13 entry daha
  • izlerken hangi birine şaşıracağınızı ve üzüleceğinizi bilmeden öylece bakakalcağınız, denizler ve endüstriyel balıkçılık hakkında cesur bir belgesel.

    endüstriyel balıkçılık tarafından nasıl uyutuldugumuzu anlamak gerçekten inanılmaz. devamlı plastik atıklara dikkat çekilirken aslında okyanuslara en çok zarar verenin endüstriyel plastik ağların olması, ve kimsenin bunu konuşmaması..

    en son plastik pipetleri gündeme getirip herkesi bunlarla oyalarken, endüstriyel balıkçılık tarafından kat be kat daha fazlası yokedilmesi..

    2048 yılına kadar bu gidişle denizlerde bir şey kalmayacakmis.

    yanlış: sıradan plastik atıklar okyanusu öldürüyor!
    dogru: endüstriyel balıkçılık ve denizlere bıraktıkları atıklar kat be kat daha fazla zarar veriyor!

    yanlış: balık ürünlerindeki sertifikalar gerçekten kontrol ediliyor!
    doğru: kimsenin gerçekten kontrol ettiği yok, gemi kaptanına soruyorlarmış, ya da günlüğe bakıyorlarmış, tamamen kaptana kalmış, ister yazar ister yazmaz.

    yanlış: sürdürebilir endüstriyel balıkçılık mümkün!
    doğru: mümkün değil, denizlerdeki suanki tükenmişlikle bunun mumkunati yok.

    yanlış: devletler denizleri kontrol ediyor.
    doğru: çoğu devlet kontrol etmiyor, daha doğrusu hiç biri kontrol etmiyor. kontrol altındaki kisimlar %0.5 kadar.

    * bazı asya ülkelerinde hala gemilerde kölelik var. yıllarca gemilerde köle gibi tehditle çalıştırılıp karaya indirilmeyen insanlar var.

    * balinalara yapılan vahşet inanılmaz. hassas biriyseniz izlemeyin.

    tekrar ve tekrar sürdürebilir endüstriyel balıkçılık büyük bir yalan.

    aslında belgeselin konuyu ele alışı çok etkileyici. her yıl danimarka'da veya japonya'da öldüren yunusları balinalari vs tv ekranlarında, denizler kana bulandı şeklinde gösteren ve insanları buna tepki göstermeye çağıranlarin, büyük endüstriyel balıkçılık katliamı hakkında hiç konuşmaması, herşeyi açıklıyor.

    beni en çok şaşırtan kısmı ise, blue planet gibi bbc belgesellerinin bu konudan hiç bahsetmemesi.. evet küresel ısınma büyük bir etken ama şuan deniz yaşamını en hızlı şekilde yokeden ve yıllardır buna sebep olan şey endüstriyel balıkçılık.
83 entry daha
hesabın var mı? giriş yap