17 entry daha
  • statü, insanın kendine yakışanı giymesidir. evet statü giysidir. saygıyla eğilebileceğiniz birini, belki de ev yaşamında ya da dağınık bir şekilde görseniz muhtemelen vereceğiniz tepki; "bu adamın/kadının benden ne farkı var?" sorusu olabilir.
    haliyle o giysisi çıkarılan statü sahibi olarak bahsedilen kişinin toplum içerisinde gördüğü mutlak değer (mutlak diyorum çünkü bir katilin bile başka toplumlarca beğenilmesi gayet olağan haliyle normal toplumda -statü değeri alıyor bu), kişinin statüsü oluyor haliyle.
    bu giysi toplumun istediği şekilde biçimleniyor. yöresel kıyafetler de öyle zaten. her yörede farklı yerel giysiler ama yine de ortak bir moda ikonlarının olabilmesi.

    bu giysi, bazı gelir gruplarına; "seneye de alalım giyersin" mantığında maaşının birkaç katı değerinde telefon aldırır bazen. evet giysi de bol gelmiştir her şekilde anlaşılır ancak toplumda bazen bir telefon, bazen bir araba anahtarı yetiyor işte o değeri kazanmaya!
    statü, sosyal medyada ise alınan like ile ölçülüyor günümüzde. bu da tüketim toplumun empoze ettiği bir davranış aslında.

    türk toplumunda ise bu giysiyi ataerkil yapının dominantlığı neticesinde en çok erkekler taşıyor ve kadınlar, erkeği statü sembolü olarak görmekte çekince görmüyorlar. çünkü kadının toplumda kendi başına pek bir değeri yok. en önemlisi de erkeğin kazanılmış statüsü vardır. kadının erkeğe yaklaşmaya iten en önemli neden de budur. aslında kadını iten sebep toplumun kendini öyle şekillendirmesi.

    bir kadının sevgili edinme nedenlerini sıralarken;

    -ilgi açlığı
    -sevgi açlığı
    -hormonal güdü
    -statü eksikliği

    statünün de olduğunu belirtmek gerekiyor.

    ayrıca kendi parasını kazanan, kendi yemeğini yapabilen bir kadın bile toplumda statü edinmekte zorlanabilir.
    ancak gelin görün ki; bir erkek ile yanında kadın olan bir erkek arasında statü farkı bariz bir şekilde yanında kadın olandan yana oluyor ibre. güzel birisiyle sevgili olduğunuzda etrafınızdaki insanların ilgisi birden değişecektir..
    burada toplum olarak çelişkimiz mevcut. genel olarak kadına değer vermeyen toplum, erkeğin yanında kadın olduğunda, kadının değeri adeta çarpan etkisi yaratıyor.
    erkeğin daha baskın olduğu toplumlarda kadının yönelimi genellikle rasyonel değil, statüsü yüksek olarak görülen erkeklerden yana oluyor. çünkü statü=güç (saygınlık) sembolü olarak görülüyor ataerkil toplumda.
    şimdi kızların neden popüler erkeklere karşı ilgisini anlamış bulunmaktayız. popülerlik de statünün bileşenlerinin bir parçası.

    en önemlisi de ataerkil toplumlarda kadın, statüsünü hep korumaya çalışacak, evliyse bile bu sefer de çocuklarının başarısından söz etmeye başlayacaktır. oğlumun/kızımın başarısı-evliliği vs diye.
    statü, kadın için rekabetin fitili, erkek için saygının mutlak değeri.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap