• sonunda adamlar kafa yora yora kafayı yediler.

    (bkz: atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun)
  • kaynak

    --- spoiler ---

    avrupa nükleer araştırma merkezi (cern) araştırmacıları tarafından yayınlanan raporda, "dünyada var olan her maddenin anti maddesinin de olduğu, bu nedenle dünyanın aslında var olmaması gerektiği" belirtildi

    "evrenin kendisini neden yok etmediğini bilmiyoruz." notu düşülen raporda, bilimin tümevarım sonucuna göre bu sonucun çıktığı belirtildi.

    "evrende, standart modele göre, eşit miktarlarda madde ve anti madde bulunuyor. maddenin ve anti maddenin evrenin hala neden etrafında olduğunu açıklayan bazı farklılıklar arıyoruz. ancak, farklı kütleleri, elektrik yükleri veya başka şeyleri olan çeşitli olasılıklar denedik ancak hiçbir fark bulamadık" ifadelerini kullanan araştırmanın başındaki isim olan christian smorra, "bütün gözlemlerimiz, madde ve anti madde arasında tam bir simetri buluyor, bu nedenle evren aslında mevcut olmamalı" açıklamasında bulundu.

    asimetrinin bulunduğu yerin var olması gerektiğini belirten smorra, "biz sadece farkın nerede olduğunu anlamıyoruz. simetri kırılmasının kaynağı nedir? bunu arıyoruz." ifadelerini kullandı.
    --- spoiler ---

    edit : konuyla ilgili orjinal sitelerin linkleri elime ulaştı, ilgilenenler bu kaynaklardan faydalanabilir.

    https://home.cern/…ter-antimatter-asymmetry-problem

    http://base.web.cern.ch/

    https://www.facebook.com/basecern/

    https://www.nature.com/…n7676/full/nature24048.html
  • saçma sapan bir çeviri yapan ilkokul terk bilim yazarları çalıştıran habertürk'e inanmayın gözünüzü seveyim.

    olay şundan ibaret: cook uzun yıllardır, evrenin neden maddeden yapildigi, anti maddeden yapilmadığı buyuk bir soru isareti. yani elektrik yuklerine bakinca hem + var hem -. ama maddeye gelince antimadde ortalarda yok. big bang'de patlama olduktan sonra antimaddenin bir ozelliginden dolayı, madde birikiyor evrende. yoksa dunyanin var olmamasi gerektigini soyleyen yok.

    anti maddeyi calismak cok zor oldugu icin henuz farklarını bilmiyoruz. pek cok fiziksel acidan ve kimyasal degerler acisindan hidrojen ve anti hidrojen birbirine benziyor, tek bildigimiz bu. yine cern'de bulunan lhcb deneyi, madde ve anti maddenin baryon bozulması sirasindaki dinamiklerinin aynı olmadigini gosterdiler mesela. kaynak da burada.

    mucize eseri burdayiz alt mesaji iceren, sacma sapan bilim makalelerine yallah arabistana diyin gitsin.

    edit: cern'deki konuyla ilgili yazının orjinalini burada bulabilirsiniz:

    edit: kaldı ki evrendeki - yuklu elektrik yuku olmasi + yuklu elektrik yuklu olmasina engel mi ? tabi ki degil. piller de bile biz bunu ayri kompartmanlarda koruyabiliyoruz. araya hatta yalitim maddesi koyuyoruz. diyelim ki evrende madde kadar anti madde var, illa bu anti madde gelip de bizim maddeyi noturlestirecek hali yok. neyse zaten konu bu degil, konu anti maddenin evrende madde kadar olmamasi.
  • açılın ben doktorum(*).

    uzmanlık alanım olmasa da ucundan kıyısından alakalı olduğum için, bundan anladığımı size aktarmaya çalışayım. uzmanı olan arkadaşlar varsa düzeltsin lütfen.

    higgs bozonunun bulunması ile standart model konusu üzerinde ciddi soru bırakmayan cern'in varlığını amaçlandırmak için bulduğu problemlerden biridir. kısacası, madde - antimadde simetrik olamaz, olsa biz olmazdık, demek ki bir asimetri var, ve şimdi biz bunu bulmak istiyoruz diyorlar.

    ---------------------------
    (*) hep bunu demek istemişimdir.
  • sadece cern'de değil, farklı mecralarda da ele alınmış konu
  • çoğunlukla düğme pilli cihazlarda piller ve duylar arasında, kullanıcı tarafından satın alınmadan önce devrenin kurularak pilin tükenmesini önleyen ince bir yalıtkan film bulunur; demek ki aynı filmin bir benzerinden evrendeki madde ve anti madde arasında da var. sanırım bu kimilerine göre -subjektif- bir irade, kimilerine göre -nötr- bir rastlantı, kimilerine göre de henüz bilimin tespit edemediği -objektif- bir etken.

    “there are only two ways to live your life. one is as though nothing is a miracle. the other is as though everything is a miracle.”
    albert einstein
  • geleneksel medyanın boku yediğini göz önüne seren haber. adamlar click-bait uğruna, bilim dünyasının yarım yüzyıldır tartıştığı bir konuyu yeni bir şey gibi haber yapmışlar...

    (bkz: madde ve antimadde asimetrisi)
  • büyük türk düşünürü binali beyden gelsin,

    (bkz: fazla hikmetine şey yapmamak lazım)
  • aslına bakarsanız bunu ben de düşünmüştüm fakat anadolu'nun çomar bir kentinde, sıradan bir insan olduğum için dediklerime kendim de pek inanmamıştım. elimde bilimsel bir veri de yoktu hem. fakat bunu düşünebilmiştim. "var olan bir şeyin geçmişi onun en büyük çelişkisidir." bunu kavramak için üzerine senelerce düşünülmüş paradigmaları yalayıp yutmaya gerek de yok. mesela evren 13.7 milyar yıl yaşında. "14 milyar yıl önce evrenin yerinde ne vardı?" sorusu ile başlıyor her şey. bu soruya cevap vermek için mesafe kat ettiğinizde karşınıza einstein çıkıyor. "alan yoksa zaman da yoktur." bu bağlamda kendiliğinden şu denklem ortaya çıkıyor: var olmak bir zaman birimidir. yokluk, bu zamanın ileri safhalarıdır. insan neden varlık ve yokluk dışında bir ihtimal daha düşünmez, hayret etmişimdir. bu sadece sayı doğrusunun iki uç kısmının ötesini değil, sıfır ile bir arasında başka ihtimaller olabileceğini de bize gayet tabii gösterebilir. bir kuyruklu yıldızı ele alalım. bu, şu anda varlığını kanıtlayabildiğimiz bir kuyruklu yıldız olsun. 8 milyar yıl yaşında diyelim. adı orijinal bir şey olsun, maviş olsun. maviş'in bir zamanlar var olan yokluğu şu an var olan varlığının reddi değildir de nedir? sadece biyolojik değil, evren ölçeğinde kozmik abiyogenetik oluşumlar söz konusuysa bu bahsettiklerimizin ne önemi var? bizim yaptığımız şey, mikroskopla uzaya bakmaktan başka bir şey değil. fakat, denemeye değer. birkaç insan mikroskopla uzaya baktığı için biliyoruz kendi gözlerimizle gördüğümüz yıldızların var olmadığını.
hesabın var mı? giriş yap