• 1- krampin genelde nedeni ayak bileği sonrası kas hareketleridir. ayak ve ayak bileği hareketlerini en aza indirin.
    2- nefesi suyun altında verip su üstünde hızlıca alın.
    3- asla panik yapmayın.
    4- dingin bir tuzlu suda batmazsiniz. ama dalga, girdap vb sizi dibe çekebilir veya yön duygunuzu bozabilir. bu yuzden suyun muhtemel hareketlerini iyi tahlil edin.
    5- vücudu mümkün mertebe suyun altına sokun. unutmayın suyun altındaki kısım sizi yukarı, üstündeki kısım aşağı iter.
    6- göğüs kafesiniz ne kadar doluysa o kadar yukarı çıkarsınız.
    7- kesinlikle suda sabit durmayı öğrenin.

    edit: otamatik düzeltme sağ olsun, muhtemel olmuş sana muhtemelen. uyaran arkadaşa teşekkürler.

    hazır o maddeyi tekrar okumusken biraz daha bilgi vereyim. yüzmeyi küçük yaşta barajda ve nehirde öğrenmiş biri olarak çok badire atlattim. su sizi girdap, dalga gibi bir şeyle dibe çekerken dediğim gibi yön duygunuz allak bullak oluyor. en tehlikelisi de bu. ne yöne hamle yapacaginizi bilemiyorsunuz. en kral yüzücü de olsanız, ne yöne gitmeniz gerektiğini bilmiyorsanız yapabileceğiniz bir şey kalmıyor. ondan sonra istemsiz bir panik ve derin bir sessizlik.

    demem o ki dalga varsa yüzme, derinliğini kestiremiyorsan yüzme, akıntı hesabını yapamiyorsan yüzme. suyun erkekliği olmaz.

    ilk maddeye de ekleme yapayım, bırakın o ayak salınsın. mümkün olduğunca kalça kaslarınız çalışsın ve yoruldugunuzu anladiginiz an sabit durup dinlenin. sabit durmadan kastim nefes alabilecek durumda rölantiye alırsınız kendinizi. bu durumda bile hareket etmeniz lazım. yani tam yorulmayi beklememeniz lazım ki dinlenirken harcayacaginiz eforu karsilayabilin.
  • kıyıdan ayaklarınızı suya sokun neyinize yetmiyor ibneler ikide bira alın temiz
  • usta yüzücü: panik yapmayın.
    acemi yüzücü: hmm ok.
  • boğulan birine asla önden yaklasmayin, hatta bekleyin biraz çırpınıp yorulsun . 6 yaşındaki bir çocuğun bile boğulurken uyguladigi kuvveti görürseniz "can havli " söz öbeğinin manasını daha iyi anlarsınız.
  • boğulurken kesin burada yazılanlar aklınıza gelirde kurtulursunuz.

    14 sene lisanslı olarak yüzmüş ve bir sürü madalya ve başarı belgesi olup tr derecesi olan birisi olarak söyleyebileceğim şeyler benim yapmadığım şeylerdir.

    1- asla ve asla denizdeki kayalıklardan veya yüksek yerlerden atlamam canımı yolda bulmadım.

    2- deniz çok dalgalı ise açılmam

    3- deniz dalgalı değilse açıldıysam tek seferde yüksek eforda 2-3 dk dinlendikten sonra geri dönerim. açıkta çok fazla durmam.

    4- teknik yüzerim vücudun tek bir kas grubunu yormam. serbest yüzmekten yorulduysam kurbağalama stilinde yüzerim o da mı baydı sırt üstüne geçerim.(tekniğine uygun şekilde)

    5- ayı gibi yemek yiyip denize girmem ama açda girmem denize.

    6- baraj sularında yüzmem , nehir vs akarsularda yüzmem.

    eyyorlamamı bitirmeden önce şunu belirtmek isterim yüzerken gaza gelmeyin.
  • iyi yüzme bilmiyorsanız artislik yapmayın, yüksekten atlamayın, bilmediğiniz yerde kıyıya yakın durun.
  • çok profesyonel olmamakla birlikte, az çok gördügüm deniz tecrübeleri:

    - akıntıya denk geldiyseniz, akıntıya ters bir şekilde maksimum 20 metre yüzebilirsiniz, bu 20 metre, 100 metreye bedeldir en az. hesabınızı ona göre yapın, kondüsyonunuza güvenmiyorsanız, akıntıyla boğuşmayın.

    - kondüsyonunuza güvenmiyorsanız, dalgalı suyla, açıkta fazla oynaşmayın, bir kramp, ya bir su yutması, paniğe düşürüp sizi bitirebilir.

