• batma sebebi euro bölgesinde olmasidir. yoksa turkiyeden cok daha saglam bi ülke.

    turkiye euro bolgesine girse muhtemelen 3 gün dayanamaz.

    şöyle düşün; 1500 tl maaş alan bi memur her hafta sonu çeşme beach clublerinde takilsa ne olur?? kısa sürede iflas. yunanistanin durumu budur.

    turkiye ise asgari ücretli işçi gibi ama evden dişari çikmiyor. soğan ekmek yiyor (yaşam standartlarimizi temsilen)

    bu yuzden daha direncli. saglam ekonomi gibi gorunuyoruz. halbuki hayatlarimiz leş.

    ha o zaman eurodan niye cikmiyorlar diye bi soru gelebilir. bu saatten sonra o da sancili olur. borçlar euro cunku.

    mustafa pektemekle 1.7 milyondan 4 yillik sozlesme imzalayip 2. sene sonunda seni gonderecegiz demek gibi bir sey bu. istedigin kadar gönder, o 4 yillik maaşi sana ödetirler.

    edit: yanlis anlasilmasin. euro herkesi batirir demiyorum. almanya gibi iyi bi uretiminiz ve gucunuz yoksa batarsiniz euroda. turkiyede euroya gecse iflas eder. hatta yunandan beter olur. demek istedigim bu.
  • batmaya yaklaşan ülke. açık piyasalara (nam-ı diğer liberalizm) entegre olmuş herhangi bir ülke en kral solcu parti bile gelse, ülke dışındaki kurumlara bağımlıdır. o kurumların dediğini yapmak zorundadır. ya ülkeyi tamamen dışa kapatıp her şeyi sil baştan yapar ya da o deveyi güder.(avrupa birliğine üye oldukları için ülkeyi kapatma ihtimalleri 0'a yakın.)

    neden çok açık kendiniz üretmiyorsunuz, ciddi miktarda borcunuz var, yetki ecb'de olduğundan para basamıyorsunuz (gerçi bassanız da pek bişey değişmez. paranız çoğaldıkça değeri azalır. insanlar 1000 birim para maaş alacağına 100000 birim para maaş alır, ekmek 2 birim para yerine 2000 birim para olur) kemer sıkmıyorsunuz. kusura bakmayın ama arkadaşım winter is coming
  • savunma bakanı nın "eğer referandum da halk, ımf paketine evet oyu verirse, türkiye nin yunanistanı işgal edeceğini" iddia ettiği ülke.

    yazık lan.

    düşünsenize adam türkiye işgal edecek diyor, artık ne kadar diptelerse..
  • batmasındaki temel sebep kötü yönetimdir. bugünü kurtarmak için yarını heba eden anlayıştır.

    yunanistan, ab'ye girince ülkeye altyapı gelişimi adına büyük fonlar aktarıldı. bunların büyük kısmı çarçur edildi. popülist politikacılar, bu parayı üretime, altyapıya yatırmak yerine oy uğruna emekli maaşına orantısız zam yapmaya harcadılar. deniz ticareti ve turizm hariç hiçbir sektör gelişmedi. üretimsiz ülke olmaz. yunanistan, üretime gerekli önemi vermeyişinin cezasını çekiyor.

    yunanistan'ın bu durumunu almanya'ya bağlayıp "kötü almanlar, gariban yunanlar" muhabbeti yapmak şapşallıktır. almanya karıncadır, yunanistan ağustos böceği. söz konusu masalı okuyup da ağustos böceğine acıyan zihniyeti ömrüm boyunca anlayamadım, anlayamayacağım!
  • bankaların açılmaması kararı almıştır. bankaların açılmaması kararı bir kez alındığı zaman, dönüş yoktur. bu tıpkı patlayan su borusunu parmağınla bastırmaya benzer. ne kadar bastırırsan bastır, eninde sonunda su o delikten fışkıracaktır. bu nedenle temmuz ayı sonuna kadar, halkın sistemden nakit çıkarmasını önleyemez ve avrupa birliği'nden eur gelmesini sağlayamazsa, batar.
  • dört başı mamur bir bankacılık krizi yaşayan ülke. borç krizinin bankacılık krizi ile birlikte yaşandığı ülkeler kolay kolay iflah olmuyorlar. 2008'den beri debelenen yunanistan'ın bir 7 yıl daha kendine gelmesi zor görünüyor. önümüzdeki dönemde yine ciddi daralmalar görebiliriz.

    bugün gelinen nokta, sol'un büyük umudu, karizmatik lider çipras'ın avrupa'cı politikalarının da iflası anlamına geliyor. krizin başlamasından beri yunanistan'ın üretmeden tükettiği, almanya çalışırken yunanlıların keyif yaptığı propagandasını dinliyoruz. neredeyse yunanlılar bile "allah bizim gibi milletin belasını versin" diyecek noktaya getirildi. almanya başta olmak üzere avrupa ülkeleri de bütün suçu yunan halkına yıkarak kendi sorumsuzluklarını gizlemeyi başardılar. halbuki gelinen noktanın asıl sorumluları avrupa başkentlerinin kodamanları. bugün de bu yüzsüzler, yunanistan'ı küresel finans kaplanlarının önüne atmakta tereddüt etmiyorlar.

    uzatmanın gereği yok. daha önce yunanistan'ın avro'dan çıkması gerektiğini yazmıştım. avrupacı olmayan bir iktidara kavuşmadan, yunanistan'ın burnu boktan kurtulmayacak.
  • merkel in turizm amaçlı olarak satın alacağı ülke
  • krizden çıkamamasının sebebi para birimi ve bankacılık sistemi olan ülke.

    anlamayanlar, soranlar olmuş. basitçe anlatacağım.

    ülke eurozone'a girdiği için para basma şansı yok. bu durumda likiditesi tükenmiş olan bankaları bizdeki gibi ulusal merkez bankasına değil, avrupa merkez bankasına muhtaç.

    ülkenin şu an avrupaya siktir çekememesinin sebebi ise bankalarının sıkıntılı durumda olması. ve amb şu an onları fonluyor.

    yani alacaklısı olan almanlar, bir kibrit çakarak yunanlılara bizim 2001 krizinde devlet müdahalesi ile (bankaların özel sektör borcunu devlete, vergi mükellefine yükleyerek) kurtulduğumuz olayı köküne kadar yaşatabilirler.

    bu durumda bütün bankaları, dolayısıyla bütün ekonomisi ve vergi tabanı çöken ülke, belki de dünya tarihinde görülmemiş seviyede bir buhrana sürüklenecek. bütün fabrikalarında çarklar duracak. bütün bankalar kapanacak. 2008'den beri yaşadıkları kriz bile bunun yanında ana yemek öncesindeki ara sıcak gibi kalacak. bizim duyun-i umumiye olaylarına benzer uygulamalara maruz kalabilirler. milletin söyleyip durduğu o yüksek kişi başı milli gelirleri de türkiye'nin bile altına düşebilir.

    ben yanlış biliyorsam doğrusunu yazsın birileri.
  • herkesin mevcut kriz durumunda çözüm senaryosu beklediği zira piyasaların çözümsüzlüge ağır tepkiler vereceği avrupanın da dengesini bozacak olan tahminim greeklerin euro dan kovulacagi krize haiz ülke.
  • iflasa her geçen saat daha da yaklaşmaktadır
hesabın var mı? giriş yap