3 entry daha
  • akademi çevrelerinde 'god' (isminin baş harflerinden dolayı) olarak bilinen müteveffa sosyal bilimci (tez jürimdeki hocalardan birinin danışmanıymış, oradan biliyorum). 1936 yılında buenos aires'te doğmuş ve 2011 yılında 75 yaşındayken yine buenos aires'te hayatını kaybetmiştir. arjantin'in yetiştirdiği en önemli düşünürlerden biridir.

    modernleşme, demokratikleşme, militarizm gibi alanlara kafa yormuş ve seymour martin lipset'in aksine gelişen ekonominin demokrasiyi doğurmasının zorunlu bir nedenselliğe dayanmadığını öne sürmüştür. zaten ülkesi arjantin başlıbaşına lipset'in tezine istisna oluşturur.

    modernleşme üzerine kafa yorarken klasik literatürün tam tersine bir söylem tutturmuştur. modernleşmenin bir de otoriter yüzü olduğunu söyler. bürokratik otoriterlik (ing.: bureaucratic authoritarianism) bu farkındalıktan doğar. aslında biz türkiye'de bu durumu yakinen biliyoruz ama guillermo o'donnell arjantin'deki askeri yönetimler üzerine yaptığı gözlemler ile tezine şekil vermiştir. özellikle de 1966-1973 yılları arasındaki revolucion argentina (arjantin devrimi) dönemi tezinin ilk örneklemidir (ilk defa 1973 yılında yazdığı modernizacion y autoritarismo burocratico adlı kitabında tam haliyle ortaya çıkar tez. daha sonraları 1974-1983 arasındaki guerra sucia/kirli savaş dönemini de analizine dahil eder).

    kısaca demokratik yönetim sürecinin verimli olmadığını düşünen askerler yönetime el koyarlar ve sadece konularında uzmanlaşan teknokratları görevlendirirler. böylece (teoride) devletin yönetim sistemini değiştirmek yahut dönüştürmek çok uzun sancılı bir süreç olmaktan çıkar zira askerler populist olmak yahut uzalaşma zemini aramak zorunda değillerdir. teknokratlar da bürokratik hiyerarşideki amiri dışında kimseye karşı mesul değildir. sanayileşme, toplum mühendisliği, modernleşmenin diğer yansımaları tepeden halka empoze edilir ama işler her zaman istenildiği gibi gitmek zorunda değildir tabii. hayat müphemdir, ele avuca gelmez. şili'de askerler (nisbeten) başarılı olurken, arjantin'de askeri yönetim ülkeyi bir felakete sürüklemiştir. fakat şili'de bile askerler halkın huzursuzluğu yüzünden yönetimden çekilmek zorunda kalmışlardır. bürokratik otoriterlik tezi bir gözlem üzerine dayanır ve demokratikleşme için elle tutulur bir tavsiyesi yoktur.

    ayrıca:
    (bkz: self-sufficient democracy)
    (bkz: illiberal democracy)
    (bkz: adam przeworski)
    (bkz: daron acemoğlu)

    tema: latin amerika tarihi
hesabın var mı? giriş yap