• tesla sahibi olmadığım için en ufak ilgilendirmeyen sorundur, sahi o buton neydi?
  • tesla model s 60(d) ve model x 60(d)'lerde gecerli apdeyt. tikat ettiyseniz 60kwh modeller icin gecerli. olay su sekilde isliyor: tesla'nin 60kwh pili yok. 60kwh olarka satilan modellere de ayni 75kwh enerji kapasiteli pilleri takiyorlar, ancak yazilim pilin kapasitesini sinirliyor. haliyle aracin satis fiyati da daha dusuk. tesla, tahliye bolgesindeki 60'lik araclarinin yazilim limitini gecici bir sure icin kaldirarak firtinadan kacanlara fazladan ~50km menzil veriyor. bu apgreydi cepten satin alip 60'lik teslanizi kalici olarak 75 yapmak isterseniz hediyesi $5k.
  • nimet olarak görmek yerine bende ters bir algı yarattı.

    bölgenin durumu için iyi düşünülmüş bir hareket ama 75'lik araba alana da 60'lık araba alana da aynı donanıma sahip makineyi verip çok para verene çok kullandırmak az verene az kullandırmak pek hoş değil.

    ziyadesiyle kapitalist.
  • tesla her ne kadar gerçekten sevdiğim ve kendi sektörünü oluşturması yönüyle takdir ettiğim bir firma olsa da arabaların kaynak kodlarının açık olması gereğini düşündürten güncelleme.

    zira tesla'nın bu güncellemede boolean bir değişken için "is60kwh = false;" yapması ile double cinsinden bir değişken için "powercapacity = 75.0d;" yapması arasında tesla'nın sattığı arabalar üzerinde sahip olduğu kontrol yönünden dağlar kadar fark var. ikincide sisteme erişebilen art niyetli kişiler "75.0" yerine "0.0" yazdığı anda araç durur. daha da kötüsü, bu şekilde bir kontrole sahip olan ve bunu kanıksayan otomobil firmaları gelecekte araçlarını sattıktan sonra kilometre başına ücret isteyip adil kullanım kotası gibi uygulamalar getirebilirler.

    çoğu insanın ilgilendiği boyutuna bakarsak da tesla firması için güzel bir pr çalışması ve araçlarıyla kasırgadan kaçmaya çalışan insanlar için güzel bir haberdir.
  • ben hep şahin kullandığım için..
  • normalde 3000 dolar gibi bir rakama verilen full kapasite batarya kullanım hakkı nın olağanüstü durum sebebiyle yanılmıyorsam ayın 16 sına kadar tesla tarafından ücretsiz olarak açılmış olma durumu.

    güzel düşünmüşler. güzel de reklam olmuş.
  • türkiye'deki girişimci zihniyetin maksimum 200 tl'ye halledebileceği hadisedir, bırakmazlar öyle 60 kw'de tesla mesla...
  • elon musk'a peygamber muamelesi yapanları ters köşe yapıp "ımı 75 kw ımı 60 kw" diye semeletmiştir.

    lan aynı bataryayı 75'likte kullanınca 6 ayda anası sikilmiyor mu andaval? bak ne diyor adam? ayynı bataryaaaa.

    gerçi elon musk'a %99'u müslüman olan türkiye'de peygamber muamelesi yapılması garibime gitmedi. orjinal dinlerinin peygamberlik mesleği de esnaflık.

    (bkz: kazancın onda dokuzu ticarettedir)
  • kapitalizm'in elestirilecek cok tarafi var, ama bu yazilimsal kisitlama olayinin en azindan bir mantigi var, ve insanlarin hayatlariyla oynamiyor.
    market segmentasyonu diye bir sey var, herkesin bir butcesi var o yuzden ihtiyaci olmayan o upgrade'i yaptirmiyor.
    elektrik arabalarinda en buyuk maliyetlerden biri batarya oldugu icin ve ne kadar yuksek miktarda uretilirse kar marji o kadar yuksek olacagi icin iki ayri modelde batarya uretmek yerine tek model batarya uretmek daha ucuz.
    ayni sey bilgisayar islemcilerinde de var.
    mesela ayni seyi hastanelerde hastalara yaparsan yani butcesine gore hizmetten kisarsan iyi olmaz bence.
  • bu olay, köprüleri bayram hediyesi olarak ücretsiz yapmaya benzemez ağalar. adam sana sattığı ürünün en temel özelliklerinden birini uzaktan tek tuşla değiştirebiliyor; otomobil gibi bir üründe ikincil bir iradenin bana ortak olması fikri açıkçası hiç hoşuma gitmezdi. hatta "abd'de yaşasaydım kesin tesla kullanırdım" olan fikrim şu anda "tesla sahibi olsam yarın gider satardım amk arabasını" şeklinde evrildi.

    bazı makul kullanım alanları olabilir bu özelliğin. mesela polis tarafından takip edilen bir tesla, uzaktan tek tuşla deaktif hale getirilebilir ya da aşırı hız yapan bir sürücünün hız limiti uzaktan kontrolle düşürülüp güvenli seviyeye çekilebilir vs. bunlar toplum için faydalı müdahaleler olabilir. lakin toplumsal fayda sağlıyoruz ayağına benim aracımın "erişilebilir" hale getirilmesi çok tehlikeli. ileride bu tip araçlar çok daha yaygınlaştığında milyonlarca araç kullanıcısını ticari amaçla sömürebilecek ya da çok ciddi bir terör hedefi haline getirebilecek bir uygulama bu.

    elimizin altında sözümona tüm dünyaya açıldığımız bir internet bağlantısı var. wikipedia bile bir gece ansızın erişimimize engellendi amk. devlet sırf kendine tehlike oluşturmasın diye zaman zaman, hatta paranoyakça sosyal medya sitelerinin trafiğini kısıtlamıyor mu? deli olmuyor muyuz? bu tür durumlarda bağımsızlığımız ve kişisel haklarımız çiğnenmiyor mu? kişisel otomobilin uzaktan kontrol edilebiliyor olması da tam olarak bu potansiyeli taşıyor işte. şu son habere konu olan yazılım müdahalesi müşterilerine ekstra seyahat şansı veren ve kimileri için belki de hayat kurtaran bir "kıyak" gibi görünse de beni ziyadesiyle geren bir hamle.

    en son, boston dynamics'in insan gibi yürüyen ve tekmelenince dengesini korumayı başaran robotlarını gördüğümde böyle tuhaf hissetmiştim.
hesabın var mı? giriş yap