hesabın var mı? giriş yap

  • sanat, yıllanmış duyguların veya yıllar içinde şekillenebilecek duyguların kısacık bir özetidir çünkü.

    bir müzik iki dakikada, bir resim üç saniyede sana yılların birikimini yaşatabilir.

    "sanat" olarak müzikten resime, resimden heykele vs. birçok şey düşünebilirsiniz.
    (elbette müzikte olduğu gibi hepsinin iyisi kötüsü var ve iyi ile kötü arasında dağlar kadar fark var; bazıları sanat bile değil, o derece.)

    bu konu hakkında diyecek daha fazla da bir şey yok bence. benim açımdan hayatın veya çeşitli hayatların özetidir.

  • erşan kuneri'nin sesiyle değil, kendi ses tonuyla oynamış. o yüzden erşan kuneri değil de, sarı saçlı ve bıyıklı cem yılmaz izliyormuşum gibi oldu.

  • normal koşulları olan bir uygarlıkta böyle bir keşif büyük heyecan yaratırdı. hadi halkı bir yana bırakın, bilim insanlarının bu işin peşine düşmesi beklenirdi.

    altın elbiseli adamın şanssızlığı bu işte. 2500 yıl sonra ilgisizliğe mahkum olması.

    yanındaki tabakta bulunan yazının ilk cümlesi okunmuş ve diyor ki :" hanın oğlu 23'ünde öldü..". 2500 yıl önce atalarımız bir alfabe kullanıyordu. bu bile çok heyecan verici bir olay değil mi? dile kolay 25 asır öncesinden bahsediyoruz. 300 spartalı thermopylae'de savaşırken, altın elbiseli adam orta asya'da türk dili konuşuyor, alfabe ile yazılar yazıyordu. bugün antik pers ve antik yunan tarihini okurken, aynı dönemlerde türklerin ne yaptığıyla ilgilenmiyoruz. ve hatta aşağılıyoruz kendi atamızı, "şehir kurmamışlar, yazıları yoktu, medeniyetleri yoktu". bu kadar basit değil. işte yazı vardı, işte altını en güzel şekilde işleyen, ölümsüz bir sanat eseri haline getiren bir medeniyet olduğu da ortaya çıktı. niçin kimse ilgilenmiyor? niçin daha fazla araştırılmıyor?

    uçsuz bucaksız orta asya steplerinde daha çok şey bulunacağına inanıyorum. didim, efes, truva bunlar toprak altında değil miydi? birileri araştırdı ve buldu. almanlar türkiye'deki hititlerle ilgili kazılara niye sponsor oluyor? çünkü hitit diliyle almanca arasında yakın ilişki olduğu biliniyor. adam sahip çıkıyor.

    peki aynı şey türkler için niye yapılmıyor? ortaya çıkacaklardan korkuluyor belki de. toprak altında şehirler, başka uygarlık kalıntıları olmadığını kim söyleyebilir? işte dün altın elbiseli adam yokken türk tarihini 500 lü yıllardan başlatıyorlardı.

    2500 yıl öncesinden gelen bir miras var orada, dil mirası, uygarlık mirası. konuştuğumuz dilin atası orada, yok denen uygarlığımızın, alay edilen kültürümüzün temeli orada. sadece ilgi bekliyor, toprağın altında.

  • merkür’ün güneş’in önünden geçme olayı. ülkemizden saat 14:11’de merkür'ün güneş diskinin doğu kenarından girmesiyle başlayacaktır. malesef geçiş tamamlanmadan önce güneş batacağı için geçişin sonu ülkemizden gözlemlenemeyecek. bir sonraki merkür geçişi 11 kasım 2019’da izlenebilecek.

    geçiş sırasında merkür'ün diski güneş'in diskine göre çok küçük (güneş diskinin 1/158'i) kalacağından tutulma gözlükleri kullanılsa bile göz ile fark edilemeyecektir. geçişi gözleyebilmek için özel üretilmiş güneş filtresine sahip teleskoplar kullanmak gerekiyor.

    eğer hava durumu el verirse ankara'da şöyle bir etkinlik var.

    tübitak ulusal gözlemevi'nin akdeniz üniversitesi yerleşkesi içindeki bitom adlı gözlem merkezi 9 mayıs 2016 pazartesi günü, hava şartları gözlem için uygun olduğu taktirde, 14:00 - 17:00 saatleri arasında herkese açık olacak ve teleskopla bu geçiş izlenebilecekmiş.

    istanbul üniversitesi etkinliği için

    ege üniversitesi etkinliği için

    bornova belediyesi ve ege üniversitesi etkinliği için

  • belli bir yaştan sonra birden sınıf atlayınca boyle oluyor

    nereden mi anladım? son yıllarda boyle çok kisi türedi, konuşma tarzı hep aynı