bir renge bürünür? bütün bunları yaparken şarjı nasıl iki kat fazla dayanıp, hiç ses çıkarmaz ve ağırlığı diğerinin yarısı olabilir?
  • apple'in internet sitesindeki spoiler'in "there is something in the air" olmasindan mutevellit mr jobs'un bugun yapacagi keynote'ta tanitilmasini bekledigim urun. yani ne zaman bisi alsam hemen yerine daha iyisi cikiyo arkadas, nedir bu kapitalizmden cektigim?

    kallavi edit: "daha iyisi" derken fena yanilmisim. ince olmasi disinda hicbir ozelligi yok. mesela 1 (yaziyla bir) usb port kimin neresine yeter? ya da cd/dvd surucusuz bir laptop kimin ne isine yarar? bir sey izlemek ya da bir program calistirmak icin ille de yan odada bir pc/imac mi bulundurmam gerek? pinch edip goruntuledigim sitelere zoom yapmak guzel de ben onu zaten command +'yla yapabiliyodum, daha pratik degil ki? uc parmakla navigasyon desen firefox add-on'lari sagolsun o isi tek parmakla da gorebiliyoruz. ne yani?

    ipod dizaynlarini tepetaklak degistirmesiyle bence dususunu de isaretledi apple, bu macbook air de bu gidisatin devamini gosterir ancak. ah be apple diyor, selamlar ediyorum.

    edit: bu entry'mi gecen gun gordum ve sadece gercek hayatimda degil baska konularda da miyop oldugum sonucuna vardim. ama sirf ibret olsun, gorup gorup utaniyim diye silmiyorum eheh, simdi mouse pointer'ini o :( isaretinden yavasca uzaklastir dostum.
  • benim için gerçekçi kullanım senaryolarında pili 8-11 saat gidiyor. nedir bu gerçekçi kullanım? flash player yüklü, ekran parlaklığı otomatik ve dışarıda açık havada da konforlu kullanılacak düzeyde(mesela şu an kendisini maksimum parlaklığa ayarladı zira hava güneşli).

    browser dışında şu sıralar kurcaladığım unity3d çalışıyor, arada compile ediyorum falan. tarayıcıda 8-10 tab açık, müzik için spotify çalışıyor. haliyle monodevelop falan da açık, arada illustrator ve photoshop'a da iş düşüyor. herhangi bir servisi falan kapatmadım, her şey ideal şekilde olması gerektiği gibi çalışıyor.

    pil 8 saat mi gidecek yoksa daha fazla mı genelde ortamın aydınlığına bağlı olmuş oluyor, yani gece kullandığımda ekran ışığı otomatik kısıldığı için pil daha çok gidiyor. bir defasında 6 saatte de tükettim pili, grafik programlarını yeterince yoğun kullanınca sanırım 4-5 saate kadar da düşürebilirim.

    sabahtan beri kullanıyorum, şu an %28 e düşmüş pil ve hiç de aman pil bitecek modunda değilim, daha 3 saat giderim var diyor.

    lenovo laptopumda %28 demek pil bitmiş demekti ve uğraştığım şeyleri yavaştan kaydedip priz aramanın vakti gelmişti.

    resmen taşınabilir bilgisayar yahu. şakası yok, aletin pili gidiyor.
  • hem 2020 intel i5 hem de m1'e thermal pad modunu yaptım, intel'da %15 m1'de %15-%20 civarında bir performans artışı oldu.

    nedir ne değildir için: https://www.youtube.com/watch?v=iacho5y9los

    özetle, alt kapağını açıp heat sink'e thermal pad yapıştırıyorsunuz. kapak kapatıldığında temas edecek şekilde bunu yapmanız lazım, bu sayede ısı alt kapağa transfer edilerek işlemcinin soğutulması kolaylaşır. yapması kolay ve daha sonra vaz geçerseniz de pad'leri söküp orijinal haline getirebilirsiniz.

    intel'da günlük kullanımda bile fark etti, daha kolay soğuduğu için fanın devreye girmesi gecikiyor ve daha sessiz oluyor. uzun süren ağır yük altında 26 derecelik ambiyans sıcaklıkta işlemci 1.4ghz yerine 1.6ghz'de çalışmaya başladı. cinebench skoru 2250'den 2600'e çıktı.

    yalnız m1de gerek var mıydı emin değilim. cihaz zaten fansız ve 10dk'dan kısa süren yüklerde ısınmadığından günlük kullanımda hiç bir fark yok, geekbench gibi kısa süren testler cihazı ısıtmaya yetmediğinden herhangi bir skor farkı da ortaya çıkmıyor. anca cinebench 10 dakika boyunca ısıttıktan sonra farkı görmek mümkün oluyor, 6800'den 7700'e çıkıyor skor.

    evet bir iyileşme oluyor ama cihazın altı da normale göre çok daha sıcak oluyor ve pil sıcaklığı da daha çok artıyor. bu da 10dk'dan uzun süren kesintisiz tam yük ile yapılan kullanımların pil ömrünü azaltıyor olabileceği anlamına geliyor.

    sıcaklık artış profiline bakalım: görsel

    thermal pad modu sonrasında denge sıcaklığın 10 derece daha düşük olduğunu göreceksiniz. aslında bunun aynı olmasını sadece buna daha uzun sürede erişilmesini beklerdim, sanırım apple kompleks bir sıcaklık yönetimi yapıyor ve sadece işlemci sıcaklığına bakmıyor.

    öte yandan, denge sıcaklığa gerçekten de daha uzun sürede erişildiğini görebilirsiniz. 10 dakikalık testlerde elde edilen skor artışının sebebi bu da olabilir, yani işlemci biraz daha uzun süre tam performansta çalışıyordur. mod sonrasında performans çekirdekleri 10 dk sonra 3ghz'den 2.85ghz'e düştü, öncesi bu düşüş biraz daha fazla oluyordu, yani throttling'i azalttığı da kesin bilgi.

    yalnız laptopta da saatler süren renderlar alınmaz sanki? bu durumda, en fazla yarım saat süren render ve derleme işlemleri için biraz performans artışı elde etmek için yapılabilir ama 30dk sürecek işlem 25dk süremsi çok mu önemli? değil sanki.

    son tahlilde, günlük kullanımda fark yaratmadığı içim m1 işlemcili air'da thermal mod'u "gereksiz" buluyorum. öte yandan, intel işlemcili bir pervaneli ısıtıcı sahibiyseniz şu thermal pad modu meselesini değerlendirin.
hesabın var mı? giriş yap