    - okyanus gibi bol dalgalı yerlere, özellikle de açık açık o gün o plajın dalgalı oldugu belliyse girmeyin, 20 kişi o plajda var, ben 21.cisi olurum, herkes giriyor demeyin. 20 kişi ile beraber bogulacak 21.cisi olursunuz. okyanus, hayatımda ilk kez suya girmeye cesaret edemedigim, ve ertesi gün ölenleri duyduktan sonra iyi ki cesaret etmemişim dedigim, şakası olmayan bir zıkkımdır...
  • öncelikle yüzmeyi iyi bilmiyorsanız göğüs hizasından daha derin yerlerde yüzmeyiniz.
    eğer ayağınıza kramp girer ise öncelikle sakin kalınız, ciğerinizi oksijen ile doldurunuz (suyun üzerinde bir balon gibi kalmanızı sağlayacaktır.) ardından ellerinizi suda aşağı yukarı hareket ettirerek kafanızı yukarıda tutmaya çalışınız. dalgayı mutlaka kafanızın arkasına almalısınız.

    eğer suyun içinde yön duygunuzu kaybederseniz panik yapmayınız. kendinizi sabit tutun çok az nefes verin baloncuğun gitti yön yeryüzüdür baloncuğu takip ediniz.

    bilincinizi kaybettiğinizi hissederseniz sırt üstü su üzerinde kalmaya çalışınız.

    eğer karadeniz'de yüzüyorsanız ve kıyıya yüzmenize rağmen akıntılar sizi açığa itiyor ise yüksek ihtimal v türü akıntıya kapılmışsınız demektir, hemen kıyıya paralel yüzmeye başlayın 50-70 metre paralel yüzdükten sonra tekrar kıyıya yüzmeyi deneyin. bu akıntı türünde iki farklı akıntı kıyıya doğru gitmiştir ve birleştiği yerde açığa doğru itiş gücü sağlar. kurtulmanın tek yolu sahilin 50 veya 80 metre ilerisinden kıyıya çıkmaktır. karadenizde boğulan insanların %40 ı bu akıntı yüzünden boğulmaktadır.
  • bir insanin teorik olarak suda batmasi veya bogulmasi imkansizdir. fizik kurallarina aykiridir.

    (bkz: sıvıların kaldırma kuvveti)
    (bkz: yoğunluk)

    sadece denizde degil, herhangi bir su birikintisinde karsilasacaginiz herhangi bir durumda tek yapmaniz gereken sey sakin olmak ve panikle hava alacagim diye cigerlere su doldurmamaktir. o cigerlere su kacmadikca ve alabildigince hava ile dolu oldukca balon gibi suyun uzerinde durursunuz merak etmeyin.

    not : boğaziçi kıtalararası yüzme yarışlarına 4 senedir katilan ve 7 km’lik bogaz gecisini 4 kere tamamlayan biri.

    not2: o geciste ters akinti olsun, nefes alinan yerden dalga yemek olsun, kramp olsun kisaca her fenalik basimiza gelir. sakinlik onemli arkadaslar.
  • profesyonel yüzücü değilim ama çevremde iyi bir yüzücü olarak tanınırım. iddialı olduğum nadir konulardandır. her neyse benim değinmek istediğim konu rip akıntısı

    --- spoiler ---

    denizden gelen sinsi tehlike ‘çeken akıntı’, her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte olan rip akıntısı, türkiye’de özellikle karadeniz sahillerinde yüzücüleri tehdit ediyor. peki, çeken akıntı nedir? akıntıya kapılan kişiler, nasıl kurtulabilir?

    çeken akıntı nedir?
    çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.

    çeken akıntı nerelerde ve ne zaman görülür?
    çeken akıntılar tüm karadeniz sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.

    çeken akıntı neden tehlikelidir?
    halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.

    çeken akıntıyı nasıl tespit ederiz?
    denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa;
    sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa;
    düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa;
    kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.
    çeken akıntıya kapılmamak için neler yapmalıyız?
    dalgalı havalarda denize girmemeyi tercih edin.
    denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih edin.
    çocuklarınız denizdeyken bir an bile gözlerinizi onlardan ayırmayın.
    kendiniz ve çocuklarınız için, denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri bulundurun.
    tek başınıza denize girmeyin. yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakın.
    denize mutlaka deniz kıyafetiyle girin.

    çeken akıntıya kapılırsak neler yapmalıyız?
    çeken akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun.
    akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler.
    sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz.akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin.
    akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun.
    her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.
    çeken akıntıya kapılan birini gördüğümüzde nasıl yardım etmeliyiz?
    deniz içerisinde elini kaldıran birini gördüğünüzde bu kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu bilin.
    kişiyi sakin olması konusunda uyararak derhal cankurtaran çağırın. cankurtaran yoksa, can simidi, halat vb. deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz.

    --- spoiler ---

    kaynak: afad
hesabın var mı? giriş yap