• kafamı epeydir kurcalayan bir soru aslında bu. geçtiğimiz yaz vizesiz karadağ'a gitmiştik ve karadağ ab ülkesi olmamasına karşın para birimi olarak euro' yu kullanıyordu.
    yani para birimi olarak euroya geçmek için ab üyesi olman gerekmiyor.
    öbür taraftan biz zaten ab üyesi olmak için bir çok kanunumuzu buna göre düzenledik. tüm bu kanun ve kuralları yaparken neden euroya geçmedik?
    her yıl enflasyon rakamları ile oynuyorlar. tl muazzam derecede değer kaybederken emek ucuzluyor, sahip olduğumuz maddi varlıklar değer kaybına uğruyor.
    bence tl'de kalınması iktidarın işine geliyor. bu sayede popülist politikalarına ve savruk harcamaya devam ediyorlar. bir kere en başta elindeki iş gücünü ucuza kullanıyorlar. emekli maaşlarını tl ile ödüyorlar. kasada para mı kalmadı? darphane elinde karşılıksız tl basar borcunu ödersin. bu sayede mevcut düzeni devam ettirebiliyorlar. euroya geçilse böyle savruk davranamazlar. vatandaş da hayat pahalılığı karşısında bunalmaz. ama maaşlar ödenebilir mi? işte bu büyük bir soru işareti. konunun uzmanı ekonomist arkadaşlar fikirlerini paylaşabilirse bu iş neden imkansız hepimiz öğrenmiş oluruz.
  • valla ben de yıllardır bunu düşünüyorum. kime sorsam "oooo çok kötü olur" diyor ve "maaşlar direkt kurdan çevrilir, mesela asgari ücret 300 euro olur ama 1 liralık su 1 euro olur" diye ekliyorlar. "almanya'da mark'tan euro'ya geçerken öyle oldu, millet süründü" diyorlar. ulan 1 liralık su neden 1 euro olsun? maliyeti mi artacak suyun? ikea'dan alacağın mobilya 2000 liradan, 2000 euro'ya mı çevrilecek?

    yıllardır fakirleşmekten götümüz düşmüş zaten, bence euro'ya geçip bu işkenceden kurtulmalıyız. bu gidişle mesela yıllar sonra asgari ücret 10 bin lira olsa, yine 300 euro civarı edecek. ee ben ne anladım bu işten amk? ama para birimimiz euro olsa ve asgari ücrete her sene 20 euro zam yapsan, 10 sene sonra 300 euro'luk asgari ücret olur sana 500 euro.

    gerçi biz euro'ya geçersek onu da batırırız, 1 dolar 7 euro olur.*
  • bir anda fukara olduğu ortaya çıkar.
  • bol sıfırlı taha tatlı oluyor bi yerden sonra hesap edemiyorsun gireni çıkanı.
  • 6 yıl önce; 80 yaşında, adana asıllı bir yunan şöyle demişti bana bu varsayım için:
    " gelip yanıma oturman lazım amma sonra."
    "niye?" dedim.
    "sen aglayınca gözün yaşın silecem."
  • euro devalüasyon geçirir, acile kaldırırlar.
  • kimse ciddi bir cevap vermemiş. mevcut politikalar çok kötü olduğu için insanlara hoş görünüyor olabilir ama ortak bir para birimine geçmek aynı zamanda para politikasını yönetme işini de avrupa merkez bankasına vermek demektir. bu da enflasyondan faiz oranlarına, tüketimden tasarrufa bir çok değişkenin ülkenin kontrolünden çıkması anlamına gelir. örnekler avrupa’nın en güçlü ekonomisi almanya değil de kriz anında elinde hiçbir hamle şansı olmayan yunanistan üzerinden incelenirse olay daha iyi anlaşılır.
  • çünkü avrupanın ekonomik seviyesini bizim seviyemize indiririz. bizim için iyi olur ama avrupa için zor.
  • ab'yi, ingiltere brexitle bile dağıtamadı. ama bu kararı alırsak bisküvi gibi dağılırlar. ab'ye tam girmiş oluruz, hem de öyle böyle değil.
  • asgari ucret 200euro olur ne olacak.
    tanim: hicbir zaman giremeyecegimiz avrupa birligine girersek, edersek ne olur euro gecer ve asgari ucretimiz 200€ olur.
hesabın var mı? giriş yap