• bunu anlamak için pek de doktor olmaya gerek yok, çok basit bir bakkal mantığıyla düşünmeniz yeterli;

    bir ürün satıyorsunuz ve müşteriniz onu aldıktan sonra tekrar hiçbir ürününüze ihtiyaç duymayacak. gerçekten onu vitrine koyar mısınız ? yoksa kullanıcıyı onlarca ürüne bağımlı/mecbur hale getirip, rutin olarak parasını mı alırsınız. kimse sizin iyi ya da kötü olmanızı umursamıyor, kendi çıkarını düşünüyor sadece.
  • yıllardır insanım birçok ilaçtan fayda gördüm.
  • yüzde yüz haklı bir açıklamadır. trilyonlarca doların hakim olduğu bir sektör istediği her şeyi yaptırabilir.

    meslekten bir kaç gün men edilmek üzeresiniz gülümser hocam, naptınız :(
  • "ama yıllardır da yazıyorum"

    diye bitirse tam deli diyeceğim de bu haliyle yarım akıllı bir açıklama olarak kalmış.
  • talihsiz bir açıklama. bu hekim gündelik yaşantısında da umarım hiçbir hastaya ilaç yazmıyordur. eğer yazıyıorsa da ciddi anlamda söyledikleri ve yaptıkları çelişiyor demektir. yine daha önceden ilaç yazmış olduğu hastalarını da zor bir duruma sokmaktadır.

    diğer taraftan koruyucu sağlık hizmetlerinin çok önemli olduğu kısmına sonuna kadar katılıyorum. hastalığı ortaya çıkmadan önlemek her zaman bir sağlık sisteminin en çok üstünde durması gereken ve bireylerin de en çok arzuladığı şey olmalı.
  • bazı hastalıklar için kısmen doğru ama ilaçsız ve tedavisiz iyileşemeyen hastalıklar da var ki hepsini genelleyemeyiz. tıpçı değilim ama ister istemez bazı sorular geliyor aklıma. kanser gibi hastalıkların çok çeşitli sebebi var örneğin. çok sağlıklı bir hayat yaşıyor olan insanlar da yakalanabiliyor bu hastalıklara. belli bir nedeni yok. bu durumda o kişinin ilaç ya da diğer tedavi yollarından başka çaresi kalmıyor. hastalanmamak en doğrusu tabii ama bazen akla hayale gelmedik hastalıklar insanın başına gelebiliyor ki bunun doğal yaşam ile de ilgisi yok.
    ilaçlar bazen hastalığı iyi etse de yan etkileri bile pek çok başka hastalıklara da sebep olabiliyor. en güzeli dendiği gibi hiç hastalanmamak ama insan vücudu da sürekli çalışan bir organizma olunca bu da mümkün olmuyor.
  • modern tıbbın ilerlemesi yavaş gibi görünse de, her bilimsel olan gibi, kesin ve güvenilirdir; ortalama insan ömrü uzuyor, çoğu kronik hastalıkta yaşam süresi ve kalitesi yükseliyor ama ilaç devleri de sosyal devletin olmadığı yerlerde sigorta firmaları ve onların üzerinden kişileri, sosyal devletlerde ise merkezi sağlık kurum/kuruluşlarını sağıyorlar. sosyal devlet şemsiyesi altındakilerin hastalıklarını kabullenmiş olarak mutlu ve uyumlu yaşama şansları daha fazla, ama beklentilerini realize ederlerse elbette.

    (bkz: michel foucault)
    (bkz: the birth of the clinic)

    ayrıca;
    (bkz: panacea)
    (bkz: jenerik ilaç)
    (bkz: ulusal ilaç)
  • yanlış tarafından köpürtülen demeçtir. yıllardır ilaç sektöründe yöneticiyim ve özellikle hematoloji onkoloji alanında birçok okumam ve araştırmam olmuştur. hastalıkların büyük kısmı kendiliğinden oluşmazlar. örnek kötü beslenir, hareketsiz yaşarsan kolesterolün yükselir, kalp damar hastalıklarına zemin verirsin. hoca burada, uzun yıllar hiçbir koruyucu önlem almadan o birikimi ilaç ile tedavi etmen çok zor ve bazen artık çok geç der. verdiği örnek ki küba en sağlklı beslenen ülkelerden birisi ve kalıtımsal olarak kalp damar hastalıkları ortalamanın altında. yani herkes kendinin koruyucu hekimi olmalı.
    gelelim ilaçlar gereksiz diyen überlere.
    o bahsettiğiniz placebo etkisini kolesterolde, ağrıda, depresyonda hissetmeniz mümkün( fark ettiyseniz vitamin ve ek besin maddeleri hiç muhatap olarak alınmaz ) ama ciddi hastalıklarda bu kadar iddialı olmayın derim. örneğin bir kan kanseri türünde placebo alırsan 3 ay ilaç alırsan 30 yıl yaşarsın. başka bir örnek kolon kanseri ki ülkece yakından takip ettik yıllarca *
    ha tabi ki ilaçların etkileri azalıyor her geçen zaman ve sektör yenisini daha iyisini yapmak zorunda kalıyor. bunun nedeni sadece bigpharma nın aç gözlülüğü değil evrim ve doğanın işleyiş biçiminden kaynaklı.
  • bir prof'dan beklenmeyecek duzeyde garabet aciklama.
  • "ben hastalarımı uyarıyorum, ne olur bana hasta olarak gelmeyin."

    bu nasıl bir cümle? ne anlama geliyor olabilir? hem müşterilerine "hasta" diyor hem de "hastaysan gelme" diyor. yani kimse gelmesin, ben de doktor olmayayım, ilaçlar da tü kaka.

    değişik bir kafa, bu demeç esnasında bir takım ilaçların etkisi altında olabileceğinden şüphelenmedim değil.

    abuk sabuk hastalıklarım var. eşimin de var. şu anda kullandığımız ilaçlar, kullanmaya başlamadanki halimize göre, evliliğimizin ve hayatımızın kalitesini 2 kat arttırmış durumda.
hesabın var mı? giriş yap