• immün sistemde nötrofil ve makrofajların yaptığı atraksiyon. opsonizasyon ön şartıdır. yok edilecek maddeler (mikroorganizma vs.) böylece fagositik hücreler tarafından tanınırlar ve hücre içine alınırlar. alınan bu fagozom hücrede lizozomla birleşir ve fagolizozom oluşur. daha sonra enzimler devreye girer,olaylar gelişir falan filan (içim sıkıldı)
  • cok eski bi webzine... kapandi gitti. no carrier üyeleri tarafından çıkarılıyordu diye hatırlıyorum.
  • hücre zarından geçemeyecek büyüklükteki katı maddeleri enerji harcayarak yalancı ayakların yardımıyla hücre içine alma işlemi
  • organizmaya giren çok küçük parçacıkların- ve bu arada mikroplar- fagosit adı verilen beyaz kan hücreleri (akyuvarlar, lökositler) tarafından alınıp ortadan kaldırılmasına fagositoz denir.

    çeşitli organların boşluk ve aralıklarında sıralamış ve sabit fagositoz görevi yapan hücrelerin oluşturmuş olduğu sisteme ise retikülo endotelyal sistem (res) adı verilir.
  • bir tür öpüşme çeşidi, hani böyle yutarak..
  • 23 ağustos 1883'te elie metchnikoff tarafından temelleri keşfedilen hücre olayı. (wikipedia türkçe ilya meçnikov olarak anabileceğimizi söylüyor)

    metchnikoff, özellikle denizyıldızları üzerinde yaptığı incelemelerde bağışıklık hücrelerinin varlığını fark ediyor ve 'hayvanların bakterileri, onları yiyip hazmederek etkisiz hale getirdiklerini' ilan ediyor.

    bu keşiften sonra çeşitli araştırmacıların yardımıyla olay büyüyor ve keşfettiği hücrelere fagosit, zararlı cisimleri yeme işlerine de yunanca “hücre yemek” anlamına gelen sözcükten türetilen fagositoz ismini veriyorlar.
    bu mikrop yeme işinde şov yapan en başarılı hücre türünün makrofaj yani 'büyük yiyici' ismiyle anılmaya başlaması da bu olaylar silsilesiyle gerçekleşiyor.

    vaktinde biyoloji dersinde fıtı fıtı öğrendiğimiz bilgilerin keşfediliş aşamalarını okumak muazzam.

    işbu bilgiler daniel m. davis isimli manchester university öğretim üyesinin araştırmalarına dayanıyor. ilgilileri için dilimize tedavi harikaları olarak geçen yky basımı müthiş kitap da özel tavsiyedir.
  • legionella ve m.tbc makrofaj içinde fagozom-lizozom birleşmesini önlerler.

    listeria da listerolozin-o adlı enz. fagozom membranını yıkarlar.
  • enerji harcanarak hücre zarından geçemeyecek molekküllerin koful oluşturularak hücre içine alınmasıdır. enerji harcanarak hücre içine alınması sebebiyle aktif taşıma olarak algılanmamalıdır. fagositoz aktif ve pasif taşımadan farklıdır. sonuç olarak ikiside değildir.
  • hücre çeperi olan canlıların yapamadığı hede. çünkü hücre çeperi cansızdır ve serttir bu yüzden içeri kıvrılma ve besini himayesi altına alma hareketini yapamaz. ayrıca bunun birde kardeşi vardır:
    (bkz: pinositoz)
  • (bkz: fagot)
hesabın var mı? giriş yap