• varoluş ile ilgili, adamı bir anda anlamsızlıklar firtinasina sokan durumdur. neden ve nasıl sorusu, bağlantısız cevaplarla yetinememe, anlam boşalması ana maddeleridir. bu durum genc yaslarda yuceltilerek entellektuel bir kisve altinda özel bir yasam tarzi olarak goze carpabilir. bu gercek bir ontolojik sorun degil, ozenilen bir grubun parcasi olarak hayata ters tutunma bicimine donusur. gecici ontolojik sendrom bir cesit moda iken, ontolojik sorun cogunlukla gittikce derinleşen yapısal bir ruh ucurumudur. gecmez. kendini, benzer dusunen insanlarin kitaplari ve muzikleriyle besler. sonucta huzur arayisi ciddiyse butunsel bir hafiza temizlenmesi veya yeniden anlamlandirma gerektirir. en temel semptomatik ilacı hayatı oldugu gibi kabul etmek, cibani cok kasimamaktir. bu sorun insani derinlestirmez, yuceltmez, basini goge erdirmez.
  • icinde bulundugunuzda sizi saskinlikta birakan sey.

    kanimca tayyip erdogan'in en buyuk basarisi %50 gibi bir oyla ucuncu kez iktidara gelmesinden ote, takriben 3000 yildir tartisildigi icin artik ustune yeni bir sey koymanin zorlastigi felsefi kavramlari yaratici bicimlerde ve yeni mecralarda tartismaya acarak sadece vatana millete degil, insanlik dusun tarihine de hayirli bir evlat olarak tarihe gecmesi.

    bakiniz: "chp'nin meclis'e gelip yemin etmemesinin anamuhalefet tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirten başbakan erdoğan, "chp ontolojik sorunlar içerisinde. ister gelin, ister gelmeyin meclis bal gibi çalışır. chp'nin şaşkınlıktan kurtulup anamuhalefet görevini devralmasını bekliyoruz" dedi." [*]

    cikarimsarsak (egitim sart, cumle icinde kullanalim. "ben dun babamla halamin kizini cikarimsadim"): ontolojik sorunlar icerisindeysek, oraya buraya kara leke surebiliriz, dikkatli olmamiz gerekir diyor basbakanimiz. kara zaten yuce milletimizce de gayet iyi bilindigi uzere anarsik bir renktir. provokasyoncudur, bolucudur. halbuki biz helallesip carpmaci olmaliyiz. ontolojik problemlerimizden kurtulmamiz saskinliktan kurtulmamizin da vesilesi olacaktir. sayin kilicdaroglu varmiyim yokmuyum, varligim ne anlama gelir, bu dunyada varlik meselesine nasil yaklasilmalidir gibi sorularla ugrastigi icin anamuhalefet gorevini savsaklamaktadir. artik kendisiyle helallesen basbakanimiz da kendisini tatli bir dille uyarmaktadir. ne demektedir? sen ister gel ister gelme (kafan rahat olsun sen zaten yorgunsun diyor yani) meclis bal gibi tatli tatli calisir diyor. bir nevi kafa izni veriyor yani ontolojik problemler arasinda bunalmis chp'ye...

    iste uzlasmaci tavir budur. iste budur helallesme.

    [*] http://www.ntvmsnbc.com/id/25228067/
  • söylenen sözleri yaşanan olaylardan daha önemli bulan bünyelerin, soyut düşünceler vasıtasıyla edindikleri sorundur... "ontolojik mesele yüzünden ölen kimseye rastlamadım" der albert camus... "biri bu yüzden ölmeli, ihtihar etmeli" der ve dediğini de yapar selim ışık...
    (bkz: tutunamayanlar)
  • bence filozof-kralımız fena halde çarpıtılıyor. çünkü meclisimiz kusursuz bir monadolojik yapı içermektedir. üstelik o yaratılabilecek meclislerin en mükemmelidir. çözümü ibn-i arabi'de, spinoza'da arayan pagan bozması zındıka ve heidegger'de arayan burada metafizikçi helen özentisi çaşıtlar fena halde yanılmaktadır. üstad plotinus'tan gazali'ye, müceddid-i elf-i sanii leibniz'e uzanan altın silsileyi anlamamaktadırlar. varlık yokluğa müreccah olduğu için meclis içinde mevcudiyet elzem olduğu gibi, meclisimizin de monadolojik olduğu için bir anda ve kemal halde yaratılmış olmaklığı lazım gelir. meclise girmeyen partiler altıparmak peygamberler tarihinde zikredildiği üzere, şeytanın elinin değmesiyle husule gelmiş, tanrının onu fırlatmasıyla göbek deliği vücut bulmuş -o parçadan da it üremiştir- olan meta-yı süfliyyedir. cevher değil arazdır. it ürüdüğü için kervan yürüyecektir. yaşasın monadını soylu anadolu toprağından alan kralımızın hükümeti! yaşasın varlığı tek tözden hasıl olan vükela-yi âliye!
  • başkalarına anlatımı, aktarımı zor meselelerdendir. çünkü insanımız somut problemlerle uğraşmayı sever, musluğun bozulması daha bir sorundur. çünkü doğada yürüyen, selam verdiğimiz, kendisini yediğimiz ontolojik meseleler yoktur.

    oysaki "o" hep orada vardır, bir tür bulantı gibi sarar içimizi...

    (bkz: jean paul sartre)
    (bkz: bulantı)
  • politikacıları hep kahvehane ağzıyla konuştukları için eleştirip dururduk. ama şu ara farklı şeyler oluyor; önce stockholm senromu sonra da bu. "alla alla kontes falan" diyorum ben bu dile ayak uyduramayarak, eski alışkanlıklarla. ilginç.
  • varoluşçuların "ontolojik suç" ya da "ontolojik sorun" olarak tanımladığı olguya nesnel bir örnek verecek olursak daha iyi anlaşılır. örneğin insanın doğadan giderek kopması bir ontolojik sorundur, bu çoğumuzun farkında olmadığı yoğunlukta bir yük yaşatır. bunun bir başka boyutu da, başka insanları kendi bakış açımıza göre değerlendirerek, onları kendi koyduğumuz sınırlar içinde anlayabilmemizi ve ihtiyaçlarını yeterince fark edememizi kapsar.

    ontolojik sorun tüm insanlar tarafından yaşanır. çünkü insan, diğer insanların, canlıların gerçeklerini çarpıtır ya da kimse kendi var olan potansiyelini tam olarak yaşayamaz.

    özetle; ontolojik sorun, var olma sorumluluğunu taşıyamamak ve bu sorumluluk ile yüzleşmekten kaçınmak sonucu yaşanan bir olgudur. bazen gözardı etmek ve yok saymaktır.

    engin geçtan, bununla ilgili şöyle yazmış: "ontolojik suç deyimi ile anlatılmak istenen, bir insanın yaşamına anlam katıp katmadığı düşüncesi değil, herhangi bir andaki varoluşumuzu algılayabilme ve bunu yaşantıya dönüştürebilme özgürlüğünü ya da hafifliğini yadsımaktır."
  • tayyip erdoğan'ı filozof kral mertebesine yükseltmiş inanılmaz ifade. siyasi bir parti için kullanılması yıkıcı etkilere sebebiyet verir.

    (bkz: chp'nin ontolojik sorunları var/#24298929)
  • insanın varoluşsal amaçlarıyla sıkıntılar yaşadığında sahip olduğu sorun türüdür. bunun bir de boşluk versiyonu vardır. hedeflerine ulaştığında başka yaşama gayesi bulamayan insanlar bu ontolojik boşluğa düşerler.

    bunun bir de resmini çizmek gerekirse: https://twitter.com/…tist/status/397010710192209920
hesabın var mı? giriş yap