cesar franck
-
1822 yilinda liege de dogmustur. babasi tarafindan bir piano virtuozu olarak yetistirilmek istense de paris konservatuarinda bir piyanist olarak basarisiz olunca kompositor olmaya karar vermistir.
onemli eserleri ;
symphony in d minor
variations symphoniques -
senfonisinde ingiliz kornosunu one cikararak zamaninda tepki almistir. diger aletlerin yaninda cirkin ordek yavrusu konumunda olan bu uflemelinin ikinci bolumde edecek bir cift lafi vardir.
-
(bkz: panis angelicus)
-
-
adları pek anılmasa da yaylı çalgılar dörtlüsü, piyanolu beşli, bir de "psyche" senfonik şiirinin başyapıtları arasında ön sıralarda yer alması gerektiğini düşündüğüm cesar franck'ın, hercule poirot ile ortak bir yanı vardır : her ikisi de belçikalı olmalarına karşın fıransız sanılırlar.
-
kendisinin müziği bariz bir şekilde wagner ve beethoven etkisindedir. en önemli eseri panis angelicus dur sanırım. ayrıca re minör senfonisi, piyano ve orkestra için senfonik varyansonları, piyano içinde prelude, koral ve fügleri ile piyano ve keman için la minör senfonisi önemli eserlerindendir.
-
-
la minör keman sonat'ı fazlasıyla bunlu ve güzel olan besteci. bu sonatı chopin falan yazmış olsaydı öve öve bitirilmezdi gibi geliyor.
hak ettiği değeri pek görmeyen bir besteci buyrun hakkını verin https://www.youtube.com/watch?v=dilpaqmcklk -
bahsedildiği gibi hakkı pek verilmemiş bir besteci. ben kendisini piano quintet - f minör eseri ile tanıdım. kadıköy yeldeğirmeni sanatta bu eserini canlı dinleme şansı yakalamıştım. sonra hemen kim bu franck deyip bakınmaya başladım. deneyiniz.
-
"* combray yakınlarındaki mountjuvain'de yaşayan silik bir piyano hocasıdır ama paris'te dahi bir besteci olarak kabul edilir. böylece yaşamdami toplumsal benliğin silikliği karşısında yaratıcı benliğin başarısı ortaya konmuş olur. (...) vinteuil'in müziğinin (özellikle de "müzik cümleciği"nin*), proust'un açıklamalarına da dayanarak saint-saens, wagner, cesar franck, beethoven, schubert, emmanuel chabrier, ve gabriel faure'den esinlendiği ileri sürülür." mehmet rifat - marcel proust ya da bir roman yaratmak
"vinteuil'ü yumuşak başlı, utangaç biri olarak gösterirken, sonat'ıyla ilgili yorumlarını genişletecek ve yine franck'ın son yapıtlarından esinlenerek vinteuil'ün ölümünden sonra bir septuor'unun (yedili'sinin) ortaya çıkarıldığını anlatacaktır. bu aslında proust'un sık sık dinlediği franck'ın quatuor'udur (dörtlü'südür)." mehmet rifat - ruhların iletişimi proust ve müzik
"proust, vinteuil'ün yapıtlarının modeli olarak özellikle 1911 yılından başlayarak saint-saens'ın besteleri yerine o dönemde çok daha yakından bağlandığı ve kendine sık sık dinleme fırsatı yarattığı franck, wagner, ve beethoven'in bestelerini koyacaktır." mehmet rifat - ruhların iletişimi proust ve müzik
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap