yanıtlar 250
  • enflasyon borçluyu zenginleştirir, tasarruf edeni zarara uğratır. iktisat 101
  • canlı bir örneğini vereyim. örnekteki bir arkadaşımız parasını biriktirdi. döviz, altın ve borsaya koyarak enflasyona karşı parasını koruduğunu sandı. diğer arkadaşımız da borçlanıp araba aldı, yine borçlanıp ev aldı. şimdi kuş miktarda borcunu ödüyor. sonuçta evi ve arabası var. diğer arkadaşın ise tüm biriktirdiği para bir araba almaya yetmiyor.
  • bir ekonomist olmamama rağmen ufak bir açıklama ile öneride bulunacağım.

    makroekonomide bulunan 2 farklı türde bakış açılarının ne şekilde olması gerektiğini şu şekilde açıklayabilirim;

    deflasyon genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesidir. deflasyon gören ekonomilerde halk, parasını harcamak istemez çünkü ilerleyen zamanlarda parasının daha kıymetli olacağını bilir ve parasını gelecek dönem için saklar. iç piyasada para dönüşünün olmaması nedeniyle kobileri zora sokan bir durumdur.

    enflasyon genel fiyat düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eder. yüzde 2 ila 7 arasındaki enflasyon gören ekonomilerde halk, parasının az da olsa değer kaybedeceğini bildiğinden parasını harcar, yatırım ve tasarruf yapar. sürekli paranın dönmesi de iç piyasayı canlı tutar.

    şu anda ülkenin bulunduğu durum itibariyle devalüasyon boyutuna ulaşabilecek enflasyon yaşamaktayız. bu durumda paranın 6 ay önceki değeri, şu anki değeriyle karşılaştırılamaz biçimde. yani siz bankadan kredi çektiğinizde borç almış oluyorsunuz ama bankanın size verdiği faiz 6 ay 1 yıl sonrasının ederine göre çok düşük kalıyor. bu da demek oluyor ki kredi öderken aslında aldığınız kredinin daha azını geri ödüyorsunuz, keza bunu şu anda menkul veya gayrimenkul ile değerlendirirseniz büyük miktarda kar ediyorsunuz.

    yani sonuç olarak borçlanın arkadaşlar, çünkü şu anın 100.000 lirası 5 ay sonranın 100.000 lirasından daha değerli. umarım anlatabilmişimdir.
    saygılar :)
  • hala kredi bulunabiliyorken gayrimenkul almak. yılbaşından sonra sanmıyorum ki burada kimse kredi alabilsin.

    bddk muslukları iyice kıstı.

    - ihtiyaç kredileri zaten %40 faize dayandı. bu faizi kabul etsen bile komik rakamlar veriyorlar mevzuat gereği. düşük gelirli insanların halihazırda kredisi varsa 5.000 lira bulasınlar, öpüp başlarına koysunlar.

    - taşıt kredilerinin faizi tarihi zirvelerde ve şahıslarda %80, şirketlerde %50'ye varan peşinat isteniyor. eskiden araba bulunmazdı, son 1 aydır o kadar çok kredi red yiyor ki, bayilerin burnu sürttü. haziran'dan beri araba bakıyoruz stok yok, yılbaşına kadar araba yok lafı duymaktan anamız ağlamıştı. çoğu bayi satışçıları bile evine göndermişti, telefona bakan yoktu. bulduk buluşturduk 2 araç aldık, son 3 haftadır yok denilip suratımıza telefon kapatılan hakikaten sayılı gelen araçlar için bayiler sırayla arıyor. krediye güvenip rezerve edilen tüm araçlar boşa düştü. arabalarda öyle egea, clio filan değil. ford ranger, hyundai ioniq 5, mercedes x-class gibi sürümü az ama müşterisi çok arabalar.

    - konut kredisi faizleri keza 10 sene öncesine göre yüksek. 4 milyonluk eve 200.000 kredi çıkıyor şaka gibi. daha dün, arkadaşım bankaya güvenip evinin satışını verdi. 3.8 milyonluk ev için 1.7 milyon olarak onaylanan krediyi 300.000 liraya düşürdüler. elinde 2.2 milyon parayla evsiz şu anda.

    kısacası, devlet eliyle vatandaşa elindeki para harcatılmaya, yastık altındaki piyasaya sürülmeye çalışılıyor gibime geldi.

    24-36 ay vadeyle, 24 ay sonunda balon ödemeyle filan taşıt, ev, işyeri gibi gayrimenkul alımı yapabiliyorsanız 24 ay ve üzeri her vadede enflasyon size çalışacak.

    yok parayı tutayım derseniz, faizde az bir miktar zarar, emtiada değerini koruma, dövizde büyük ihtimal yine değerini korumakla kalacaksınız.

    orta vadede şimdi alım yapmadıysanız paranızın değerini korusanız bile alım gücünüz 2 sene sonra belki bunun 3/1'i olacak.

    söylendiği gibi, çok zenginleri tenzih ederek, sade vatandaş ve orta direk için nakit para şu anda zehir. planlı programlı türk lirası borçlanma yüksek enflasyonda hayatta kalmanızı sağlar.

    gidip kredi çekip bitcoin filan almayın tabi. fiziksel yatırım yapacaksanız girin borca.
  • enflasyonist ortamlarda, düzenli bir gelir var ise, borçlanmak daha mantıklıdır...
  • tl ile borçlanmak
  • borçlanmak.
    aralık'ta ev aldık. taksit 3750, of ya cok dedik eşimle. önümüzdeki ay zam gelince benim maaşım yetecek krediye. yarısına yetmiyordu (emekliyim)
    ocak 2023de daha da komik bir rakam olacak bu.
  • yüksek enflasyon varsa paranın hızla değeri düşüyor ama senin gelirin buna yetişemiyor yani fakirleşiyorsundur.

    bir kenara sepet yapılmış birikim olmalı diğer yanda da uzun vadeye yayılmış sabit taksitle tl cinsi borçlanarak o günün fiyatıyla
    bağlanmış mal.

    yani hem borçlu olup önden alınmış malın borcunu ödemeye devam ederken hem de değerini koruyacak sepet ürünlerini güvence olarak kenarda tutarak yoluna bakmak en iyisi.
  • başlangıç seviyesi birikimin sembolü olan porselen kumbaranıza yıl boyu attığınız kuruşlar ve liralarla bir yıl önce para biriktirmeden elde edebileceğiniz bir ürünü kumbaranızı kırdığınızda elde edemiyorsanız birikim denilen olay sadece çocuklara tutumluluk ve kaynakları idareli kullanımın temel eğitimini verirken uygulatabileceğiniz bir şey haline gelmiştir.
  • bu devirde tl ile borçlanmak en doğru hareket diyor tüm ekonomistler. enflasyon olan ülkelerde en iyi yatırım o ülkenin para birimiyle borçlanmakmış. bakıldığında oldukça doğru olan bir eylem. geçen senelerde tüm maaşını ev kredisine veren arkadaşım bugün maaşının sadece 3'te 1'ini krediye ödüyor.
109 yanıt daha